Güncelleme Tarihi:
Burt, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu için “Uluslararası politikaların kilit bir oyuncusu” tanımı yaparak, şu mesajları verdi:
Kaddafi için tarih zor
Libya Temas Grubu çok net bir amaçla bir araya geldi. Meşruiyetimizi Kaddafi’nin sivillere karşı saldırılarının son bulmasını talep eden BM kararından alıyoruz. Ulusal Geçiş Konseyi ile kriz sonrası aşamaları konuşmak için meşru zemin giderek büyüyor. En önemlisi sürecin tamamen Libyalılar tarafından sahiplenilmesi. Ama bu süreç çok zaman ve sabır istiyor. Olay tamamen Kaddafi’nin etrafında dönüyor. Evet ülkedeki denge geri dönülmez bir şekilde muhaliflerden yana kayıyor, evet Kaddafi hem askeri, hem de siyasi olarak zemin kaybetti, askerlerinin parasını ödeyememeye başladı. Ama ordusu hâlâ Trablus’a hakim ve kontrolü bırakması kolay olmayacak. Tarih koyamayız çünkü bu bizim kontrolümüzün dışında bir durum. Biz ancak sivillerin korunmasına yönelik taahhütü yerine getirmek getirmenin derdindeyiz. Kaddafi’nin ülke dışına çıkması durumunda nereye gideceği bir teferruat. Ancak İngiltere olarak biz çok netiz. Kaddafi ve ailesinin Uluslararası Ceza Mahkemesi kararında söylendiği gibi yüz yüze kalması gereken önemli uluslararası adalet meseleleri var.
Suriye halkı yalnız
Arap Baharı hâlâ umut verici olabilir ama aynı zamanda gerçekçi olmalıyız. Arap Baharı’nın ortaya koyduğu fırsatlar çok büyük. Bu insanlar etrafa baktılar, belki en çok Türkiye örneğine baktılar ve biz de demokratikleşme yolunda adım atabiliriz, diktatörlerin yönettiği rejimlere son vermek istiyoruz dediler. Bölgede demokrasi bloklarının oluşturulmaya çalışıldığını görmek iyimserlik yaratıyor elbette ama süreçlerin her bir ülke için farklı olduğunu da görüyoruz. Suriye çok asap bozucu çünkü rejimin yaptıkları Kaddafi’nin yaptıklarına çok benzer. Ancak ne yazık ki, uluslararası camiada bir konsensüs yok. İngiltere olarak biz Suriye konusunda da aynı Libya’da olduğu çizginin izlenmesinden yanayız. AB içinde yaptırımların gündeme gelmesine öncü olduk, BM içinde de yaptırım için destek aradık ama bunu bulamadık. Esad ya reform yapacak ya gidecek. Suriye halkı cesaretiyle çok önemli bir duruş ortaya koydu. Ancak bir süre daha bu yükü tek başlarına omuzlayacaklar.
Türkiye güçleniyor
Türkiye bütün bu süreçlere yakından dahil oldu ve oynayacak etkili rolü var. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bugün hem bölgede hem de daha geniş bakıldığında uluslararası politikada kilit rol oynuyor. Türkiye Suriye’den kaçan mülteciler konusunda kayda değer bir hızla hareket etti ve olabildiğince az başağrısıyla atlatılmasına çalıştı. Türk hükümetinden Suriye rejimine karşı gelen istisnai açıklamaları övgüye değer buluyoruz. Tüm bunlar İngiltere’nin desteklediği adımlardır. Türkiye’nin AB üyeliğine verdiğimiz desteği biliyorsunuz. Bunu sadece Türkiye’nin üyeliğinin sembolize ettiği şeyler için değil, aynı zamanda Türkiye bunu hak ettiği için destekliyoruz. Ancak AB ikna ve uzlaşma üzerinden işliyor. Türkiye’nin uluslararası alandaki çabaları AB içindeki imajını iyileştiriyor ve güçlendiriyor.
İran’a açık mesaj
İran’ın etrafına saçtığı tehlike sadece nükleer programından kaynaklanmıyor. İnsan hakları konusundaki sabıkası malum. Rejimin kendi ülkesindeki insanlara nasıl davrandığı ortada değilmiş gibi bölgesindeki devrimlere destek vermesi tam bir riyakarlık. Suriye’de yaşanan olaylarda da parmağı var. Sayın Davutoğlu İran konusundaki kaygıları çok iyi anlayan bir insan ve bu mesajlara tercüman olabileceği konusunda güvenimiz tam. Ancak Türkiye’nin özellikle nükleer programı konusunda İran’a verdiği mesajların uluslararası topluma daha çok açık olması gerekiyor.