Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanı Demirel, ara rejim tartışmalarından duyduğu rahatsızlığı, ‘‘Bunları Türkiye'ye dostluk saymam’’ sözleriyle dile getirdi. Silahlı kuvvetlerin demokrasiyi tehdit ettiği şeklindeki ifadelere hak vermediğini belirten Demirel, ‘‘Kimse böyle şeyleri aklından
geçirmesin’’ dedi.
CCumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türkiye'nin 2000'li yıllara kafasında ve gönlünde demokrasi ile gireceğini belirterek, ‘‘Devletin silahlı gücü demokrasiyi tehdit ediyormuş gibi ifadelere hak vermiyorum. O, halkın kendi silahlı gücü üzerinde birtakım şüphelere kapılmasına sebep olur ki, bunları Türkiye'ye dostluk saymam’’ dedi.
Demirel, Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı İsmet Demirdöğen ve beraberindeki heyeti dün Çankaya Köşkü'nde kabul etti. Demirdöğen'in ‘‘ara rejim hükümeti’’ söylemlerinden duydukları endişeyi dile getirmesi üzerine Demirel, ‘‘Bir taraftan imajımızı düzeltmeye çalışırken, bir taraftan da Türkiye'yi ‘darbeler ülkesi' diye resmetmeye kimsenin hakkı yok. Kimse böyle şeyleri aklından, hayalinden geçirmesin’’ dedi.
TALİHSİZ TARTIŞMALAR
Türkiye’nin kendisini dünyaya demokratik, laik, piyasa ekonomisini ve insan haklarını benimsemiş bir ülke olarak takdim etmeye çalıştığını belirten Demirel, bir taraftan da demokrasiye tamamen ters düşen şeylerin düşünüldüğünü söyledi. Demirel, ara rejim tartışmalarının Türkiye açısından ‘‘zaaf getiren bir olay’’ olduğunu belirterek, ‘‘Bir süredir bunlar pek fazla telaffuz edilmiyordu. Yeniden telaffuz edilmeye başlanmışsa, bunu çok talihsizlik sayarım’’ dedi. Demirel, şunları kaydetti: ‘‘Bu çeşit şeylerin tartışılması dahi Türkiye bakımından zaaf getiren bir olaydır. Eğer demokratik idare varken, onun zeminleri açıkken ve nihayet arkasında millet hakimiyeti kemaliyle varken, hür ve serbest seçim, ona dayanan parlamento varken, onu dışlayan, başka arayışların içinde olan düşünceleri Türkiye'nin kaldırması ve benimsemesi mümkün değildir.’’
Demirel, Anayasa'ya aykırı olabilecek şeylere karşı da kendisini ve Anayasa Mahkemesi'ni güvence olarak gösterdi.
Kahvecilere çay
Cumhurbaşkanı Demirel, önceki akşam Çankaya Köşkü'nde kabul ederek sorunlarını dinlediği Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu Başkanı Ali Paşa Aksu ve Yönetim Kurulu üyelerine çay ikram etti. Kahvehaneleri ‘‘siyasetin beşiği’’ diye niteleyen Demirel, ‘‘Biz siyasete kahvelerde başladık’’ dedi. Demirel, kahvehane esnafının siyasi mücadelesinde kendisine hep destek olduğunu kaydetti.
Ara rejim tepkisi
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, ‘darbe’ uyarısı, iktidar ortaklarının sert tepkisine neden oldu. Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, ‘‘Baykal, bunalım yaratmadan siyasetin tadına varamaz. Endişe edecek hiç bir şey yok’’ dedi.
DTP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk da sık sık ara rejim tehdidi ve beklentisi yaratmanın demokrasiye zarar vereceğini vurgulayarak, ‘‘İki de bir ara rejime varılacağı sözleri, varmak istemediğimiz sonuca neden olabilir’’ uyarısını yaptı.
Hürriyet'in sorularını yanıtlayan CHP Lideri Baykal ise hükümetin arkasındaki desteğin bittiğini savundu, bağımsızlardan oluşan bir hükümetle seçime gidilmesini önerdi.
Komutanlar 5 saat toplandı
GENELKURMAY Karargahı'nda biraraya gelen komutanlar, ‘iç ve dış’ tehlikelerin bir aylık değerlendirmesini yaptı. Öğle yemeği dahil, 5 saat süren toplantıda komutanlar, türban yasağının delinmesi ve irticaya karşı alınan 28 Şubat kararlarının uygulaması konularındaki rahatsızlıklarını, Milli Güvenlik Kurulu'na taşımayı kararlaştırdılar.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı başkanlığında, kuvvet komutanları, dün saat 10.30'da biraraya geldiler. ‘Aylık Komutanlar Toplantısı’ adı altında yapılan toplantıya, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir ile MGK Genel Sekreteri Orgeneral Ergin Celasin ve ‘J Başkanları’ da katıldı.
Toplantıda, iç ve dış tehditlerle ilgili bir aylık raporlar masaya yatırıldı. Dış gelişmelerle ilgili gündemin ilk sırasında Kosova'daki çatışmalar yeraldı. Kosova'daki olaylardan duyulan endişe vurgulandı ve bu bölgeye NATO veya BM bayrağı altında yapılacak barış gücü operasyonunda Türk birliğinin de yeralması bir kez daha gözden geçirildi. Komutanlar, hükümetin uygun görmesi durumunda, Kosova'da yapılacak bir barış harekatına birlik tahsis etmenin Türkiye açısında olumlu olacağını yinelediler.
PKK terörü ile ilgili gelişmeler ise Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fikret Özden Boztepe'nin Ankara dışında olması nedeniyle, Jandarma Genel Komutanlığı'ndan bir başka general tarafından aktarıldı.
Toplantının bir başka konusunu da irticanın önlemesi için alınan 28 Şubat kararları oluşturdu. Komutanlar başta türban olmak üzere, siyasi kaygılar nedeniyle atılan geri adımlardan duydukları rahatsızlığı dile getirdiler. Batı Çalışma Grubu'nun bu konudaki raporu komutanlara aktarıldı ve türban yasağına karşı alınması istenen önlemlerin altı çizildi. BÇG yetkilileri, üniversitelerdeki kılık-kıyafet konusunda rektörlerin değil, yalnızca YÖK'ün yetkili olması gerektiğini belirttiler. BÇG yetkilileri, bu konunun 13 Mart'ta toplanacak Rektörler Komitesi toplantısına götürüleceğini kaydettiler. Komutanlar, başta türban yasağının delinmesi olmak üzere 28 Şubat kararları ile ilgili hükümet uygulamalarından duydukları rahatsızlıkları 27 Mart'taki MGK toplantısında dile getireceklerini belirttiler.