Güncelleme Tarihi:
Davutoğlu ve Afgan Dışişleri Bakanı Zalmay Resul'un eşbaşkanlığında Çırağan Sarayı'nda yapılan “Asya'nın Kalbinde Güvenlik ve İşbirliği” başlıklı “Afganistan İçin İstanbul Konferansı”nın açılışında konuşan Davutoğlu, Kabil'de ISAF personeli ve Afganistan ulusal güvenlik idaresine yapılan iki farklı terörist saldırıyı kınadığını belirtti.
Bölgede istikrar sağlanması için Türkiye'nin her türlü çabayı sunmak istediğini dile getiren Davutoğlu, Afganistan ile Türkiye arasındaki güçlü tarihi bağlara dikkati çekti. Türkiye ve bir grup Afganistan dostu ülkenin 2010 yılında İstanbul'da bir araya gelerek Asya'nın Kalbinde Dostluk ve İşbirliği İçin İstanbul Zirvesi'ni düzenlediklerini, bir takım dostluk ve işbirliği çalışmaları başlattıklarını anımsatan Davutoğlu, bu çalışmaları yeni bir seviyeye taşımak istediklerini kaydetti.
Davutoğlu, Afganistan'ın 2014 yılı itibariyle kendi geleceğini kendi eline almaya karar verdiğine, bu nedenle ilerlemelerin bugünden 2014 yılına kadar çok önem kazandığına işaret ederek, ortaya çıkan sorunların bir ülkenin tek başına üstesinden geleceği zorluklar olmadığını ifade etti.
Bakan Davutoğlu, şöyle konuştu:
“Barış ve istikrar bölgede bir takım zorluklarla karşı karşıya. Bu zorlukları ele alırken birlik ve dayanışma göstermemiz gerekiyor. Bu da ancak akılcı bölgesel bir yaklaşım ve güven unsurlarının bir arada ele alınmasıyla yapılabilir. Her bir ülkenin bu durumda fayda sağlayacağı açıktır. Önemli başarılar önemli ilk adımlarla elde edilir. Biz bugün çalışmalarımızı bir belgede özetlemek istiyoruz. Bu kritik dönüm noktasında zamanında önemli bir adım atılmış olacak. Somut aksiyon bugünden 2014'e kadar çok önemli bir hal almış durumda.”
Uygulama, takip ve güven oluşturucu unsurların mutlaka ele alınmasının gerekliliğini vurgulayan Davutoğlu, bu tür önlemlerin faydalarının kanıtlandığını dile getirdi.
Davutoğlu, “İyi niyetle uygulandığında bu tür önlemler ülkelerin barış ortamına katkıda bulunur, güvenlik seviyesini arttırır, tüm güvenliksizlik ve şüpheleri nihayetinde dostluğa dönüştürür. Bu tür farklı organizasyonlarla güven sağlayıcı önlemlerin oluşturulması Afganistan çevresindeki bölgede ortamın iyiye götürülmesini sağlayacaktır” diye konuştu.
Türkiye-Afganistan-Pakistan 6. Üçlü Zirvesi'nin İstanbul'da yapıldığını, zirveye üç ülkenin içişleri ve dışişleri bakanları, en üst düzey askeri yetkilileri ve istihbarat şeflerinin katıldığını anımsattı.
İstanbul'da birbiri ardına iki farklı organizasyona ev sahipliği yaptıklarını ve bunun da Afganistan ile dayanışmalarını, aynı zamanda Afganistan'ın da Türkiye'ye olan güvenini kanıtladığını söyleyen Davutoğlu, zirveye katılan Pakistan'ın kararlılığına da değinerek Pakistan Dışişleri Bakanı Hina Rabbani Khar'a teşekkür etti.
İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Tacikistan Dışişleri Bakanı Hamrokhon Zarifi, Hindistan Dışişleri Bakanı Krishna, Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski ile Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'ye, katılımının önemine değinerek, İslam İşbirliği Teşkilatı, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı genel sekreterleri ile katılımcı bakan vekilleri ile üst düzey yetkililere konferansa uzmanlıklarını getirdikleri için teşekkür etti.
Davutoğlu, “Bu tür bir üst düzey katılım sayesinde inanıyorum ki doğru mesajları alabileceğiz, bu mesaj işbirliği mesajı alacak. Asya'nın kalbinde işbirliği ve dayanışmayı destekleyecektir aynı zamanda kararlılığımızın açık mesajı olacaktır” diye konuştu.
BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ VURGUSU
Afgan Dışişleri Bakanı Zalmay Resul da, Van depreminde hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı dileyerek deprem mağdurları için dua ettiklerini dile getirdi.
Resul, İstanbul'da bölgesel olarak son derece önemli konuları görüşmek için bölge ve bölge dışındaki dostlarıyla birlikte bulunduklarını kaydederek konferansı düzenleyen Türkiye'ye şükranlarını sunduğunu ifade etti.
Toplantıda Asya'nın kalbindeki Afganistan için barış ve istikrar yollarının görüşüleceğini söyleyen Resul, Davutoğlu'nun bu alandaki girişimlerinin kendisine şahsi bir müteşekkirlik hissi verdiğini söyledi.
Bu birlikteliğin, işbirliğini karşılıklı fayda sağlamak amacıyla bir üst seviyeye çıkarmada son derece önemli bir fırsat olduğunu dile getiren Resul, bu sayede gelecek nesillerin daha güvenli ve refah dolu bir hayat yaşayabileceklerini kaydetti.
Bölgesel işbirliğinin önemine değinen Resul, “Bunun farkında olmak büyük bir sorumluluk. Elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Ve Terörizm, aşırıcılık, narkotik ve organize suçların bulunmadığı bir bölgede yaşamak hepimizin sorumluluğu... Bu risklerle karşı karşıyayız” diye konuştu.
Zalmay Resul, geçen 10 yıl içinde çok önemli bir yol katettiklerini fakat çok ciddi risk ve sorunlarla da karşı karşıya olduklarını belirterek, 10 yıl içinde Afganistan hükümetinin bölgesel istikrarın tesis edilmesi konusunda çok ciddi adımlar attığını, Ekonomik İşbirliği Örgütü, Şangay İşbirliği Örgütü gibi bölgesel bütün girişimlere katıldıklarını kaydetti.
Resul, Kabil deklarasyonu 2002 yılında yayımlandığında Afganistan'ın bölgesel ilişkilerinin temelini attığını, bu ilişkilerin barış ve uluslararası hukukun üstünlüğüne dayandığını dile getirdi.
Afganistan'a yardım eden bu gibi girişimlerin kendileri için son derece önemli olduğunu dile getiren Resul, bu girişimlerin somut bir takım politikalara dönüşmesini umut ettiklerini söyledi.
İstanbul'daki buluşmanın, Afganistan'ın 10 yıl içinde gerçekleştirdiği girişimlerin, gelişmenin bir devamı olduğuna işaret eden Resul, bölgesel işbirliğini daha da etkin kılmak için daha da fazlasının gerektiğini dile getirdi.
Resul, “İstanbul konferansı ortak taahhüdümüzü bir kez daha ortaya koymak ve bir yol haritası çizmek, daha fazla işbirliği tesis etmek için son derece önemli bir fırsat” dedi.
Bölgesel düzeyde atılan bu adımların devam ettirilmesi gerektiğini dile getiren Resul, konferansın barış ve istikrar için bir kilometre taşı olacağını vurguladı.
Resul, Afganistan'ın istikrar arzusunu bir kez daha ortaya koyduklarını belirterek, “Her türlü aşırıcılığa, terörizme ve kanun dışı aktiviteye karşı burada işbirliğine hazır olduğumuzu söylüyoruz” diye konuştu.
Türkiye'ye, liderlik görevini üstlendiği ve bölgesel işbirliğini arttırdığı için bir kez daha teşekkür etmek istediğini vurgulayan Resul, süreçte aktif bir rol alan Afganistan'ın diğer komşularına, bölge dışı destekçilere ve uluslararası kuruluşlara da teşekkür etti.
Resul, şunları kaydetti:
“Bu bölgesel işbirliğimizin anlamlı olması için tabii ki bir takım sonuçların ortaya çıkması lazım. Bölgesel işbirliği var, arzular var ancak ortak zorluklarımız da var. Bunların sonuca dönüşmesi son derece önemli. Bu konferans bir sürecin başlangıcı olmalı ve somut adımlar ve sonuçlar elde etmeliyiz. Afganistan'ın komşularına bir kez daha çağrıda bulunmak istiyorum bu İstanbul sürecini başlattık ve bunu devam ettirelim.”