Define için sahte para basmaya kalktılar

Güncelleme Tarihi:

Define için sahte para basmaya kalktılar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2010 15:21

İstanbul Mali Polisi, Tokat'ta bir köyde toprak altında bulunduğu konuşulan defineyi çıkarmak için 16 milyon dolarlık sahte para basmaya kalkan 12 kişiyi yakaladı. Şüpheliler arasında Anafor operasyonunda adı geçen emekli bir albay da var.

Haberin Devamı

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 14 ay süren teknik ve fiziki takip ardından İstanbul'da 19 adrese, İzmir, Tokat ve Bursa'da ise 4 adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Baskında elebaşılığını dersane müdürü S.A.'nın yaptığı ve aralarında Anafor operasyonunda da adı geçen emekli albay M.Y.Y.'nin de bulunduğu 12 kişilik şebeke çökertildi. Ev ve matbaalarda yapılan aramalarda 270 tabaka basımı tamamlanmış kesimi yapılmamış 100'lük sahte ABD doları, 10 bin üzerinde Franklin'in gizli portresi bulunan para kağıdı, 4 metal kalıp, 7 baskı makinesi ve 2 mor ışık ele geçirildi. Emniyette yapılan sorgulamada şebekenin böyle bir işe kalkışma amaçları da ortaya çıktı.

Dersane müdürü S.A., Tokat'ta bir köyde toprak altında tonlarca altın olduğunu öğrendi. Toprak sahibiyle konuşan S.A., altını çıkarmak için yüklü miktarda paraya ihtiyaç olduğunu belirledi. Bunun üzerine daha önce de definecilik işine karışan arkadaşlarını toplayıp bir şebeke kurdu. Jandarma bölgesinde olan toprak arazisinde kazı sırasında zorluk yaşanmaması için şebeke üyelerinden emekli albay M.Y.Y.'den faydanılacaktı.

Haberin Devamı

Elebaşılığını S.A.'nın yaptığı çete, Bursa'da bir matbaacıyla görüşüp sahte para basmaya başladı. 6 ay süren çalışmanın ardından para basımı bitmek üzereyken matbaacılarla defineciller arasında sorun çıktı. İki taraf arasındaki anlaşmazlık üzerine para basımı iptal edildi.

Çete para basma işine bu kez İstanbul'da devam etmeye karar verdi. Önce Kağıthane'de ardından Bağcılar'da bir matbaacıyla yapılan görüşmenin ardından sahte para basmaya burada devame dildi. Bağcılar'daki matbaada süren 8 aylık çalışma sonucunda paraların ön kısmının baskısını yapan şüpheliler polisin operasyonuyla yakalanmış oldu.

Emniyet yetkilileri, yakalanan 12 kişiden 6'sının altınları çıkarmak için bu işe başlayanlar olduğunu, geri kalan 6 kişiden 3'ünün Bursa'da diğer 3'ünün de İstanbul'da para basan matbaacılar olduğunu belirtti. Ele geçirilen ön yüzü basılmış 16 milyon dolarlık sahte paranın yarısının da Bursa'daki matbaada bulunduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Emniyetteki işlemleri tamamlanan şüpheliler Şişli Adliyesi'ne gönderildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!