Güncelleme Tarihi:
İstanbul Valiliği'nin şehirdeki otopark karmaşasına son vermek için yayımladığı Otopark Yönergesi, ruhsatsız otopark işletenlere bir ay içinde Trafik Denetleme Şubesi'ne başvurma zorunluluğu getiriyordu. Yönergede belirtilen başvuru süresi üç ay geçtiği halde, şehrin sokakları hala korsan otoparkçıların ve değnekçilerin işgali altında.
Otoparklar ve işletmecileri hakkında yeni düzenlemeler getiren ‘‘İstanbul, Karayolu Üzeri Parkyerleri, Parkmetre ve Parkomatlı Parkyerleri ile Genel ve Bölge Otoparkları Yönergesi,’’ yürürlükteki dördüncü ayını doldurmasına karşın kenttteki otopark karmaşasına henüz çözüm getiremedi. İstanbul Valiliği'nin 10 Nisan tarihli onayıyla yürürlüğe giren yönergeye rağmen kent sokaklarındaki korsan otoparkçı işgali sürüyor. Kimin işlettiği belli olmayan birçok otopark sokak aralarında faaliyetini eskisi gibi sürdürüyor, cadde ve sokaklar yine değnekçilerden geçilmiyor.
İlgi göstermediler
Yürürlükteki yönerge ruhsatsız otopark işletenlere, güvenlik soruşturması yaptırmak ve ruhsat müracaatında bulunmak için bir ay süre tanıyor. Trafik Denetleme Şubesi'ne yapılacak başvuruların süresi üç ay önce doldu. Fakat ruhsatsız otopark işletenler yönergeyle kendilerine tanınan haktan yararlanma yoluna gitmedi.
Yönerge halen ruhsatlı olarak otopark işletenlerin de üç ay içinde yeniden ruhsat için başvuru yapması ve getirilen ek zorunlulukları en geç bir yıl içinde tamamlaması hükmünü getiriyor. Hürriyet İstanbul'a ulaşan bilgilere göre, korsan otoparkçıların aksine, ruhsatlı otopark işleten birçok kuruluş ilk başvuruyu yaptı ve şu anda bu işlemleri tamamlamaya çalışıyor. Yönerge hükümlerini bir yıl içinde yerine getiremeyenlerin ruhsatlarının yenilenmemesi sözkonusu.
Yönerge ne diyor?
Yönergenin en büyük yeniliği, otopark açma izni yetkisini il ve ilçe belediyelerden alarak İl Trafik Komisyonu'na vermesi. Daha doğru bir deyişle, komisyonun sekreteryası olan Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne geniş yetkiler tanıması.
Yönergeye göre otopark açmak isteyenler bundan sonra başvurularını belediyenin de görüşünü alarak Trafik Denetleme Şubesi'ne yapacak. Şube gerekli araştırmayı yaptıktan sonra talebi İl Trafik Komisyonu'na götürecek. Başvuruda, otopark işletmecisinden vaziyet planı, röperli kroki, imara uygunluk belgesi ve mülkiyet belgesi de istenecek. Dolayısıyla ilçe belediyeleri otopark açma izni açısından devredışı kalmış görünüyor.
Otopark izni verme yetkisi tek bir elde toplanırken, Trafik Denetleme Şubesi'ne tanınan yetkiler ise, dikkat çekiyor. Bunların başında şubenin gerekli gördüğü cadde ve sokaklarda üç aylık süreyle geçici park yeri açtırabilmesi geliyor. Denetleme Şubesi bu süreyi üçer aylık dönemlerle uzatma yetkisine de sahip. Bunun dışında yine Denetleme Şubesi, boş arsa, arazi ve alanları da park alanı ilan etme ve işletebilmeleri için sahiplerine ya da üçüncü kişilere verme yetkisine sahip.
Yönergenin suistimale açık görünen en önemli noktası ise, ihtiyaç halinde meydan ve kaldırımların da otopark yeri ilan edilebilmelerine imkan vermesi.
Otopark yönergesi’nin getirdikleri
Otopark işletme izni başvurusu, ilçe belediyesinin görüşü alınarak Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne yapılacak. Şube, gerekli incelemeyi yaptıktan sonra talebi İl Trafik Komisyonu'na sunacak. Kararı komisyon verecek.
Karayolu üzerinde açılacak otoparklar cep içinde olacak. Cep, ilgili belediyece açılacak.
Park alanı cadde üzerindeyse çizgilerle araba yerleri işaretlenecek.
Trafik Denetleme Şubesi, üç aylık geçici otopark alanları açabilecek. Bu süre,üçer aylık dilimlerle uzatılabilecek.
Meydanlara parkmetre ve parkomatlı parkyeri açılabilecek.
Yaya yollarının uygun görülen kesimlerine park yeri yapılabilecek.
Gasp, hırsızlık gibi yüzkızartıcı suçlardan sabıkalı olanlar otoparklarda çalışamayacak.
Otopark işletmecileri güvenlik tahkikatından geçecek.
Kamu kurum ve kuruluşlarının bina ve bahçeleri üçüncü şahıslara otopark işletmek amacıyla verilebilecek.
Otoparkta görevli olarak çalışanlar, otopark görevlisi belgesi takacaklar.
Otopark ücretlerinin üst sınırı, ilgili belediye tarafından belirlenecek.
Otoparklara görünen bir yere fiyat tarifesi asılacak ve araçlar sigortalanacak.
Otopark alanının etrafı tel örgü ya da duvarla örülecek, zemini asfalt ya da betonla kaplanacak.
Yangına karşı ikaz ve söndürme sistemi kurulacak.
Otoparka giren - çıkan araç sayısı, tarih ve saatlerin kaydedildiği bir defter tutulacak.