Davutoğlu'nun Kerkük ziyareti kriz yarattı

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlunun Kerkük ziyareti kriz yarattı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2012 19:03

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve beraberindeki heyetin, Kuzey Irak ziyareti sırasında sürpriz bir kararla Kerkük'e gitmeleri hem iç politikada, hem dış politikada günün tartışma konusu oldu.

Haberin Devamı

Muhalefet, Davutoğlu'nun Erbil'den Kerkük'e gitmesinin Türkiye'nin Irak'la ilişkilerine zarar verdiğini, bugüne kadar Kerkük konusunda izlenen politikayla ters düştüğünü savunurken, Bağdat da Türkiye Dışişleri Bakanı'nın "Irak hükümetine haber vermeden bir Irak kentini ziyaret etmesinin Irak iç politikasına müdahale "olduğunu öne sürdü. AK Parti ise Davutoğlu'na hem içerde, hem de dışarda sahip çıktı. Sonunda Cumhurbaşkanı Gül de konuya müdahil oldu. Davutoğlu'nun bu akşam Köşk'e çıkarak Gül'e ziyareti konusunda bilgi vermesi bekleniyor

Kerkük ziyaretinin Irak'la krize dönüşeceğinin ilk işareti, daha Davutoğlu ve beraberindeki heyet Kerkük'te temaslarını sürdürürken, dün ortaya çıktı. Irak Dışişleri Bakanlığı dün resmi internet sitesine bir açıklama koyarak, Türkiye Dışişleri Bakanı ve heyetinin Kerkük'e "Bağdat'ın bilgisi dışında gitmelerini" sert bir dille eleştirdi.

Haberin Devamı

Eleştiri bugün de diplomatik girişime dönüştü. Irak, Türkiye'nin Bağdat'taki maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak, Kerkük ziyareti konusunda resmen açıklama istedi.

Üstelik Bağdat yönetimi, tepkisinin altını iyice çizmek için Türkiye Maslahatgüzarı'na "düşük seviyeli" bir diplomat aracılığıyla notayı verdi. Diplomatik ilişkilerde bu tutum, tepkinin şiddetini göstermek üzere kullanılan yaygın bir yöntem.

Türkiye ise buna sessiz kalmadı. Irak'a yanıtını Dışişleri'nin en üst düzey ismiyle, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu aracılığıyla iletti. Irak'ın "Davutoğlu'nun Kerkük ziyaretine acil açıklama" isteğine karşılık, Sinirlioğlu da Irak'ın Ankara'daki Büyükelçisi Abdül Amir Kabil Abi Tabikh'i Dışişleri'ne çağırdı. Irak'ın tepkisinin "kabul edilemez" olduğunu vurgulayan Sinirlioğlu, "Bakan Davutoğlu'nun ziyaretinin gizlisi saklısı olmadığını, Türkiye'nin gizli bir gündemi bulunmadığını, Irak'ın da açıklama yaparken üslubuna ve yöntemine dikkat etmesi gerektiğini" söyledi.

TÜRKİYE'DE DE TARTIŞMA KONUSU OLDU
Davutoğlu'nun Kerkük ziyareti ve buna Irak'ın tepkisi, Türkiye'de de muhalefetin sert eleştirisine maruz kaldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu "Davutoğlu Türkiye'nin bugüne kadarki en çapsız Dışişleri Bakanı" derken, CHP Milletvekili Emekli Büyükelçi Osman Korutürk ise Davutoğlu'nun Kerkük'e "Erbil'den gitmesini" eleştirdi. "Kerkük'e Musul'dan, Bağdat'tan gitmek başka, Erbil'den gitmek başka anlama gelir" diyen Korutürk, bu tavrın Türkiye'nin bugüne kadar izlediği Kerkük politikasına zarar verdiğini öne sürdü.

