Güncelleme Tarihi:
12 Eylül askeri darbesini araştırmak üzere oluşturulan alt komisyon, MİT ve Emniyet’e yazı yazarak, 12 Eylül askeri darbesine ilişkin önceden bir duyup alıp almadıkları, aldılarsa bu konuda hükümeti bilgilendirip bilgilendirmediklerini soracak. Komisyon, Genelkurmay’dan da darbeye ilişkin bilgi ve dokümanları isteyecek. Bu konuda bir zaaf olup olmadığını sorgulayacak komisyon, darbenin dış bağlantılarının da peşine düşecek.
Dış bağlantı araştırılacak
Komisyon, 12 Eylül’ün ardından ABD yönetiminden gelen, “Bizim çocuklar yaptı” açıklamasından yola çıkarak ABD Savunma Bakanlığı Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı’ndan döneme ilişkin kayıtları istemeyi de gündemine aldı. Alt Komisyon Başkanı Naci Bostancı, Hürriyet’e, “Bu darbenin arkasında ABD’nin olduğuna ilişkin bir algı var. Bu, sorgulanması gereken bir varsayımdır, biz de araştıracağız” dedi. Ülkede darbe ortamının oluşturulduğu iddialarının peşine de düşeceklerini belirten Bostancı, 12 Eylül’ü 1977-83 dönemini baz alarak araştıracaklarını da belirterek, “Gün Sazak, Abdi İpekçi, Kemal Türkler, Cevat Yurdakuler suikastları ile Maraş ve Çorum olayları gibi dönemin toplumsal sonuçlar doğuran olaylarını inceleyeceğiz” dedi.
Genelkurmay kayıtları istenecek
28 Şubat Alt Komisyonu da Genelkurmay’dan, o dönem brifingleri verenler ile bu brifinglere katılanları soracak. Komisyon, Genelkurmay’dan o dönemdeki ziyaretçilerine ilişkin kayıtları da isteyecek. Komisyon, dönemin RP’li Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Şükrü Karatepe ile dönemin medya yöneticilerini de dinleyecek.
Nezaket kurallarına özen
Komisyonu, darbe ve muhtıra süreçlerine tanıklık eden dönemin Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanlarını dinleyecek. Ancak, bunun için farklı bir yöntem izlenecek. Dönemin siyasileri ve karar vericilerine gidecek heyetlere yöneltilen sorular ve üslup konusunda özenli davranılacak. Bu kişiler Meclis’e çağrılmayacak. Oluşturulacak heyetler, randevu vermeleri durumunda bu kişilere bizzat giderek, soru yöneltecek. Bu kişilere sorulacak sorular da önceden belirlenecek ve bu soruların dışına çıkılmayacak. Randevu istenecek isimler arasında 12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren, bu darbenin mağduru Süleyman Demirel, eski başbakanlardan Tansu Çiller de bulunuyor. Darbe ve muhtıra süreçlerinde medyanın tanıklığı da araştırılacak. Bu kapsamda medya yöneticileriyle de görüşmeler planlanıyor.
Ekonomik sonuçlarına bakılacak
Darbelerin ekonomik boyutlarını da araştırmayı planlayan komisyon 28 Şubat sürecinin ekonomik sonuçlarını araştırmak için Merkez Bankası başkanını da dinlemeyi düşünüyor. 24 Ocak kararları ve söz konusu olaylara ilişkin mahkeme kararları da incelenecek.