Güncelleme Tarihi:
CHP'nin önceki gün başlayan kurultayı, dün seçimlerle sürdü. Genel Başkan Baykal'ın değişim politikasının mimarlarından Bülent Tanla, yönetim kadrosunda da değişimin gerçekleşeceğini söyledi. Gençlik Kolları Başkanı Erhan Baydar ile Kadın Kolları Başkanı Güldal Okuducu, Baykal'ın ısrarıyla Parti Meclisi listesine alındı.
CHP lideri Deniz Baykal'ın partiyi yenileme hareketi, yönetim kadrosunun da yenilenmesi taleplerini gündeme getirdi. Baykal'ın değişim politikasının mimarlarından olan İstanbul Milletvekili Bülent Tanla, görsel değişimin yönetim kadrosunda da gerçekleşeceğini söyledi. Tanla, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, ‘‘Kamuoyu ve parti tabanı değişime endekslendi. Bu değişim kadrolarda gerçekleşmezse, inandırıcı olamayız’’ dedi.
Tanla, CHP'deki bu yeni hareketliliğin artan bir hızla süreceğini ve en son teknikler kullanılarak, parti mesajlarının kamuoyuna net ve çarpıcı şekilde sunulacağını söyledi. Öte yandan Baykal'ın halen dört olan genel başkan yardımcılığı sayısını ikiye indirebileceği, altı olan genel sekreter yardımcılıklarını ise üçe düşüreceği ve sayısı düşürülen bu görevlere yeni isimleri getirebileceği konuşuluyor. CHP liderinin bu yolla etkin ve kuvvetli bir kadro kuracağı belirtiliyor.
Baykal'ın Parti Meclisi'ne önerdiği; ikisi sendikacı, yedisi DSP'den gelenler ve sekizi de siyaset dışından olmak üzere 17 kişinin dışında da listeye müdahale ettiği öğrenildi. Listenin kalan bölümünü düzenleyen genel sekreter Adnan Keskin ve yedi il başkanından oluşan komisyonun, Gençlik Kolları Başkanı Erhan Baydar ile Kadın Kolları Başkanı Güldal Okuducu'yu listeye almak istemediği, ancak Baykal'ın ısrarı üzerine listeye alındıkları öğrenildi. Baykal'ın bu ısrarı, ‘Eski yönetimin izlerini silip yönetim kadrosunu yenileyeceği’ şeklindeki haberleri kuvvetlendirici bir tavır olarak değerlendirildi.
Kurultay'ın dün sabahki oturumunda konuşan muhalefetin ağır topu İstanbul İl Başkanı Ethem Cankurtaran, Baykal'ı, Yılmaz gibi ‘seviyesiz politika yapmakla’ suçladı. Cankurtaran konuşmasında ‘‘Mesut Yılmaz'ın söylemleri seviyesizlik, ama aynı şekilde sosyal demokrat parti liderinin cevap vermesi de doğru değil’’ dedi. Cankurtaran, CHP'nin hâlâ üyelik, örgüt ve ideloji sorununu çözemediğini söyledi. Muhaliflerden Ziya Halis de önceki kurultaydan bugüne dek geçen ikibuçuk yıllık süreyi, ‘Parti içi korku dönemi’ diye niteledi.
BAYDAR GERGİNLİĞİ
CHP Gençlik Kolları Başkanı Erhan Baydar da bir konuşma yaparak, DİSK Başkanı Rıdvan Budak'ın ilk gün yaptığı eleştirilere yanıt verdi. Baydar, Budak'ın 1995 seçimlerindeki başarısızlıkta sorumluluğu olduğunu, CHP'ye sahip çıkmadığını, arkadaşlarını da başka partilerin lehine çalıştırdığını öne sürdü. Baydar, muhalefeti parti için çalışmayıp kurultay salonunda süslü laflar etmekle de eleştirdi. Bunun üzerine Budak yanlısı İstanbul delegeleri, tribünde ayağa kalkarak Baydar'ı sloganlarla protesto ettiler. Baydar da konuşmasının sonunda, kendisini gençlerin omuzuna aldırarak salonda tur attı. Baydar'ın bu hareketi salonda gerginlik yaratırken, parti yöneticileri ile milletvekillerinin de büyük tepkisini çekti. Bunun üzerine Genel Sekterter Adnan Keskin müdahale ederek, Baydar'ın daha fazla taşkınlık yapmasını önledi. 60 kişilik Parti Meclisi için 186 aday seçimlere katıldı. Merkez Disiplin Kurulu üyeliği için ise 48 aday yarıştı.
Baykal Başbakan olmak istemiyor
DİSK Genel Başkanı Rıdvan Budak, kurultayın ilk gününde ‘CHP üyesi’ sıfatıyla yaptığı konuşmada, Baykal'ı sert bir dille eleştirdi. Budak, Baykal'ı Başbakan yapmak istediklerini; ancak Baykal'ın buna izin vermediğini söyledi. Budak, Baykal'ın kongre öncesi sendikalarla görüşmemesini de eleştirerek, ‘‘Kiminle iktidar olacaksın?’’ diye sordu. Budak, delegelerin ayakta alkışladığı konuşmasında, amacının yönetime muhalefet yapmak olmadığını belirterek, ‘‘Yüzde 10'un muhalefeti olmaz. Partimizi yüzde 50'lere çıkaralım o zaman fikirlerimizi dövüştürürüz. Gelin bu partiyi iktidara götürelim’’ dedi.
Liste telaşından sanatçılar unutuldu
CHP'nin görkemli bir şekilde açılan kurultayı aynı ihtişamla süremedi. Parti yönetimi ve delegeler liste telaşına düşünce, sanatçılar boş koltuklara konser vermek zorunda kaldı. Konser vermek üzere Atatürk Spor Salonu'na gelen sanatçılar, kapıda bir görevlinin kendilerini karşılamalarını bekledi. Ancak kurultay telaşındaki parti yönetiminden hiç kimse salonda yoktu. Saatlerce konser vaktini bekleyen sanatçılar, salondaki boş koltukları görünce hüsrana uğradılar. Son olarak sahneye çıkan Leman Sam, az sayıdaki izleyiciyi görünce, ‘‘Beni dinlemek için burada kalanlara teşekkür ediyorum’’ dedi.