Cahit AKYOL
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2007 00:00
İşadamı Sevan İnce, Çanakkale Savaşı sırasında bölgeye atılan top mermilerinin şarapnel parçalarını toplayıp, eritip çelikle karıştırıyor. Ürettiği bıçakları patentli "Gallipoli 1915" markasıyla Avustralya ve Yeni Zelanda’ya satıyor. Bıçakların fiyatı 1915’ten esinle 191 dolar 5 cent. İnce, "Tüm kárı Çanakkale şehitliklerinin bakımı için Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’na bağışlayacağım" diyor.
Sevan İnce (49) balıkadam eğitmeni. Aynı zamanda yelkenci ve denizci giysileri imalatı yapan bir şirketin ortağı, yöneticisi. Boğaziçi Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu. Son birkaç aydır yeni bir iş yapıyor. Patenti kendisine ait sertifikalı bıçaklar üretiyor. Bunları Avustralya ve Yeni Zelanda’ya ihraç ediyor. Bıçakların hammaddesi, Çanakkale Savaşı sırasında ANZAC’ların bölgeye attığı top mermilerinin şarapnel parçaları. Müşterileri ise 1915 yılında Gelibolu Yarımadası’nı İngiliz donanmasının gemilerindeki toplarla döven Avustralyalı ve Yeni Zelandalıların torunları.
BAĞDAKİ ŞARAPNELDEN İLHAM ALDISevin İnce bir hobi olarak gördüğü yeni işine, tesadüfen girmiş: "Geçen yıl kız kardeşimin Eceabat’taki bağlarını gezerken arazide bol miktarda paslı demir parçası gördüm. Top mermisi parçasıymış. Manevi değer taşıyan metaller ziyan olup gidiyorlardı. Nasıl değerlendirebileceğimi düşündüm."
İnce’nin aklına hatıralık bıçak üretmek geldi. Fikri proje haline getirip Türk Patent Enstitüsü’ne müracaat etti. Üretime başladı. Masrafı çıktıktan sonra elde edeceği gelirin tamamını Çanakkale şehitliklerinin bakımı için Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’na bağışlamaya karar verdi. Bu vesileyle hem paslı demir parçaları bir anı objesi olarak değerlenecek hem de elde edilen gelirin bölgeye faydası dokunacaktı.
"Yarımadanın çeşitli yerlerinden demirler topladım. Aralarında bütün halde top mermileri de vardı. Bunları, belki bir tarihi değerleri vardır diye saklıyorum. Bu arada toplanılan demir parçaları bir demir döküm atölyesinde tekrar döküldü ve GALLIPOLI adını verdiğim demir külçeleri oluşturdum. Bu külçeleri, bıçak çeliğinde kullanılan 440 C türü çeliğin evsafını bozmadan, yüzde 11 oranında çeliğe karıştırıldı ve 1915 savaşının ruhu katılmış olan bu çelikten bıçaklar imal edildi. Kutu, ambalaj ve broşür tasarımları arkadaşlarımın yardımıyla, amatörce yapıldı. Sonuçta, çıkan ürün çok beğenildi. Bizim için, önemli olan anı değerinin korunması. Dünyada bu kadar çok yoğun bombardımana tutulmuş, bu kadar çok can almış top mermilerinden yapılmış başka hatıra eşyası var mıdır bilmiyorum."
BAŞBAKAN’DAN TAKDİR MEKTUBUSevan İnce’nin koleksiyonunda üç ayrı model var: Seddülbahir, Anzac Cove ve Arıburnu. Her biri numaralı. İnce, bıçak sahiplerinin kaydını tutuyor. Seddülbahir modelinin ilk dört örneği Cumhurbaşkanı, Başbakan, Milli Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı’na gönderildi. Başbakan Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül birer mektupla teşekkür etti.
Bıçakların Anzac Cove modelinin ilk üç örneğini de Yeni Zelanda başbakanına, milli savunma bakanına ve genelkurmay başkanına gönderdi. Arıburnu modelinin ilk üç örneği ise Avustralya başbakanı, milli savunma bakanı ve genelkurmay başkanında.
"Aldığım resmi teşekkür ve tebrik mektupları tek ödülüm oldu" diyor İnce. Bıçakların satışına 25 Nisan ANZAC Günü’nde Eceabat’ta başlamış. İlk aşamada 89 bıçak satılmış. Uçak yolculuğu sırasında sorun çıkabileceğini düşünenler, daha sonra internetten sipariş vermeye başlamış. İnce, bir süre sonra www.gallipoli-1915.com adresinden de bıçakları tanıtmaya başlayacak.