Dehşet fabrikası kaçak çalışıyormuş

Güncelleme Tarihi:

Dehşet fabrikası kaçak çalışıyormuş
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

1994'te ruhsat almadan faaliyete geçen Polyat Aktif Kimya Sanayii'ne ait fabrikanın geçen yıl Pendik Belediyesi tarafından mühürlendiği anlaşıldı. İşyeri sahipleri mührü sökerek çalışmaya devam etti.

Pendik - Kurtköy'de önceki gün 6 kişinin öldüğü, 12 kişinin yaralandığı bir kişinin de kaybolduğu patlamanın meydana geldiği boya fabrikasının, 1995'ten bu yana kaçak çalıştığı ortaya çıktı. Pendik Belediyesi'nin, Polyat Aktif Kimya Sanayii'ne ait fabrikayı gerekli çalışma koşulları sağlanmadığı gerekçesiyle bir yıl önce mühürlediği öğrenildi. Fabrika sahiplerinin, haklarında yapılan suç duyurusuna aldırmadan mührü sökerek çalışmaya devam ettikleri saptandı.

Korkunç patlamada ölenlerin kimlikleri belirlendi. Yanarak ölen işyeri ortağı Çetin Zorluer'in kimliği, parmağındaki alyanstan tesbit edilirken, ölenlerden Selim Yörükmen'in, başka bir firmada çalıştığı ve patlama sırasında fabrikaya tahsilat için gelmiş olduğu belirlendi. Yine yanarak ölen Halil İbrahim Karaman'ın fabrikada işçi olarak çalıştığı, nakliyeci Erdem Çitici'nin ise mal almaya geldiği ortaya çıktı.

Olaydan hemen sonra kimliği saptanan Sefa Kırıcı (29) patlama sırasında camların üzerine düşerek, işyeri sahiplerinden İdris Demet'in babası Süleyman Demet (80) ise fabrikanın bitişiğindeki binada yanarak ölmüştü. Enkaz çalışmalarının sürdüğü binada olduğu sanılan Fatma Demet'in (75) cesedi ise hala bulunamadı.

Pendik Kaymakamı Haluk Tunçsu, jandarma ekiplerinin incelemelerinin sürdüğünü söyledi. Patlamanın nedenini belirleyemediklerini belirten İtfaiye Daire Başkanı Sabri Yalın, ‘‘Olayın gaz sıkışmasından kaynaklandığını belirlemek mümkün değil. Bu yüzden, konuyu Cumhuriyet Savcılığı'na havale ettik’’ dedi.

Zabıtayı tehdit ettiler

Amblemleri ünlü boya markası Marshall'a benzetilen, Murat ve Maral marka plastik ve yağlı boya üreten Demet Boya Sanayi ile patlamanın ilk yaşandığı Polyat Aktif Kimya polyester imalathanesinin, 1995'den bu yana kaçak olarak çalıştığı tesbit edildi. Boya fabrikası ve imalathanenin, son olarak, 19 temmuzda İSKİ'nin deşarj yönetmeliğine uymadığı için ticaretten menedildiği ancak 11 ağustostaki denetlemelerde, mührün sökülerek çalışmanın sürdürüldüğünün görüldüğü ve yeniden mühürlendiği ifade edildi. Çalışma koşulları uygun olmayan işyerinin sahiplerinden Hayri Demet'in, görevli zabıta memurlarına, ‘‘Sizi vururum, defolun gidin, başımın belası olmayın’’ diyerek tehditler yağdırdığı belirtildi.

Bunun üzerine Pendik Belediyesi, işyeri sahipleri hakkında, mühür fekki ve görevli memura hakaret iddialarıyla, suç duyurusunda bulundu. Pendik Belediye Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Topal, ‘‘Malesef yaptığımız bütün girişimler sonuçsuz kaldı. Suç duyurumuzun sonucu alınamadan böyle bir facianın yaşanması üzücü’’ diye konuştu.

İTFAİYE ÇARESİZ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Sabri Yalın, Göztepe'deki Mavi Çarşı faciasından sonra İstanbul Valiliği ile ortak başlattıkları yangın ve güvenlik önlemlerinden ciddi sonuçlar alamadıklarını itiraf etti. Bu denetlemelerden olumlu sonuç alındığını söylemek için 2 milyon 500 bin konut ve işyerinin tek tek incelenmesi gerektiğini belirten Yalın, ‘‘Toplam 2 bin 187 personelimiz var. Valilik de bu çalışmalarını polis vasıtasıyla sürdürüyor. Bugüne kadar, hastane, kreş, huzurevi gibi 6 bin 165 topluma açık yeri denetlendi. 2 bin 260'ı olumlu, 3 bin 905'i olumsuz rapor aldı. Olumsuzların bir kısmı ıslah edildi, bir kısmı tamamen kapatıldı. Bu işe ancak 70 personel ayırabildim. Arkadaşlar çok çalışıyor ama nafile. Yangınla Mücadele Kanunu çıkmadan, sorunun üstesinden gelmek mümkün değil. Buradan politikacılara sesleniyorum, daha kaç kişinin ölmesi lazım’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!