Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanı Demirel'i, Esenboğa Havalimanı'ndan, TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz, Ankara Valisi Yahya Gür, Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Erol Tutal ve diğer yetkililer uğurladı. Demirel'le birlikte Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu da Kosova'ya hareket etti.
Öte yandan, Arnavutluk'ta bulunan Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu da buradan Kosova'ya geçerek, Demirel'in ziyaretine katılacak.
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, NATO harekatının başarılı olması, Barış Planı'nın ve BM Güvenlik Konseyi kararının kabulü ile Kosova'da yeni bir dönemin başladığına işaret ederek, "Şimdi yaraların sarılması, barışın kazanılması zamanıdır" dedi. Cumhurbaşkanı Demirel, Esenboğa Havalimanı'ndan Priştine Havaalanı'na hareketinden önce yaptığı açıklamada, günübirlik bir ziyaret için Kosova'ya hareket ettiklerini belirterek, kendisine Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu ile üst düzey yetkililerden oluşan bir heyetin refakat ettiğini bildirdi.
Ziyaret sırasında, öncelikle KFOR bünyesinde görev yapan Türk Görev Gücü Komutanlığı'nı ziyaret ederek barışa hizmet eden askerler ile birlikte olacaklarını, ayrıca Prizren ve Priştine'de açılmış olan Türk Eşgüdüm Büroları'nı da ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi alacaklarını ifade eden Demirel, Kosova'da görev yapan BM Kosova Misyonu (UMNİK) yöneticileriyle görüşeceğini de söyledi.
Demirel, ziyaretlerinde, Kosova'da yaşayan tüm toplumların ve bu çerçevede soydaşların temsilcileriyle biraraya geleceğini ve burada halka hitap edeceğini de kaydederek, "Bu vesileyle, Balkanlar'daki en önemli kültür varlıklarımızdan olan Sultan Murat Hüdavendigar'ın türbesini de ziyaret edeceğim" dedi.
KOSOVA'DAKİ İNSANLIK DRAMI
Cumhurbaşkanı Demirel, Kosova'da yaşanan insanlık dramının yılın ilk yarısında Balkanlar'ın ve Avrupa'nın barış ve istikrarını ciddi şekilde tehdit eder bir boyut kazandığını ve bir milyona yakın Kosovalı'nın mülteci durumuna düşmesine yol açtığını hatırlatarak, "NATO'nun kararlı müdahalesi sonucu bu insanlık dramı sona ermiştir. NATO harekatının başarılı olması, Barış Planı'nın ve BM Güvenlik Konseyi kararının kabulü ile Kosova'da yeni bir dönem başlamıştır. Şimdi yaraların sarılması, barışın kazanılması zamanıdır" diye konuştu.
Süleyman Demirel, bu yeni dönemde yeni güçlüklerle karşılaşılmakta olduğuna da dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Ancak, Kosova'da güvenli bir ortamın bir an önce sağlanması, yaraların süratle sarılarak, Kosova halkının tümünün beklentilerini karşılayacak ve bölgede barışın kalıcı hale gelmesine imkan verecek çoğulcu ve katılımcı bir demokratik düzene en kısa zamanda geçilmesi doğrultusundaki gayretler sürdürülmektedir.
Türkiye de bu gayretlere aktif biçimde katkıda bulunmaktadır. Yerlerinden, yurtlarından edilmiş Kosovalılar'ın tamamı güvenlik içinde ve kıştan önce evlerine geri dönebilmişlerdir. Bu her zaman vurguladığımız bir hedefti. Bu hedefe ulaşılmış olmasından büyük memnuniyet duyuyoruz."
TARİHİ, MANEVİ VE İNSANİ SORUMLULUK
Kosova ile köklü tarihi, kültürel ve insani bağlara sahip olan Türkiye'nin, NATO harekatına katılmak suretiyle, insani yardımlarıyla ve diplomatik alandaki gayretleriyle tarihi, manevi ve insani sorumluluğunu layıkıyla yerine getirdiğini vurgulayan Demirel, "Türkiye, bundan böyle de Kosova'da barış ve istikrarın tesisi yönündeki uluslararası çabalara katılmaya, Kosova'nın yeniden imar ve inşasına katkıda bulunmaya devam edecektir" dedi.
Cumhurbaşkanı Demirel, Kosova ziyaretlerinin Türkiye ve Türk milleti ile Kosovalılar arasındaki dostluk ve kardeşlik hislerinin pekiştirilmesini, soydaşların maneviyatının yükseltilmesini sağlayacağına inandığını belirterek, "KFOR bünyesinde kahramanca barış görevi yapan Türk Birliği'nin çalışmalarını yerinde görmekten de büyük bir mutluluk duyacağım" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Demirel, akşam saatlerinde Türkiye'ye dönecek.