Güncelleme Tarihi:
Davutoğlu, New York'ta BM Genel Merkez binasının karşısındaki Millenium Otel'de düzenlenen Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK-CICA) bakanlar toplantısına başkanlık yapmasının ardından basın toplantısı düzenledi.
Davutoğlu, CICA'nın 3. zirve toplantısının İstanbul'da 7-9 Haziran 2010'da yapıldığını ve Türkiye'nin orada CICA'nın dönem başkanlığını üstlendiğini anımsattı.
“Son derece aktif bir dönem başkanlığı yürütüyoruz” diyen Davutoğlu, CICA'nın uzun yıllar bir platform olarak kaldığını, Türkiye'nin dönem başkanlığında CICA'nın daha da güçlendirilmiş bir işbirliği mekanizması, istikrar ve güven artırıcı ortam oluşturan bir uluslararası yapı haline dönüşmesi için büyük çaba sarf ettiklerini belirtti.
Güven Artırıcı Önlemlerin artırılması konusunda özel çalışma grupları topladıklarını söyleyen Davutoğlu, Türkiye'nin dönem başkanlığı sırasında da 4 aday ülkenin CICA'ya üye ülke olarak katıldığını, bu kapsamda Irak ve Vietnam'ın geçen yıl birliğe üye olduklarını, bugün de Bahreyn ve Kamboçya'nın aralarına katıldığını söyledi.
FİLİSTİN
Davutoğlu, İsrail ve Filistin'in de üyesi bulundukları CICA'nın, Filistin'in BM'ye tam üyeliği konusundaki tutumuna yönelik bir soru üzerine, CICA'nın tam üyesi olan Filistin'in dışişleri bakanı Riad Malki'ye, toplantıda tanıtırken, “İnşallah gelecek sene aramızda BM'nin de tam üyesi olarak bulunursunuz” dediğini vurguladı. CICA'nın birbirlerinden görüşleri çok farklı olan ülkelerin bulunduğu bir platform olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, şöyle devam etti:
“Önümüzdeki dönemde bütün bu konularda daha fazla, özellikle güven artırıcı önlem konusunda daha fazla çaba sarfedilecek. Zaten örneğin turizm, kültür gibi konularda çok sayıda toplantılar gerçekleştiriliyor, bunların sayısını daha da artırarak sürdüreceğiz. Önemli olan bu ülkelerin, birçoğu da kendi aralarında gerilim yaşayan bu ülkelerin, ortak platformda bir araya getirilerek tabandan tavana doğru yayılan bir güven artırıcı önlem yapısının ortaya çıkması, bu konuların birçoğu bugünkü toplantıda gündeme geldi.”
İSRAİL DE KATILDI
İsrail'in toplantıya katılıp katılmadığının sorulması üzerine Davutoğlu, İsrail'in de toplantıda yer aldığını belirterek “(CICA) Uluslararası bir toplantıdır. (İsrail ile) İkili sorunlarımız var, ama biz uluslararası bir toplantıda, uluslararası bir forumda, bu forumun dönem başkanı olarak ayrı bir konuma sahibiz ve İsrail'den de katılım oldu, İran'dan da oldu, Filistin'den de oldu, bütün ülkeler katıldılar, bir kısmı bakan düzeyinde, bir kısmı bakan yardımcısı düzeyinde” dedi.
TÜRKİYE'NİN ASYA STRATEJİSİ
Davutoğlu, CICA'nın kurumsallaşmasının öngörülüp öngörülmediğine yönelik bir soruya, “Tabii olabilir, zaten bunun için çaba sarfediyoruz” yanıtını verdi.
Kazakistan'ın girişimiyle ve dönem başkanlığıyla başlayan CICA'nın şimdi dönem başkanlığının Türkiye'de olduğunu hatırlatan Davutoğlu, “2012 Haziranı'na kadar biz görevi yürüteceğiz, bunu daha da kurumsallaştırma hedefini gözetiyoruz” dedi.
Davutoğlu, bu kapsama New York'ta 2 gün önce Türkiye ve Kamboçya'nın eşbaşkanlığında “ECO-ASEAN” zirvesinin düzenlendiğini, bunun da son derece önemli olduğunu belirterek, Ekonomik İşbirliği Teşkılatı'na (ECO) Türkiye, İran, Afganistan, Pakistan ile Orta Asya cumhuriyetlerinin tümünün üye olduğunu, ASEAN'a ise Güneydoğu Asya ülkelerinin üyeliğinin bulunduğunu belirtti.
Davutoğlu, şöyle konuştu:
“BM marjında uzun süreden sonra ilk defa buluştuk ve orada da bundan sonra ECO ve ASEAN ülkelerinde bir araya gelme kararı aldık. Muhtemelen ilk toplantı Türkiye'de olacak. Bu, Türkiye'nin Asya stratejisinin bir parçasıdır, bir açıdan da ECO ile ASEAN'ı bir araya aldığınızda büyük bir potansiyel ifade ediyor ekonomik anlamda.
“CICA ise 3 milyarlık bir nüfus, CICA üyelerinin toplamı 3 milyar, şimdi böyle bir yapının taşıdığı önem var, yayıldığı coğrafya açısından büyük bir önemi var, ECO ile ASEAN'ın ekonomik anlamda Asya'yı birleştirme çabasıyla, CICA'nın güvenlik ve işbirliği alanında yürüttüğü çalışmalar birbirini bütünleyen çalışmalar.”
İstanbul'da 2 Kasım'da Afganistan'la ilgili genişleştilmiş bölgesel bir zirve yapacaklarına değinen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Dolayısıyla bütün bunlar Türkiye'nin Asya'nın istikrarına yaptığı katkıyı açıkça ortaya koyan gelişmeler” ifadesini kullandı.
“CICA BÜTÜN ASYA ÜLKELERİNE AÇIK
Ermenistan'ın CICA'da neden yer almadığına yönelik bir soru üzerine ise Davutoğlu, şunları kaydetti:
“CICA bütün Asya ülkelerine açık, gördüğünüz gibi İran ile İsrail aynı platformda bulunuyor, dolayısıyla (üye olan) Azerbaycan'ın da Ermenistan'la aynı platfomda bulunmaması için bir neden yok. Ülkeler başvurduklarında bunlar değerlendiriliyor, belli bir süreçten geçiriliyor ve üyelik ondan sonra kabul ediliyor. Herhangi bir ülkeyi dışlayan bir yapı değil, ülkeleri içine alan, bütün ülkelerle birlikte güven artırıcı ortam oluşturmaya çalışan bir yapı.”
CICA'nın bugün itibarıyla 24 üye, ABD'nin de aralarında bulunduğu 8 gözlemci ülkesi bulunurken, BM, AGİT ve Arap Ligi de CICA'da gözlemci kuruluş olarak yer alıyor.