Güncelleme Tarihi:
2009'DA 27 MİLYON KİŞİ İŞSİZ KALDI
DAVOS'TA HEDEF OBAMA'NIN BANKACILIK PLANIÂ
İsviçre'nin kayak merkezi'nde gerçekleştirilecek toplantılara bu sene de birçok ülkeden 2 bin 500 kişi katılıyor. Katılımcılar arasında 30 devlet başkanı, 60 bakan ve 1,400 üst düzey yöneticinin yanı sıra George Soros ve Bill Gates gibi ünlü milyarderler de yer alıyor.
Alman Der Spiegel dergisinde yer alan bir analizde, birçok ülkeden katılımcı gelmesine raÄŸmen, gözlerin özellikle Çin ile ilgili artan endiÅŸeler nedeniyle BaÅŸbakan Yardımcısı Li Keqiang üzerinde olacağı belirtiliyor.Â
YENİDEN DÜŞÜN, TASARLA VE İNŞA ET
WEF'in kurucusu Alman Klaus Schwab'ın da toplantılar için belirlediği tema, Davos'un bu sene hangi konulara odaklanacağı konusunda ipucu veriyor.
Bu yılki toplantılar için 'Yeniden düşün, yeniden tasarla ve yeniden inşa et' temasını seçen Schwab'ın, sırasıyla küresel ısınma, finansal sektör ve Haiti'deki depreme gönderme yaptığı belirtiliyor.
Bunun yanı sıra, ham madde piyasalarında yeni bir balonun oluşup oluşmadığı, G20 ülkelerinin bankacılık sektörüne yönelik daha fazla baskı yapıp yapmayacağı ya da bankaların yeni düzenlemelerle büyük yük altına girip girmediği konularında da hararetli tartışmalar yaşanması bekleniyor.
BANKACILIK ÖN PLANDA
Dergiye göre, bunlar arasında ABD Başkanı Barack Obama'nın bankacılık sektörüne yönelik kısıtlamalara gideceğini açıklamasının WEF'in gündeminde ön plana çıktığını belirtti.
Â
Dünyanın önde gelen bankacıları, yeni düzenlemelere karşı lobi yapmak için kolları sıvadı. Ancak ABD yönetiminden toplantılara katılımın sınırlı olacak. Yine de bankacılar, destek için diğer ülkelerin üst düzey politikacılarının kapısını çalacaklar.
Obama, geçen hafta yaptığı açıklamada, ülkedeki bankaların riskli işlemlerini ve büyüklüklerini sınırlayacak düzenlemeler getirmek için çalışacağını, gerekirse bunun için savaşa hazır olduğunu söylemişti.
TARİHİ OLAYLARA EV SAHİPLİĞİ YAPTI
İlk toplantının 1971 yılında sadece 444 kişilik katılımla gerçekleştiği WEF, sadece ekonomik olarak değil siyaset ve bilim dünyası için de önemli bir buluşma noktası.
Geçmişte bu toplantılar sırasında gerçekleşen tarihi olaylar bunun en güzel örneklerini veriyor.
Dönemin İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Peres'in 1994 yılında, Filistin lideri Yaser Arafat ile Gazze Şeridi ve Erika şehri için taslak anlaşma üzerinde el sıkışması bunlardan sadece birine örnek.
Davos toplantıları, Türkiye açısından tarihi olarak nitelendirilebilecek olaylara sahne oldu. Bunlardan ilk akla gelen, 1988 yılında dönemin Başbakanı Turgut Özal ile Yunanistan Başbakanı Andreas Papandreu'nun buluşması.
Davos'un 40'ıncı yıl albümüne de giren bu buluşma, iki ülke arasındaki gerginliği arttığı ve neredeyse savaşın eşiğine geldikleri bir dönemde yapılmıştı.
Geçen yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve katıldıkları oturumun moderatörü Washington Post yazarı David Ignatius'a gösterdiği tepki de akıl kalan bir diğer olay.
Bu yılki toplantılarda ise Türkiye yalnızca Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz tarafından temsil ediliyor.