Eray EROLLU / İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2009 01:09
İstanbul Nöbetçi 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek’i, ’Delil yetersizliği’ ve ’Kaçma şüphesi bulunmadığı’ için 1’e karşı 2 oyla tahliye etti.
ERGENEKON soruşturması kapsamında tutuklandıktan 18 saat sonra itiraz üzerine serbest bırakılan Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek, "delil yetersizliği" ve "kaçma şüphesi bulunmadığı" için tahliye edildi.
Dursun Çiçek’in tahliyesine 2’ye karşı 1 oyla karar verildi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi hakimlerinden Resul Çakır tutukluluğa devam oyu kullanırken, Erkan Canak ile yeni atanan üye Faik Saban tahliye oyu verdi.
İstanbul Nöbetçi 14. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi, Çiçek hakkında TCK’nın 314 /2’nci maddesi uyarınca "Silahlı terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla tutuklama kararı vermişti. Kararın ardından Albay Çiçek’in avukatı, mahkemeden ayrılmadan tutukluluğa itiraz dilekçesi sundu. Ertesi gün de soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcılarınca, itiraz hakkında mütalaa yazıldı.
Savcıya 4 sayfa ifade
Mahkeme heyeti, öğleden sonra 15.00 sıralarında bu talebi ve mütaalayı değerlendirdi. İddiaya göre dosyada Albay Çiçek’in akrabaları ve görev arkadaşlarıyla yaptığı telefon konuşmaları yer alıyordu. Çiçek, savcıların "Kimleri tanıyorsunuz?" yönündeki sorularına kısa cevaplar verdi. Dursun Çiçek’in savcılığa verdiği ifade 4, mahkemeye verdiği ifade 1.5 sayfa tuttu. İtirazı değerlendiren mahkeme heyeti, askeri savcılığın soruşturmasının yer aldığı dosyayı, Dursun Çiçek’in imzasının bulunduğu iddia edilen "İrticayla Mücadele Eylem Planı" belgesine ilişkin Adli Tıp Kurumu’ndan gelen raporu inceledi.
Raporda yazılanların askeri savcılığın verdiği kararla aynı doğrultuda olduğu vurgulandı. Heyet, delil yetersizliği nedeniyle Albay Çiçek hakkındaki itirazı kabul edip, tahliye kararı verdi.
Albay Çiçek’in tahliyesine karar veren İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, karar öncesi yeni bir üye hakimin "özel olarak" görevlendirildiğine ilişkin bazı gazetelerde çıkan haberlerin ise gerçeği yansıtmadığı, üç üye hakimi bulunan mahkemede bir üyenin 30 Haziran’da izne çıktığı, diğer iki hakimin de nöbetçi hakim olarak görev yaptığı belirtildi. Mahkeme Başkanı Erkan Canak’ın 29 Haziran Pazartesi günü Adalet Komisyonu Başkanlığı’na bir yazı yazarak, üye hakim talebinde bulunduğu, komisyonun da aynı gün en çok üye hakimi olan mahkemeden bir üye hakimi İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne geçici olarak görevlendirdiği belirtildi. Mahkeme başkanı Canak’ın ismi basında tartışma konusu olan Faik Saban’ı özellikle mahkemesine istemediği ileri sürüldü. 30 Haziran’da göreve başlayan ve 6 Temmuz’a kadar bu görevde kalacak olan Saban’ın, hakkında çeşitli basın kuruluşlarında çıkan özel atama haberlerine çok üzüldüğü belirtildi.