Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2007 00:00
ÖİB Başkanı Metin Kilci, bir yandan Petkim özelleştirilmesini iptal davasını etik bulmadığını belirtirken, diğer taraftan Danıştay’ın kararı çerçevesinde, Petkim’in, Socar-Turcas-Injaz’a devredilmeyeceğini söyledi. Devrin, ancak şubat sonuna kadar esastan kararın olumlu çıkması durumunda mümkün olabileceğini belirten Kilci, 2 milyar 40 milyon dolarlık devrin yapılmamasının kamu finansmanını olumsuz etkileyeceğini kaydetti.
ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanı Metin Kilci, Danıştay İdari Dava Daireleri’nin aldığı karar çerçevesinde, Petkim’in, Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu’na devredilmeyeceğini söyledi. Devrin, ancak şubat sonuna kadar esastan kararın olumlu çıkması durumunda mümkün olabileceğini belirten Kilci, 2 milyar 40 milyon dolarlık devrin yapılmamasının kamu finansmanını olumsuz etkileyeceğini kaydetti. Özelleştirmeye ideolojik karşıtlığın, hukuki sorun varmış gibi dava açılarak yapılmasını etik bulmadığını ifade eden Kilci, "Ben özelleştirmeye şu şu yönden karşıyım, diye ideolojik nedenle karşı duruş, bence çok daha onurlu bir duruş olacaktır" dedi.
İTİRAZ MEKANİZMASI YOK: Petkim ile ilgili kararı değerlendiren Kilci, Socar-Turcas-Injaz Grubu’na, Petkim’i devralması için şubat sonuna kadar süre vermiş olduklarını anımsattı. Danıştay İdari Dava Daireleri’nin, Danıştay 13. Dairesi’nin Petrol-İş’in yürütmeyi durdurma başvurusunu reddetmesi kararını bozan son kararına itiraz mekanizmasının bulunmadığına dikkat çeken Kilci, kararın ilgili daireye gönderileceğini ifade etti. İlgili dairenin bu konuyu esastan inceleyeceğini vurgulayan Kilci, "O sürecin ne kadar sürüp sürmeyeceğini bizim bilmemiz sözkonusu değil. Devir süreci de ona göre belirlenecek. Esastan karar verilme sürecine göre, devir sürecinin yeniden tanımlanması gerekebilir. O zaman içerisinde yetişmezse, tekrar bir durma sözkonusu olduğu için, hiçbir hareket yapmaksızın bekleme olacak" diye konuştu.
DEVİR MÜMKÜN DEĞİL: Mevcut karara rağmen devir yapılmasının mümkün olmadığını ifade eden Kilci, "Bu yargı kararının gereği, yeni bir yargı kararı verilinceye kadar konuyla ilgili hayatın durması, hiçbir hareket yapılmaması sözkonusu" dedi. Yargı kararının henüz ellerine geçmediğine işaret eden Kilci, "İdari Dava Dairelerinin verdiği karar, birtakım işlemlerin yürütmesinin durdurulması kararı duyduğumuzu göre. Karar henüz elimize geçmedi. Neler olduğunu bilmiyoruz. O karar, idarenin herhangi bir yeni işlem yapmasını önleyici nitelikte bir karar. Dolayısıyla süreç sonuçlanıncaya kadar herhangi bir işlem yapılması sözkonusu değil" diye konuştu.
KAMU FİNANSMANINI ETKİLER: Devrin yapılmayacak olmasının alıcılar açısından finansman sürecinde ciddi bir zorluk yarattığını ifade eden Kilci, şunları dile getirdi: "Ancak bizim açımızdan, 2 milyar doların kamu finansmanı açısından son derece büyük bir önemi var. Bu paranın bir an önce tahsil edilmesi, mümkün olan en kısa zamanda tahsil edilmesi, 2008 yılında önemli bir kamu finansmanına katkı sağlayacaktır. Her şeyden önce 2 milyar doların kamu finansmanına, kamu hazinesine öngörülen zamandan daha geç girmesi bugünkü ortamı hesaba kattığımızda önemli bir unsur. Belli bir zaman öngörüyorsunuz; 2008 yılının ilk çeyreğinde bunun tahsili öngörülmüştü, bütün hesaplama ona göre yapılmıştı. Bunun hesabını yapacak ben değilim elbette ama bunun ikinci yarıda ya da 2008’in sonunda da tahsil edilememesinin etkileri vardır."
Karar elimize gelsin, taraflara bilgi veririz
METİN Kilci, Danıştay’ın kararının ardından alıcı Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu ile henüz bir temaslarının olmadığını belirterek, "Bizim elimize karar tebliğ edilmeden, ’Şu olacaktır, bu olacaktır’ veya alıcıya, ’Şöyle yapın, böyle yapın’ diye bir şey söylememiz sözkonusu değil. Önce karar gelecek önümüze. Onun değerlendirmesini yapacağız. Karar ne diyor, hangi işlemlerin yürütmesinin durdurulmasını öngörüyor; onun değerlendirmesi yapılacak. İlgili taraflara da o bilgi verilecek" dedi.
İdeolojik karşı duruş dava açmaktan onurlu
SON beş yılda yaklaşık 200’e yakın özelleştirme işlemi gerçekleştirdiklerine işaret eden Metin Kilci, 200’e yakın özelleştirme devir sözleşmesi imzaladıklarını, yargı süreci tamamlanıp iptal ile sonuçlananların sayısının üç-dördü geçmediğini kaydetti. Kilci, "Hal böyleyken, ’Bütün özelleştirmeler davalık, bütün özelleştirmeler usul işlemleri yönünden eksik yapılıyor’ şeklindeki savlar çok şık değil, etik değil her şeyden önce. Ama, ’Ben özelleştirmeye şu şu yönden karşıyım’ diye ideolojik nedenle karşı duruş, bence çok daha onurlu bir duruş olacaktır" dedi.
Petrol-İş: İptal göründü
TÜRKİYE Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası (Petrol-İş) Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun verdiği Petkim kararı nedeniyle devrin yapılamayacağını belirtirken, "Danıştay 13. Dairesi’nin esastan görüşeceği davalarda sonuç, İdari Dava Daireleri’nin aldığı yürütmeyi durdurma kararı doğrultusunda olduğu takdirde Petkim’in özelleştirme süreci iptal edilecektir" dedi.
Petkim çalışanı demoralize olabilir
DANIŞTAY kararının Petkim’i etkilemeyeceğini kaydeden Metin Kilci, şöyle konuştu: "Petkim’in devri yapılıncaya kadar olan süreçte eskiden olduğu gibi çalışmalar aynen devam edecek. Yani bizim öngördüğümüz yatırım programını gerçekleştirmeye, satışlara devam edecek. Yani herhangi bir etkisi olmaz. Ama tabii çalışanlar üzerinde bir moral bozukluğu olur tabii. Geleceğin belirsizliği noktasında bir moral bozukluğu, demoralize sözkonusu olabilir" dedi. Kararın kendilerini demoralize edip etmediği sorusuna karşı Kilci, "İster istemez bütün engelleyici işlemler, bir yolda ilerliyorsunuz bu anlamda üzücü oluyor. Ama tabii ki kamu otoritesi olmanın gereği, idari hukukuna tabi olmanın gereği olarak bunlar da yaşanması gereken şeyler" diye konuştu.