Güncelleme Tarihi:
Dünyanın en ünlü 50 fizik dahisi, evrenin özünü keşfetmek için Almanya'da biraraya geldi. Bu 50 dahiden ikisi Türk.
Almanya'nın Potsdam Kenti'nde yapılan toplantıya katılan 50 fizikçiyi, ünlü Alman Der Spiegel Dergisi kapak yaptı. Yaşayan en büyük fizikçilerden İngiliz Stephen Hawking'in de katıldığı toplantıda yer alan iki Türk'ten biri, Teksas Üniversitesi'nden Prof. Ergin Sezgin, diğeri de Pennsylvania Üniversitesi'nden Prof. Murat Günaydın oldu.
Evrenin özünü keşfedecekler
Dünyanın dört bir yanından gelen seçkin meslektaşlarıyla masaya oturan Türk bilim adamları, evrenin özünü keşfetmek ve varoluşu tek bir formülle açıklamak için çaba harcadı. Kendilerini ‘‘String Grubu’’ olarak adlandıran 50 fizikçi, Süperstring Teorisi'ni tartıştı.
Nobelli fizikçi de var
Gruptaki ünlü bilimadamları arasında, bütün String teorilerini birleştiren Edward Witten ve tek formül çalışmalarıyla 1979'da Nobel fizik ödülü kazanan Steven Weinberg de yeraldı. Der Spiegel'in haberine göre fizikçiler, Potsdam'daki zirvede, hedefledikleri tek formülün çerçevesini belirlemeye başladılar.
Dünya çapında ün
Pennsylvania Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan Prof. Murat Günaydın, fizik teorilerinin simetri ve süpersimetrileri alanında geliştirdiği yöntemler ve bu alanda verdiği önemli eserlerle tanınıyor. 1973 yılında Yale'den mezun olan Prof. Günaydın dünyanın önde gelen fizikçileri arasında sayılıyor. Prof. Ergin Sezgin ise Teksas Üniversitesi'nin altı bilim adamından oluşan teori araştırma grubunun içinde yer alıyor.
Süperstring Teorisi
Fizikteki dört büyük gücü aynı prensip altında toplayarak tek bir formül oluşturmaya çalışan teoriye ‘‘Süperstring Teorisi’’ deniliyor. Fizikteki dört büyük güç, yerçekimi, elektromanyetik alan, kısa mesafelerde etkili olarak atom çekirdeklerini bir arada tutan güçlü etkileşim ve radyoaktivitenin ayrışmasına yol açan zayıf etkileşimden oluşuyor. String teorisiyle uğraşan fizikçilere göre evren sürekli titreşim içinde bulunan ‘‘süperstringler’’den oluşuyor. Bu teoriye göre enerji ve kütle aynı maddeden meydana geliyor; bu nedenle enerji-kütle arasındaki bütün reaksiyon ve etkileşimlerin derinlemesine analiz edilmesi gerekiyor. Teorideki ‘‘stringler’’ enerji ve partikül halkalarından oluşuyor ve sürekli titreşim içinde bulunuyor.