Güncelleme Tarihi:
Bir günde internet üstünden 100 bin dolar bağış toplayarak ilanı veren “melek yatırımcı” Murat Aktihanoğlu (44) Hürriyet’e şunları anlattı:
“BEN 20 yıl önce ABD’deki Silikon Vadisi’nde yazılım mühendisi olarak geldim. Hiçbir siyasi partiye bağlı değilim. Amaçları sadece parkı korumak, ağaçların kesilmesini önlemek olan insanlara yapılan acımasız sert polis müdahalesi sonrasında başlayan eylemler sırasında, arkadaşlarımın Facebook ve Twitter üzerinden gönderdiği fotoğraflarda, gece yarısı sokağa tencere ve tavalarla çıkan yaşlı insanların görüntüleri, TV kanallarının yaşananları yansıtmayışını görünce, ülkemizi gerçek demokrasiye taşırken dünyanın bize destek olmasını istedim. Dünyanın Türkiye’de neler olup bittiğini bizzat Türklerden öğrenmesi için, ‘Belki hükümetin üslubunu değiştirmesine katkım olur’ diye de düşünmeye başladım.”
ŞİMDİ BİR DE FİLM ÇEKİYORLAR
“Aklıma hemen New York Times (NYT) gazetesine reklam verme fikri geldi. Kaç para tutacağını da bilmiyordum. İlk iş olarak Facebook’ta duyurdum. 2 dakika içinde 20 arkadaşım “Biz varız” dediler. ABD’de benim gibi girişimci olan arkadaşlarım Oltaç Ünsal ve Duygu Atacan da hemen telefonla arayarak katıldılar. Üçümüz “Türk demokrasisi için tam sayfa ilan: Dünya için Gezi’yi işgal et” sloganını taşıyan kampanyamızı bağış kampanyaları internet sitesi indiegogo.com’da başlattık. İlk gelen bağış 5 dolar’dı. 2 saat sonra 2 bin dolara ulaştık. Sabah kalktığımda 20 bin, öğlen ise 60 bine ulaştık. Bugün itibariyle 100 bin doları geçtik. İlan için 52 bin doları ödedik, artan bağış ile profesyonel bir ekibe video hazırlatıp Youtube’da yayınlayacağız. Gezi Parkı’nı desteklemeye devam edeceğiz.”
AĞAÇLAR YAŞASIN
“Saygısızlık çok artmıştı. Daha fazla dayanamadım. Benim gibi apolitik insanı dünyanın öbür ucunda harekete geçirdiler. Tehdit mesajları alıyorum. Kimseden korkmuyorum. Gerekiyorsa Türkiye’ye gelmem. Yeterki ağaçlar ve park yaşasın, halkın tümüne saygı duyulsun.”
İlanda çağrı var
NYT’deki ilanda, “Türkiye halkı konuştu, Baskıya boyun eğmeyeceğiz” ifadesi kullanılarak Başbakan Erdoğan’ın 10 yıllık döneminde sivil haklar ve özgürlüklerin erozyona uğradığı, iktidar partisinin demokrasiyi ciddiye almadığı kaydedildi. İlanda ayrıca, polis şiddetine son verilmesi, özgür medya, özel menfaatler dikte etmeksizin vatandaşlar ve seçilmiş kamu görevlileri arasında açık demokratik diyalog çağrısı yapıldı.
Melek yatırımcı
44 yaşındaki Murat Aktihanoğlu, ABD’de yaşayan bir melek yatırımcı. Melek yatırımcılar, genç girişimcileri sermaye kaynaklarıyla buluşturuyor. İzmirli Aktihanoğlu da ERA Capital şirketiyle 4 bin kadar genç Türk girişimciyi New York, Ankara ve İstanbul’da melek yatırımcılarla buluşturup sermaye bulmalarını sağlamış.
Atatürk neden metinden çıktı
20 kişilik kurul 4 farklı metinde ilan hazırladı, internetteki oylama ile biri seçildi. Son metinden Atatürk ile ilgili bölümün neden kaldırıldığını Oltaç Ünsal şöyle anlatıyor: “Biz çoğulcu ve katılımcı bir süreç sonucunda bu yazıya ulaştık. İlk nüshasında hükümete bazı kazanımlardan dolayı (ekonomik vb) teşekkür bile ediliyordu. Katılımcılar, internet destekli bu demokratik süreçte nihai kararı kendileri verdiler. Bu süreci örnekleriyle çok detaylı anlatacağız. Keşke yeni anayasa da böyle yazılsa. Binlerce insanın bu metni yazmasını sağlarken, imkansız karşıtlıkların bile hoşgörüyle ele alınıp dinlendiğinde çoğu şeyin hallolduğunu gördük.”