Dedem Giresunlu eşim Gökçeadalı

Güncelleme Tarihi:

Dedem Giresunlu eşim Gökçeadalı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2008 07:25

TÜYAP’ın İstanbul’da düzenlediği Doğu Akdeniz Turizm Fuarı’nda Lazca konuşup horon teperek katılımcıları şaşırtan Yunanistan’ın Rodos ve 12 Adalar Valisi Yannis Maheridis, barış mesajları verdi, "Türkiye’yle ortak projeler geliştirip Doğu Akdeniz’i uluslararası rekabette ön plana çıkarmak istiyoruz" dedi. İstanbul’a Gökçeadalı eşi Dina ile gelen Maheridis, fuardan önce de eşinin mezun olduğu Zapyon Lisesi’ni ziyaret etti, çocuklarla şarkı söyledi.

Hafta sonunda İstanbul Beylikdüzü’ndeki Doğu Akdeniz Turizm Fuarı (EMITT), sıradışı bir politikacıya ev sahipliği yaptı. Geçen yıl halkoyuyla ikinci dönem "Rodos ve 12 Adalar Valiliği" görevine seçilen Yannis Maheridis (53), eşinin Gökçeadalı bir sünger avcısının kızı, kendisinin de Giresunlu taş ustasının torunu olduğunu söyledi.

SARKOZY’Yİ AŞMALIYIZ

"Aramızda sınır olsa da aynı coğrafyanın bireyleriyiz, Sarkozy engelini birlikte aşıp Türkiye’nin de Avrupa Birliği’ne girmesini, adalarla Türkiye’nin daha yakın ilişkiler kurmasını istiyoruz" diyen Maheridis, 1980’lerden bu yana PASOK içinde aktif politika yapıyor.

Mimarlık eğitimi gören Maheridis, Atina’da Ekonomi Bakanlığı’nda danışmanlıkla başladığı bürokrasi tecrübesini, Ege Bakanlığı Genel Sekreterliği göreviyle sürdürdü. 1982’den bu yana Rodos’ta yaşıyor. 2003’te PASOK’tan adaylığını koyarak 12 Adalar Valisi seçildi. Geçen yıl, partisinin yenilgiye uğradığı seçimlerde oyların yüzde 52’sini alarak ikinci kez göreve geldi. Lazca konuşmanın yanı sıra, Karadeniz halk danslarını biliyor, kemençe de çalıyor. "Evde üç kemençem var, hepsi Karadeniz yapısı" diyor.

Vali Maheridis’in eşi Dina (53), Gökçeadalı bir sünger avcısının kızı. Annesi öldükten sonra, babası ve kardeşiyle İstanbul’a yerleşip Zapyon Lisesi’nde okudu. Ardından Atina’da tıp öğrenimini tamamlayıp çocuk doktoru oldu. Dina Maheridis’in anlattığına göre, çiftin tanışıklığı bir kavgayla başlamış. "1982’de Sağlık Bakanlığı’nın düzenlediği bir toplantıda karşılaştık, PASOK politikalarını savunduğu için çok sert tartışmıştık. Bu tanışıklık bir yıl sonra evliliğe dönüştü. İki yetişkin kızımız, şu anda yurtdışında okuyor."

Eşinin annesiyle hálá Lazca konuştuğunu, Lazlığıyla gurur duyduğunu söylüyor Dina Maheridis: "İki yıl önce Marmaris’te katıldığımız bir toplantıda, vali, ticaret odası başkanı, otelciler birliği başkanıyla Lazca konuştu. Birlikte horon teptiler. Tepelerdeki çirkin binaları gösterip, bunların kimin yaptığını sorduğunda, Laz müteahhitler cevabını almıştı. Beklemediği bu cevaba çok gülmüştük."

Dina Maheridis, yaklaşık iki yıldır Gökçeada’daki 50 metrekarelik küçük aile evini geri alıp, restore etmek için uğraş veriyor. Çift tatillerinin bir bölümünü Gökçeada’da geçirmeyi planlıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!