Alp ULAGAY
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2005 00:00
Tunç Fındık (33), yurtdışındaki tırmanışlara katılıp dünyanın 7 bin ve 8 bin metrelik en yüksek zirvelerine düzenli olarak çıkan tek Türk dağcısı. Türkiye’deki dağların yanı sıra her yıl Himalayalar’da veya Alpler’de en az iki zirve tırmanışı gerçekleştiriyor. En son, bir ay süren tırmanışta, 8 bin 201 metrelik dünyanın altıncı en yüksek zirvesine, Himalayalar’daki Ço Oyu’ya çıktı.
Sponsor bulmakta sıkıntı çeken Fındık’ın imdadına bu tırmanışta dayısı Yücel Tanyeri (60) yetişti. Doğa yürüyüşçüsü, kuş gözlemcisi ve amatör fotoğrafçı olan Tanyeri, yeğeninin 15 bin
dolar tutan masraflarının bir bölümünü karşılayıp Ço Oyu’ya gitmesini sağladı. Fındık’ın şimdiki büyük hedefi 2007’nin baharında dünyanın en yüksek dağı Everest’e iki kez tırmanan ilk Türk dağcı unvanını eline geçirmek.
Türkiye’nin önemli profesyonel dağcılarından Tunç Fındık (33) geçen eylül ve ekim ayında yine Himalaya Dağları’nın yolunu tuttu ve dünyanın en yüksek altıncı zirvesi olan 8 bin 201 metrelik Ço Oyu’ya tırmandı. Üstelik bu zirve tırmanışını oksijen yardımı almadan gerçekleştirdi. Böylece dünyadaki 8 bin metreden yüksek 14 dağ listesinde ikinci zirvesini yapmış oldu. Başarılı dağcı 2001’de dünyanın en yüksek dağı Everest’e çıkmayı başarmıştı.
Fındık, Ço Oyu’ya gitmeden önce sponsor arayışındaydı. Tırmanışın detayları belirlendiği halde, malzeme sponsorları dışında destek verecek kimseyi bulamamıştı. Bu noktada devreye dayısı Uğur Tanyeri (60) girdi. Kulak, burun, boğaz uzmanı Tanyeri, dağ yürüyüşlerine merakıyla, kuş gözlemciliğiyle, amatör fotoğrafçılığıyla yeğeninin durumunu en iyi anlayacak kişiydi. Hep takdir ettiği yeğeninin çaresizliğini görünce masraflarının bir bölümünü üstlendi. ‘Zirveye çıkınca ‘dayım sağolsun’ diye pankart açmam lazımdı. Yardımı olmasa bu tırmanışa gidemeyecektim’ diyor, Tunç Fındık.
2 KİŞİLİK EKİPTE TEK TÜRKBu sayede Tunç Fındık 22 kişilik uluslararası tırmanış ekibine katıldı. Hollandalı Arnold Koster liderliğindeki ekipte Amerikalı, İngiliz, İsviçreli, İsveçli dağcılar da bulunuyordu. ‘Böyle bir ekiple bir arada bulunmak her zaman mümkün olmaz. Doğrusu tecrübeli dağcılarla tırmanış yapmak büyük bir şanstı benim için.’ 2 Eylül’de Nepal’in başkenti Katmandu’ya varan ekip Kodari geçidinden Büyük Tibet Platosu’na çıktı. Burada kalabalık bir hamal grubuyla birlike Ço Oyu Dağı’nın 5.700 metredeki eteklerinde ana kampı kurmak üzere yola koyuldular. Sonraki günlerde zirve tırmanışı sırasında kullanacakları, 6 bin 400 metrede, 7 bin metrede ve 7 bin metredeki diğer kampları kurdular.
Hava o kadar uygundu ki eylül sonuna doğru zirveye tırmanmak için tüm şartlar oluştu. Ço Oyu, Everest ve K2’ye göre tırmanması biraz daha kolay bir dağdı ama 7 bin metrenin üzerinde, sıfırın altında 20 derecelik soğuk vardı. Üstelik 8 bin metrenin üzerinde oksijensiz tırmanışın çeşitli riskleri da cabasıydı. Fındık ve İsviçreli Thierry Auberton ekipten ayrılıp 27 Eylül’de sabaha karşı, Çin saatiyle 01.30’da, tırmanışa geçti. ‘Erken çıkalım ve zirveye çok erken varalım, dedik. Böylece dönüşte kötü havaya yakalanma riskini de önlemek istedik. Bütün gece kafa lambası eşliğinde tırmandık. Dokuz saatlik bir tırmanıştan sonra sabah saat 10.30’da zirveye ulaştık. Çok hızlı ve temiz bir tırmanış gerçekleştirdik.’
Fındık ve Auberton, zirveye ilk ulaşan dağcılar olarak tüm ekibin bayraktarlığını yaptı. Üstelik zirveye oksijen tüpü desteği almadan ulaştılar. ‘8 bin metreye sıradan bir kişi oksijensiz çıkarsa yarım saat içinde komaya girip ölür. Ama insan vücudu öyle bir makine ki bu yüksekliğe de adapte olabiliyor. Bunu yapma nedenimi sorarsanız, cevabım şu: Meraktan! Oksijensiz çıkmayı denemek istedim. Zaten insanlar buluşları da böyle yapmıyor mu?’
ZİRVEYE 10 DAĞCI ULAŞTI22 kişilik ekipten sadece 10 kişi zirveye ulaştı. Tunç Fındık, bu zirve başarısından aldığı şevkle şimdi Asya ve Avrupa’da yeni hedefler belirledi kendine. Aralarında Güney Amerika’nın en yüksek dağı Aconcaqua da var. Ama asıl büyük hazırlığını 2007’de dünyanın en yüksek dağı Everest’e çıkmak için yapıyor. İkinci kez Everest Dağı’nın zirvesine ulaşırsa bunu başaran ilk Türk dağcı olacak. Tunç Fındık, birinci zirvesinde Nepal’den tırmanmıştı, ikinci seferde Tibet’ten çıkacak. Bu tırmanış için de henüz bir sponsoru yok ama ‘Bu noktaya geldikten sonra kesin bulacağım’ diyor.
İSİMİNİ TURKUVAZ TANRIÇADAN ALAN DAĞ
Ço Oyu, 8 bin 205 metrelik yüksekliğiyle dünyanın en yüksek altıncı dağı. İsmi, Tibetçe’de Turkuvaz Tanrıça anlamına geliyor. Himalayalar üzerinde, Everest’e 30 km uzaklıkta Tibet ile Nepal arasında. İlk kez 19 Ekim 1954’te Avusturyalı dağcılar Herbert Tichy ve Sepp Jochler ile şerpa Pasang Dava Lama tarafından 19 zirvesine ulaşıldı.
DÜNYANIN 8 BİN METRELİK ZİRVELERİEverest, 8.850 metre, Nepal/Çin
K2, 8.611 metre Pakistan/Çin
Kançencunga, 8.586 m., Nepal/Hindistan
Lhotse, 8.516 m., Nepal/Çin
Makalu, 8.463 m., Nepal/Çin
Ço Oyu, 8.201 m., Nepal/Çin
Daulagiri, 8.167 m., Nepal
Manaslu, 8.163 m., Nepal
Nanga Parbat, 8.126 m., Pakistan
Annapurna 1, 8.091 m., Nepal
Hidden Peak, 8.068 m., Pakistan/Çin
Broad Peak, 8.047 m., Pakistan/Çin
Gaşerbrum 2, 8.035 m., Pakistan/Çin
Şişa Pangma, 8.027 m., Çin.