A.A
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2008 11:03
Manisa'ya 20 kilometre uzaklıkta bulunan Uzunburun köyü yakınlarında 13. yüzyıldan kalma Yoğurtçu Kalesi'ne define arayan kişilerin zarar verdiği, kalenin koruma altına alınması gerektiği bildirildi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, yaptığı açıklamada, daha önce bilimsel kazı çalışmasına konu olmayan kalede define arayan kişilerin kazı yaptığı yönünde çok sayıda ihbar aldıklarını ifade etti.
Kalenin koruma altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan gönderilen uzmanların geçen hafta ön keşif yaptığını belirten Karaköse, “Kalenin bir an önce koruma altına alınması gerekiyor. Etrafını tel örgütlerle çevireceğiz ve ışıklandıracağız. Kale civarında bulunan tuvaletler elden geçirilecek. Bölgede çevre düzenlemesi yapılarak, kale turizmin hizmetine açılacak. Ulaşımı sağlayan yolun düzeltilmesi için de İl Özel İdaresi ile görüşmeler devam ediyor” dedi.
Karaköse, define avcılarının gece, gündüz, kaçak kazı yaparak kaleye zarar verdiklerini belirterek, “Yasa dışı yapılan bu kazılarda, uzman olmayan bu kişiler, para uğruna paha biçilmez mimari eserleri delik deşik ediyorlar” dedi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, şunları kaydetti:
“Define avcıları, 2863 sayılı kültür ve tabiat varlıkları kanunu ve ilgili yönetmelik doğrultusunda, izin alıp, müze uzmanı huzurunda define arayabilirler.
Definenin değeri Maliye Bakanlığı'nca tespit ediliyor. Arazi Hazine'ye aitse definenin yüzde 50'si Hazine'ye yüzde 50'si define arayıcısına veriliyor. Özel veya tüzel kişilere ait arazi ise yüzde 40'ı arayıcının, yüzde 10'u arazi sahibinin, yüzde 50'si de Hazine'nin oluyor.”
Karaköse, kaçak kazı yapanlara 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasının yanı sıra 5 bin ile 100 bin lira arasında değişen para cezası verildiğini bildirdi.
YOĞURTÇU KALESİ
Manisa'ya 20 kilometre uzaklıkta, Uzunburun köyü yakınlarında bulunan Yoğurtçu Kalesi, Gediz Vadisi'ne hakim bir konumda bulunuyor. Kalenin 12. yüzyılın sonları veya 13. yüzyıl başlarında yapılmış olduğu öne sürülüyor. Kuzey cephesi sarp kayalık üzerine oturmuş olan karemsi planlı iç kale, doğu, batı ve güney yönlerinde bir dış surla çevrilmiş durumda. Kuzeyden bakıldığında oldukça sağlam ve etkileyici bir görünüme sahip olan iç kaledeki mekanların büyük bir kısmı yıkık durumda.
Kale halk arasında “Yoğurtçu Kalesi” adıyla anılmakta.