Güncelleme Tarihi:
Davutoğlu, 4. BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı kapsamında düzenlenen Sivil Toplum Forumunun kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, bazı faaliyetlerin sadece resmi çabalarla yapılamayacağını, BM'nin özellikle en az gelişmiş ülkelere yönelik faaliyetlerinin bu kapsamda olduğunu ifade etti.
Sivil toplumun katkısı olmadan “İstanbul Eylem Planı”nın da başarıya ulaşamayacağını vurgulayan Davutoğlu, devletlerin bir arada çalışarak, ekonomik adalete dayalı yeni bir küresel ekonomik sistem ortaya koyması gerektiğini, buna paralel olarak sivil toplumun da birtakım çabalar göstermesine ihtiyaç duyulduğunu anlattı.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, en az gelişmiş ülke kavramının tartışmaya açılması görüşünü de yineleyerek, “Bir akademisyen olarak bu ülkelerin çoğunun tarihini biliyorum. Bu ülkeler hiçbir zaman geçmişlerinde en az gelişmiş ülke olmadılar. Mesela Nepal'e nasıl en az gelişmiş ülke diyebiliriz ki? Nepal'de büyük bir medeniyet varken, bazı bugünün gelişmiş ülkelerinde şehirler bile yoktu” diye konuştu.
Bangladeş, Mali gibi ülkelerdeki geçmiş medeniyetlere de işaret eden Davutoğlu, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin en az gelişmiş ülke kavramına bir alternatif sunabileceğini söyledi.
Bu sırada, Davutoğlu'na “zorluklarla karşılaşan ülkeler” önerisi iletildi. Bakan Davutoğlu da entelektüeller forumunun “en çok sömürülen ülkeler” önerisini anımsattı. Davutoğlu, iyi bir isimle işe başlayarak, bu ulusların onuruna saygı duyulması ve buradaki düşünce yapısının değişmesi gerektiğine işaret etti.
Bu konferansı düzenlerken Türkiye'nin parlamenterler ve entelektüeller forumu gibi önerilerle konferansı mümkün olduğu kadar sivil hale getirmek ve sivil toplumu teşvik etmek istediklerini dile getiren Bakan Davutoğlu, Sivil Toplum Forumu katılımcılarına şöyle seslendi: “Lütfen bu konuyu eve döndüğünüzde unutmayın. Ağ oluşturma çalışmalarına ve bizimle temasta kalmaya devam edin. Biz de sizden gelen güçlü fikirlerle kendi çalışmalarımızı daha iyi yapabiliriz.”
EYLEM PLANINA SİVİL TOPLUM ELEŞTİRİSİ
Sivil Toplum Forumu Yönetim Kurulu Üyesi Arjun Karki, Sivil Toplumu Forumu olarak “İstanbul Eylem Planı”na katkıda bulunmaya çalıştıklarını, ancak sonuçtan tatmin olmadıklarını belirtti.
Deklarasyonun, en az gelişmiş ülkelerin beklentilerini karşılar nitelikte olmadığını savunan Karki, “Tabii ki, olumlu noktalar da var. İstanbul Eylem Planı'nda birtakım önemli adımlar atılmasına rağmen, ciddi noksanlıklar da var. Özellikle vatandaşların beklentilerine cevap verilmesi konusunda bazı eksikler olduğunu söylemek zorundayız” diye konuştu.