Haberin Devamı

Türkiye, Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Kerkük'ün Bağdat yönetimine bağlı özel bir il olmasını savunuyor. Iraklı Kürtler ise petrol açısından zengin Kerkük'ün Kuzey Irak'taki Kürt bölgesi sınırlarına dahil edilmesini istiyorlar. Saddam yönetiminin sona ermesinin ardından Kerkük'te hak iddia eden Kürt yönetiminin kenti kendi sınırlarına dahil edememesi önündeki en büyük engel, Türkiye'nin bu konudaki ısrarı olmuştu.

AK PARTİ SAHİP ÇIKTI
Hem içte, hem dışta gelen eleştirilere karşılık, AK Parti Davutoğlu'na ve Kerkük ziyaretine sahip çıktı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, twitter'dan yaptığı açıklamada, "Amerikalıların yıllarca Irak'ı işgal etmesinden ve arkasında yüz binlerce dul ve yetim bırakmasından rahatsızlık duymayan Malikî zihniyeti her nasılsa Sayın Davutoğlu'nun Kerkük'e yapmış olduğu son derece barışçı ve iyi niyetli ziyaretinden rahatsız oluyor" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

"BİR BAKANIN DEĞİL, HÜKÜMETİN POLİTİKASI"
Çelik, CHP'den gelen "Davutoğlu istifa etsin" çağrısına da yine twitter'dan yanıt vererek, izlenen politikanın "tek bir bakanın değil, hükümetin politikası olduğunun" altını çizdi. Çelik, "Herkes bilsin ki cari olan Sayın Ahmet Davutoğlu'nun değil, AK Parti hükümetinin dış politikasıdır. Sayın Bakan, elbette bunun uygulayıcısıdır. AK Parti'nin programı 2001'de yazıldı. Sayın Davutoğlu, o zaman AK Parti'nin henüz üyesi bile değildi. Lütfedip programımıza bir göz atın. Çok alternatifli bir dış politika geliştirmekten esnek ve çok eksenli bir dış politikaya kadar her şeyi orada bulacaksınız. Sürekli Sayın Bakana hakaret etme sığlığına düşenler, utanmasa Suriye sınırımızı onun çizdiğini, Baası onun icat ettiğini söyleyecek" dedi. Çelik şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Dış politikamızın hatası da sevabı da tek başına Sayın Bakan'a mal edilemez. Ekibin başı Başbakanımızdır ve politikalar ortak aklın ürünüdür. Benim anlamadığım, CHP'liler de son zamanlarda gazeteci tecessüsü ile kulis dedikodularına sarıldılar."
 
"MALİKİ ANKARA'YA GELİRSE, KIRIKKALE'YE DE GİDEBİLİR..."
Davutoğlu ile birlikte Kuzey Irak'a giden AK Parti'nin dış ilişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de Kerkük ziyaretine Irak hükümetinin gösterdiği tepkinin yersiz olduğu mesajını verdi. Çelik, "Bir kere zaten Kuzey Irak, Irak topraklarında, giderken zaten vizeyle gidiyoruz. Gittiğimiz yer Erbil’den 70 km uzaklıkta. Sayın Maliki ve hükümetine şunu söylemek isteriz eğer kendisi Ankara’yı ziyaret edecek olursa kendisine hiçbir şekilde vize söz konusu olmadan Türkiye’nin istediği yerine gidebilir."

Haberin Devamı

"KİMSENİN HADDİNE DEĞİL"
Iraklı bir milletvekilinin "İzinsiz Kerkük'e giden Davutoğlu tutuklanabilir" sözüne de sert tepki gösteren Çelik, "O milletvekilinin, 'Dışişleri Bakanı tutuklanabilir' ifadesine şunu söyleyeyim. Türkiye’nin bakanı için öyle bir ifade kullanmak kimsenin haddine değil. Hiç kimsenin bırakın eyleme geçirilmeyi Türkiye’nin hiçbir yetkilisinin tutuklama ihtimalini akıllarından bile geçirmesinler yabancı topraklarda" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!