Oya ARMUTÇU / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2008 00:00
Anayasa Mahkemesi nüfusu 2 binin altına düşen belde belediyelerinin tüzel kişiliğinin kaldırılması yönündeki kanunun iptalini reddetti.
Yasanın 1. maddesini ise iptal etti. 1. maddenin iptaliyle, yasaya karşı dava açanlar ile turizm öncelikli listede yer alan beldeler kurtuldu.
ANAYASA Mahkemesi, dün CHP’nin açtığı davayı bir fıkra dışında reddederek, nüfusu 2 binin altında kalan 862 belde ve 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliğinin kaldırılmasına ile 43 yeni ilçe kurulmasına vize verdi. Mahkeme, düzenlemeyi "yasama organının takdir hakkı" kapsamında gördü. İptal edilen fıkra nedeniyle kapanmayacak belediye sayısı ise yaklaşık 100.
Mahkemenin dünkü toplantısından, 862 belde belediyesi arasında özel durumu olan bazı beldeleri sevindiren kısmi bir "iptal" kararı çıktı. Yüksek Mahkeme, geçici birinci maddenin, bir numaralı fıkrasında gösterilen 64 ildeki 862 belde belediyesini kapsayan 44 sayılı listeyi, üç kriter yönünden Anayasa’ya aykırı bularak kısmen iptal etti. Turizm bölgesi Antalya başta olmak üzere, Adana, Bursa, Aksaray gibi illerin beldeleri ile Çorum’un tarihi Alacahöyük beldesinin de yer aldığı 862 belde belediyesinden şu kriterlere uyanlar kapanmaktan kurtulacaklar:
n Türkiye İstatistik Kurumu’nca gerçekleştirilen adrese dayalı nüfus sayımı sonuçlarına yasal süresi içinde iptal davası açanlar.
n Yasanın yürürlüğe girdiği 22 Mart 2008 tarihinden önce başka bir belediyeye katılma işlemi ile nüfusu 2 binin üzerine çıkanlar.
n Kültür Bakanlığı’nın önerisi ve Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen turizm bölgelerinde kalanlar ile "Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nca 2008 yılı turizm öncelikli yöreler listesinde yeralanlar.
Bu kriterlere göre kapanmaktan kurtulacak beldeleri İçişleri Bakanlığı belirleyecek. Mahkemenin bu kararından sonra 29 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimlere de yeni düzenleme ile gidilecek.
Yedek üyeden kritik oy
KARAR, 5’e karşı 6 üyenin kabul oyuyla kılpayı alındı. Kritik toplantıya Anayasa Mahkemesi asıl üyesi Necmi Özler katılamadı ve yerine yedek üye Mustafa Yıldırım girdi. Yıldırım’ın oyu da "ret" olunca CHP’nin "iptal" başvurusu bir oyla kabul edilmedi. Başkanvekili Osman Paksüt ile üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Mehmet Erten, Şevket Apalak ve Zehra Ayla Perktaş yasanın iptali yönünde oy kullandı. Başkan Haşim Kılıç ile üyeler Sacit Adalı, Ahmet Akyalçın, Serdar Özgüldür, Serruh Kaleli ve yedek üye Mustafa Yıldırım iptal isteminin reddi yönünde oy verdiler.
ÜÇ BÜYÜK İLDEKİ DURUM
İSTANBUL
n Boğazköy, Bolluca, Durusu, Hadımköy, Haraççı, Taşoluk; Arnavutköy’e,
n Samandıra, Sarıgazi, Yenidoğan yeni belediye kurulmak üzere Sancaktepe’ye,
n Bahçeşehir; Başakşehir’e,
n Eminönü; Fatih’e,
n Gürpınar, Yakuplu; Beylikdüzü’ne,
n Değirmenköy, Ortaköy, Gümüşyaka, Kavaklı; Silivri’ye,
n Alemdağ, Ömerli, Taşdelen; Çekmeköy’e,
n Kıraç; Esenyurt’a,
n Çavuşbaşı; Beykoz’a,
n Kumburgaz, Mimarsinan, Tepecik, Muratbey; Büyükçekmece’ye katıldı.
ANKARA
n Kesikköprü; Bala’ya,
n Esenboğa; Çubuk’a,
n Karaali; ikiye bölünüp Gölbaşı ve Bala’ya,
n Hasanoğlun; Elmadağ’a,
n Bezirhane; Gölbaşı’na,
n Bağlum; Keçiören’e,
n Kutludüğün, Lalahan; Mamak’a,
n Temelli, Yenikent; Sincan’a bağlandı.
İZMİR
n Yenifoça; Foça’ya,
n Harmandalı; Çiğli’ye,
n Armutlu, Ören, Ulucak; Kemalpaşa’ya,
n Değirmendere, Gümüldür, Maltepe; Menderes’e devredildi.