Güncelleme Tarihi:
Nazım Hikmet'in şiirLERİ kadar aşkları da büyüktü
‘‘Bir keresinde, Aragon'un, 'Vatanıma, davama, karıma hiçbir zaman ihanet etmedim!' sözünü anarak, 'Ben de vatanıma, davama hiç bir zaman ihanet etmedim,' demiş, sonra şirin şirin anneme bakarak , 'ama karıma birazcık, çok az...' diye eklemişti.
Gölgede Kalan Yıllar adlı anılar kitabında Nazım Hikmet'in annesi Piraye Hanım ile ilişkisini de anlatan Memet Fuat, bu anısıyla ünlü şairin kadınlar karşısındaki tutumuna da açıklık getiriyor.
Davası kadar kadınlarına da tutkuyla bağlanan Nazım Hikmet, toplam beş kez evlendi ve fırtınalı birliktelikler yaşadı. En güzel şiirlerini de gene birbirinden ayırmadığı kadınlar ve davası için yazdı.
Anadolu insanının sofrasında öküzünden sonra yer verdiği ama uğruna da hapisler yattığı kadınına, kendi hayatında hep önceliği verdi.
Zaman zaman da şiirlerinden aşık olduğu kadınları, onlara karşı duygularını öğrenmek mümkün. Büyük şair, aşkalarını da büyük yaşamıştı.
Oğlunun annesi
Nazım Hikmet Bursa cezaevinde yatarken kendisini ziyaret eden dayıkızım dediği Münever Berk ile ilişkiye girer. O yıllarda ünlü ressam Nurullah Berk ile evli olan Münevver Hanım'ın bir de kızı vardır. Nazım'a kocasından boşanıp kendisiyle evleneceği vaadinde bulunan Münevver Hanım, Nazım Hikmet'in Piraye Hanım'la ayrılmasından sonra onunla evlenmişti. Nazım Hikmet'in tek çocuğu Mehmet Nazım bu evlilikten olur.
Fırtınalı beraberlik
Nazım Hikmet'in hayatında en çok önem verdiği kadınlardan biri Piraye Hanım'dı. 1932 yılında eşi Vedat Örfi Bengü'den ayrılan Piraye Hanım ile Nazım'ın ilişkileri çok daha öncelere dayanıyor. 1930 yılında Piraye Hanım'a gönderdiği bir fotoğrafın arkasını 'karıcığıma' diye imzalayan Nazım bu evliliğe kendini çoktan hazırlamıştır. Piraye Hanım, Nazım Hikmet'in Nüzhet Hanım ve Lena Yurçenko'dan sonra 3. eşi olmuştu. Bursa Cezaevi'ndeki hapis yıllarında Münevver Hanım'la tanışınca ayrıldığı Piraye Hanım'a daha sonra yeniden dönmek istemiş fakat bunu başaramamıştı.
Kaçak ilişki
Sahne dünyasının tanınmış, parlak adlarından biriydi o zamanlar Semiha Berksoy. Wagner'den okuduğu aryalar herkesin ilgisini çekmişti.
Nazım Hikmet'i hapishanede sık sık ziyaret ediyordu, bu ziyaretlerinden Piraye rahatsız olmamıştı. Onu iyi niyetli buluyordu. Nazım'a yardımcı olduğu kanısındaydı. Belki de o kadınlar içinde evlilik dışı ilişkilerde en açık yürekli davranan Semiha Berksoy'du.
Ölene kadar Vera
Hapisten çıktıktan bir süre sonra askerlik için çağrılan Nazım Hikmet, 1951 yılında Moskova'ya gider. Vera Tulyakova ile tanışan ve son evliliğini onunla yapan ünlü şair ölene kadar Vera ile yaşar. ‘‘Nasılsın Tulyakova, ne alemlerdesin?/Saman sarısı saçlar nasılsınız?/ Ne alemdesiniz mavi kirpikler?’’ diye seslendiği Vera'nın yanısıra Moskova'nın önde gelen aydınları arasında popülaritesi hayli yüksek olan Nazım Hikmet'in bir çok kadın hayranı vardı.