Davutoğlu: Suriye'yle kader birliği içindeyiz

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlu: Suriyeyle kader birliği içindeyiz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2011 09:17

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Suriye ile başından beri kader birliği içinde olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Meclise kayıt yaptırdıktan sonra gazetecilere açıklama yapan Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un Türkiye-Suriye sınırında bir çatışmadan kaygılı oldukları yönündeki sözleriyle ilgili olarak, Suriye ile temas halinde olduklarını söyledi.

Türkiye-Suriye ilişkilerinin iki komşu ülke ilişkilerinin ötesinde olduğuna işaret eden Davutoğlu, “Yakın akrabalık ilişkilerimiz var, sınır boylarında aynı aileye mensup insanlar var” dedi.

Davutoğlu, dün Suriye sınırında başlayan operasyonu yakından takip ettiklerini, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Mualim'le bu konuda kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdiğini ve Türkiye'nin bu konudaki kaygılarını, düşüncelerini ilettiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Reformların ve huzurun bir an önce gerçekleşmesi için Suriye ile temaslarını sürdüreceklerini kaydeden Davutoğlu, “Ümit ederiz ki Suriye, istikrar içinde kendini yenilemeyi, bu süreçten daha güçlü bir şekilde çıkmayı başarabilir. Bunun gerçekleşmesi için de biz elimizden gelen her türlü katkıyı yapacağız” diye konuştu.

ABD'DEN TEDİRGİN EDEN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye'nin Türkiye sınırı yakınına asker yığmasınından kaygılı olduklarını belirterek, olası bir sınır çatışması tehlikesine dikkat çekti.

Clinton, Dışişleri Bakanlığı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye'nin sınırdaki askerleri geri çekmesi gerektiğini, bu askerlerin bölgedeki varlığının, zaten varolan kötü durumu daha da ağırlaştırarak bir sınır çatışması tehlikesi yarattığını söyledi.

Bölgedeki durumu oldukça kırılgan gördüklerini ve çok kaygılı olduklarını belirten Clinton, Türk yetkililerle durumu görüşmekte olduklarını ifade etti.      

Clinton, "Suriye güçleri, şu anda sadece kendi yurttaşlarını etkilemekle sınırlı kalmayan ve aynı zamanda sınır çatışmaları potansiyelini ortaya çıkaran saldırılarına ve provokasyonlarına derhal son vermezlerse, bölgedeki çatışmanın  tırmandığını görüyor olacağız" diye konuştu.

Haberin Devamı

Suriye askerlerinin, Türkiye sınırından sadece 450 metre mesafede bulunmasının, bu ülke hükümetinin kendi halkına baskı yapma niyetinin bir başka göstergesi olduğunu ifade eden Clinton, "Suriye ordusunun bölgedeki saldırılarını ve provokasyonlarını derhal sona erdirmesini" istedi.

AB DE KAYGILI

AB devlet ve hükümet başkanları, Suriye rejiminin şiddet politikasını en sert şekilde kınadı ve bu ülkenin Türkiye sınırına asker sevkinden derin endişe duyduklarını bildirdi.

AB zirvesinde alınan kararlarda AB'nin "Türkiye sınırı yakınındaki Kirbet el-Cauz'da Suriye'nin askeri hareketliliği haberlerini derin endişeyle not ettiği ve azami teenni çağrısını tekrarladığı" kaydedildi.

Haberin Devamı

Kararlarda, Şam yönetiminin reform sözünü uygulamaya geçirmek yerine şiddet politikasını sürdürmeyi seçerek meşruiyetinin sorgulanmasına neden olduğu belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!