Güncelleme Tarihi:
Arap Baharı’nda hareketin başlangıcı Mısır’dı. Orada sorun çözüldüğünde bölgedeki tüm ülkeler de bundan olumlu etkilenecekti. Arap Baharı demokratik sistemlerin kurulmasını, özgürlüğün, onurun ve adaletin kazanılmasını sağladı. Ama darbe tüm bunları yeniden yıktı. Bu darbe Mısır’la birlikte bölgedeki tüm ülkeleri etkiledi. Mısır’daki baharın yok edilişi geriye kalan baharların da ölümü oldu. Mısır halkının tüm özgür dünyayla birlikte darbeyi bitireceğine eminim ama
acilen demokratik yola dönülmesi gerek.
MISIR’A SOKMADILAR
Özgür dünya, Mısır’daki darbeyi protesto edenlerden, insan hakları ve demokrasi değerlerini savunanlardan vazgeçmemelidir. Bu darbe yetkililerinin daha fazla ihlalde bulunmalarını önlemede insanlığa yardımcı olmak istedim. Bu nedenle Mısır’a geçtim. Darbeciler darbeyi istemeyenlere karşı yaptıkları baskının herhangi bir tanığı olmasını istemiyorlar. Dünyanın bunu görmesini istemiyorlar. Bu nedenle ülkeye girişimde engellendim.
Kara çarşamba günü olan katliam, insanlığa karşı bir katliamdır. Bunu yapanlar ve General Sisi, ülkede adli ve Uluslararası Ceza Mahkemeleri’nde ‘insanlığa karşı suçlu’ olarak yargılanmalı ve hüküm giymelidir. Ne yazık ki ABD yönetiminin bugünkü tavrı çıkarlarından etkileniyor. Bu çıkarlar Amerika’nın kurucu ataları tarafından koyulan prensipler ve değerler değildir. Amerikan yönetimi yanıldı, askeri yönetimin demokratik yönetime saygısı yoktur.
Baradey istifa edince rahatladım ama...
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Tevekkül Karman’ın Mısır’a sokulmamasına tepki göstermiş ve “Barış Ödülü almış olan Baradey şu anda askeri darbeyi gerçekleştiren hükümetin cumhurbaşkanı birinci yardımcısıdır. Ey Nobel sen nasıl barış ödülleri dağıtıyorsun?” demişti.
Tevekkül Karman da Baradey’le ilgili şunları söylüyor: “Birçok kez istifa etmesini istedim. İstifasını verdiği için kendimi rahatlamış hissediyorum ama istifasının içeriğinde darbecilere ‘Barış yapmayın ve darbe karşıtlarıyla anlaşmaya varmayın’ demesini de esefle kınıyorum. Nobel Komitesi, başkanı aracılığıyla, darbe karşıtı tutumunu açıklamıştır. Ben ne Nobel Komitesi ile ne de Nobel kazanan meslektaşlarımla dayanışma göstermeleri için iletişime geçtim, dayanışmaları kendiliğinden oldu.”
Hem TC vatandaşı hem de hoca oldu
Kadın haklarını koruma amaçlı barışçıl mücadelesi nedeniyle 2011 Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Karman, bu ödülü alan ilk Arap. İranlı hukukçu ?irin Edebali’den sonra bu ödüle layık görülen ikinci Müslüman kadın. Üç çocuk annesi Karman geçen yıl Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oldu. İstanbul Aydın Üniversitesi Global Barış ve Demokrasi Merkezi’nin başkanlığını yürüten Karman, ülkesinde ve bölgede kurulacak yeni yaşamların şekillenmesinde bu merkezin önemli rol üstleneceğine inandığı için Yemen ve Türkiye arasında mekik dokuduğunu söylüyor.