Güncelleme Tarihi:
Mısır bugün, Hüsnü Mübarek sonrası ilk cumhurbaşkanını seçmek için sandığa gidiyor. Ancak iki gün sürecek tarihi seçimler, Anayasa Mahkemesi’nin perşembe günü aldığı sürpriz kararın gölgesinde kaldı. Mahkeme’nin, “Anayasaya aykırı olarak yapılan seçimlerle oluşan” parlamentonun feshedilmesi yönündeki kararı ve Mübarek’in son başbakanı Ahmet Şefik’in cumhurbaşkanı adaylığını onaylaması, bir yılı aşkın süredir devam eden siyasi karışıklığın ivme kazanmasına neden oldu.
MUAMMER ELVEREN TAHRİR'DE SEÇİMİN NABZINI TUTUYOR / FOTO GALERİ
Kardeşler kardeş kardeş
İptal edilen milletvekili seçimlerini rahat kazanan Müslüman Kardeşler liderliğindeki Demokratik İttifak, Ordu ve eski rejim karşıtı hemen her siyasi cenah gibi, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını “darbe” olarak nitelendiriyor. Ancak Kardeşler yine de, bu ağır kararın şiddet içerikli gösterilere dönüşmesini engelleyip, “cevabı sandıkta verme” söylemini tutturmayı tercih etti. Müslüman Kardeşlerin cumhurbaşkanı adayı Muhammed Mursi, “devlet kurumlarına ve kuvvetler ayrılığı prensibine saygısından dolayı, Anayasa Mahkemesi’nin kararına saygı duyduğunu” söyledi. Mursi, halkı galeyana gelmemeye çağırırken, “Kaybedenlere, katillere, suçlulara ‘Hayır’ demek için sandığa gideceğiz” şeklinde konuştu.
Şiddet yok, öfke var
Önceki akşam Mahkeme kararının ardından Tahrir’de gösteri düzenleyen protestocular, dün de cuma namazı sonrasında Millet Meclisi’ne doğru barışçıl bir yürüyüş yaptı.
Meclis’in önünde 42 derece sıcakta yaklaşık 10 dakika bekleyen protestocular, daha sonra Tahrir’e geri döndü. Gösteri sırasında “Asker defol”, “Orduyu istemiyoruz”, “Oyumuz Müslüman Kardeşlere”, “Devrim boşuna yapılmadı” gibi sloganlar atıldı.
Favori Mursi
Hürriyet’e konuşan bazı göstericiler, sonuç ne çıkarsa çıksın, seçimlerden sonra yeniden olaylar yaşanabileceğini dile getirdi. Mısır’da yapılan hemen tüm anketler, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Muhammed Mursi’yi favori gösteriyor. Mursi’nin oy oranının yüzde 75 civarında olması bekleniyor. Tabii yine göstericilerin ifadesiyle, “eğer seçim hilesi yapılmazsa”...
ABD’den ihtiyatlı yaklaşım
ABD, Mısır’da seçimlerden önce yaşanan gelişmeleri ihtiyatlı bir dille değerlendirdi. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, “Mısır halkının çağrısını yaptığı demokratik değişimden geri adım olamaz” mesajını vermekten geri durmamakla birlikte, “Daha fazla bilgi edinene kadar detaylar üzerinde bir yorum yapmayacağım” demekle yetindi.
Neyse ki zaman makinesi daha icat edilmedi!
Mübarek’i deviren isyan sürecinde muhalif militanların en önde geleni olarak bilinen Vail Gonim’se, parlamentonun feshedilmesi kararını, “Bizi yeniden korku, baskı ve sessizlik içinde yaşamaya geri döndürecek şey bir zaman makinesidir - onu da henüz icat edemediler” şeklinde değerlendirdi.