Davutoğlu: Şam'la diyalog söz konusu değil

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlu: Şamla diyalog söz konusu değil
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2012 11:43

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Suriye hükümetiyle diyalog kurmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Çalışma kahvaltısında bir araya gelen Davutoğlu ve Kosta Rika Dışişleri  Bakanı Enrique Castillo, kahvaltının ardından Dışişleri Bakanlığı Konutu'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Davutoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Türkiye'nin Suriye rejimi ile diyalog kurmasını istediği hatırlatılarak, "Türkiye Esad rejimi ile bir diyalog kurmayı planlıyor mu?" sorusu yöneltilmesi üzerine, öncelikle Suriye'de ateşkesin sürdürülememiş olmasından büyük üzüntü duyduklarını belirtti.

Bayram boyunca Suriye rejiminin Şam'ın güney mahallelerine ve özellikle  İdlib bölgesine hava saldırılarının devam etmesi nedeniyle ateşkesten istenen  neticenin alınamadığını ifade eden Davutoğlu, diğer taraftan BM ve Arap Birliği  Suriye Özel Temsilcisi Lahtar İbrahimi'nin temaslarını sürdürdüğünü, Rusya  ve diğer bazı taraflarla görüştükten sonra tekrar İbrahimi ile bir araya  geleceklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Tüm tarafların öncelikle Suriye'de akan kanın durması ve Suriye halkının  haklı talepleri doğrultusunda bir geçiş sürecinin temin edilmesi yönünde ortak  bir tavır sergilemesi gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi'nin  bu konuda Suriye rejimine maalesef güçlü mesajlar veremediğini söyledi.

Davutoğlu, "BM Güvenlik Konseyi'nin güçlü mesaj vermemesi, verememesi,  Suriye rejiminin suçu niteliğinde meskun mahallere havadan, karadan top atışları,  uçaktan bombardımanla sürdürdüğü saldırıların devam etmesine neden oldu" dedi.

Türkiye'nin Cenevre Mutabakatı çerçevesinde, bir geçiş hükümetinin  kurulması yönündeki temasların hemen başlatılmasını desteklediğini vurgulayan  Davutoğlu, "Ancak bunu yaparken halkına karşı böylesine bir katliamı bayramda  bile devam ettiren bir rejimle diyalog kurmanın bir anlamı olamaz" dedi.

ÜÇLÜ MEKANİZMA
Türkiye'nin İran ve Mısır'la üçlü mekanizma halinde başlattığı  çalışmaları sürdürdüğünü anımsatan Davutoğlu, Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır arasında da benzer istişarelerin yapılmasına önem verdiklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Türkiye, İran ve Rusya arasında da bu tür istişarelerin sürdüğünü  vurgulayan Davutoğlu, "İstiyoruz ki herkes Suriye halkının iradesini yansıtan bir  geçiş süreci ve bu süreçte Suriye halkına karşı eli kana bulanmamış insanların  yer alacağı bir geçiş süreci yönünde gereken adımları atsın. Böylesi bir saldırı  ortamı devam ederken var olan rejime meşruiyet sağlayıcı adımlar atılmasını da  kimsenin beklememesi lazım. Önemli olan şu anda en güçlü mesajlarla barışı teşvik  etmek" diye konuştu.

Türkiye'nin aylarca Suriye rejimi ile ilişkilerini sürdürdüğünü, diyalog  çabalarını devam ettirdiğini ve diyalog mesajlarını hep verdiğini ve vermeye  devam ettiğini vurgulayan Davutoğlu, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Ama öncelikle Suriye rejiminin kendi halkıyla barışma iradesini  göstermesi lazım. Kendi halkıyla barışma iradesini göstermeyenlerin diğer  taraflarla yürüttüğü müzakerelerden bir netice alınması mümkün değil. O iradeyi  öncelikle ortaya koyması lazım. Rusya ile bu konuda istişarelerimiz de sürüyor.  Ortak atılacak adımlar konusunda da her türlü fikre açığız. Fakat Suriye rejimine  açık ve net bir mesajın, kendi halkıyla barışması ve halkına yönelik saldırıları  durdurması yönündeki mesajın da bütün taraflarca iletilmesi büyük önem taşıyor."

SURİYE'DEKİ TUTUKLU GAZETECİLER
Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı ve Türk hükümeti olarak, Suriye'de kaçırılan gazeteciler Cüneyt Ünal ve Beşar Fehmi Kadumi için bütün kanalları kullanarak ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını, yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Davutoğlu,  toplantıyı izleyen bir kameramanın, kameraman arkadaşları adına, Suriye'de  tutuklu bulanan kameraman Cüneyt Ünal'ın son durumu ile ilgili sorusu üzerine,  Cüneyt Ünal ile iletişimin kesildiği ilk andan itibaren kendisi hakkında her  türlü teması yaptıklarını söyledi.

Suriye alanındaki unsurlarla görüştüklerini ve Suriye hükümeti nezdinde  gerekli girişimlerde bulunduklarını anlatan Davutoğlu, ilgili ve etkili  olabilecek bütün uluslararası çevrelerle de temaslarını sürdürdüklerini kaydetti.

Ünal'ın ailesinin acısını kendilerinin de yüreklerinde hissettiğini ifade  eden Davutoğlu, Ünal'ın Suriye rejimi tarafından, son derece negatif  görüntülerle, eline bir takım silahlar tutuşturularak savaş suçlusu gibi gösterilmeye çalışıldığını belirtti.

Haberin Devamı

Dünyanın her yerinde saygın olan bir görevi yaparken Ünal'ın Suriye rejimi tarafından alı konulduğunu, bu alıkonulmanın uzun süre reddedildiğini anımsatan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Son dönemde bunu kabul etmiş olmaları ve özellikle de bir görüntüsünün ailesine ve kamuoyuna ulaşmış olması bizi mutlu etti. Tez zamanda Cüneyt'in  ailesine, ülkemize, vatanına kavuşması için her türlü çabayı gösteriyoruz, her türlü çalışmayı yapıyoruz" dedi.

Daha önce Suriye'de Türk gazeteciler, Lübnan'da Türk vatandaşları  kaçırıldığında da gece gündüz çalıştıklarını belirten Davutoğlu, "Dışişleri Bakanlığı olarak da, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak da bu gazeteci  kardeşlerimizin kurtarılması için ne gerekiyorsa gece gündüz çaba sarf ediyoruz. Hem Cüneyt için hem Beşar için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz, bütün kanalları kullanarak. İnşallah tez zamanda ailelerine  kavuşurlar."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!