Darbe iddianamesi hazır: 38x2988 ağır müebbet

Güncelleme Tarihi:

Darbe iddianamesi hazır: 38x2988 ağır müebbet
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2017 01:46

15 Temmuz darbe girişiminin temel soruşturmalarından biri olan, Genelkurmay Başkanlığı’nın basılarak komutanların rehin alınmasına ilişkin iddianame tamamlandı. ‘Darbenin beyin takımı’ olarak geçen ‘Yurtta Sulh Konseyi’nin 37 üyesi ile FETÖ elebaşı Gülen hakkında 2 bin 988 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis talep edildi.

Haberin Devamı

ANKARA Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman koordinesinde sürdürülen, Cumhuriyet Başsavcıvekili Necip Cem İşçimen, Cumhuriyet Savcıları İstiklal Akkaya, Kemal Aksakal tarafından hazırlanan 2 bin 581 sayfalık iddianamede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘mağdur müşteki’ sıfatıyla, darbe girişimi gecesi karargâhta rehin alınan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, dönemin ikinci başkanı Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak dahil 13 asker de mağdur sıfatıyla yer aldı.

FETULLAH GÜLEN 1 NUMARA

İddianamenin bir numaralı şüphelisi Fetullah Gülen olurken, aralarında ‘Yurtta Sulh Konseyi’ üyelerinin bulunduğu 221 kişi de şüpheli olarak yer aldı. Darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda öldürülen General Semih Terzi dışındaki 37 ‘Yurtta Sulh Konseyi’ üyesi ile örgüt lideri Gülen hakkında, 2 bin 988 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi. İddianamede soruşturma kapsamında 33 şüpheli hakkında ise kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği belirtildi. İddianamede yer alan şüphelilerden 12’sinin öğretmen, memur ve esnaftan oluşan siviller olduğu da belirlendi.

Haberin Devamı

DARBE KARARI NASIL ALINDI

İddianamede, FETÖ’ye yönelik soruşturmaların TSK içine uzanacağının anlaşılmasının örgüt üyelerinde telaş ve paniğe neden olduğu belirtilerek şöyle denildi: “Devlet içindeki gücünü kaybedeceğini ve geçmişte yargı eliyle gerçekleştirdiği ve gerçekleştirmeyi planladığı operasyonların açığa çıkacağını ve akamete uğrayacağını anlayan FETÖ, devlet içinde 40 yıldır elde ettiği kazanımları kaybetme riskini göze alamamış ve bir an önce darbe yapılması için TSK’da yuvalanmış terör örgütü mensuplarını yüreklendirmiştir. Gerek bu teşvik ve yüreklendirme, gerekse de kendilerine karşı yürütülecek tasfiyenin kaçınılmaz olduğunu anlayan örgüt, son çare olarak darbe girişiminde bulunmaya karar vermiştir.”

GÖREVLERİNİ BİLİYORLARDI

Örgüt mensupları için eyleme başlama emri olarak değerlendirilen mesajlarda darbenin fiilen başlayacağı saat haricinde kalkışmaya iştirak edenlere yönelik talimat yer almadığı belirtilerek, “Buna rağmen planlanandan beş saat önce başlatılan darbeye iştirak edenler, organize biçimde örgüt tarafından görevlendirildikleri yerlere gitmiş ve kendilerine tevdi edilen vazifeleri yapmaya çalışmışlardır” denildi.

Haberin Devamı

ERDOĞAN’I KAÇIRMA PLANI

İDDİANAMEDE darbe girişimine ilişkin planlama çalışmaları için Fetullah Gülen’in talimatıyla, örgütün sivil imamlarından Adil Öksüz’ün ilk olarak 27 Aralık 2015 tarihinde Akıncı Üssü’nün bulunduğu Ankara’nın Kazan ilçesine geldiği belirtildi. Öksüz’ün sivil imamlarla çeşitli tarihlerde ABD’ye seyahat ettiği anlatıldı. İddianameye göre Ankara’nın değişik bölgelerinde darbe planlamasına ve tarihine ilişkin toplantılar yapıldı. En geniş katılımlı olanı Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi’nde bulunan, üç katlı villada gerçekleştirildi.

‘HALKA RAĞMEN BAŞARILI OLAMAZ’

Çaldıran Mahallesi’nde 11 Temmuz 2016 tarihli toplantıda ise darbe girişiminde Ankara’ya yönelik kullanılacak tank ve zırhlı araçların organizasyonu yapıldı. 13 Temmuz’da Aşağı Yahyalar Mahallesi’nde bulunan evde ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı kaçırma planının detayları görüşüldü.
Adil Öksüz, darbenin halka rağmen başarılı olmayacağını söyleyenlere, “Bu tür olumsuz düşüncelerle şeytanı içimize karıştırmayalım” dedi.

Haberin Devamı

‘MİLLİ BİRLİK KOMİTESİ GİBİ’

İddianamede, Yurtta Sulh Konseyi ile 27 Mayıs darbesinin planlama ve icra safhalarının benzeştiği yazıldı. Yurtta Sulh Konseyi’nin üye sayısının da 27 Mayıs 1960 ihtilalinde oluşturulan Milli Birlik Komitesi’ndeki gibi 38 kişiden oluştuğu vurgulandı.

Darbe iddianamesi hazır: 38x2988 ağır müebbet

DOSYADAKİ FOTOĞRAFLAR: AMİRALDEN SİVİLE ATEŞ

16 Temmuz 2016 saat 02.45’teki kayıtta, dönemin Genelkurmay 1’inci İstihbarat Analiz ve Değerlendirme Dairesi Başkanı Tuğamiral Sinan Sürer, Genelkurmay Karargâhı koridorunda, darbeci askerlerle birlikte sivil vatandaşa ateş ederken görülüyor. 

Darbe iddianamesi hazır: 38x2988 ağır müebbet

Haberin Devamı

BÖYLE GELDİ, BÖYLE GİTTİ

GENELKURMAY Başkanlığı General Amiral Şube Müdürü Kurmay Albay Cemil Turhan, 15 Temmuz 2016 günü saat 21.29’da Karargâh Muhabere Merkezi’nde ellerinde uzun namlulu silahlar bulunan darbeci askerlerin yanında resmi kıyafetlerle görüntüde. Turhan, cuntanın başarısızlığa uğramasıyla birlikte 16 Temmuz 2016 günü saat 13.22’de nizamiyede gözaltına alınıyor.

İDDİANAMEDEN: GENELKURMAY’DA SAAT SAAT O GECE

14.00- Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler başkanlığında, Genelkurmay İnönü toplantı salonunda Teröristle Mücadele Harekâtı (TMH) toplantısı başladı.

14.25- EDOK Komutanı Korgeneral Metin İyidil, karargâha gelerek darbeci Tuğgeneral Mehmet Partigöç ile görüştü.

Haberin Devamı

16.00-20.00- Aralarında emir komuta ilişkisi bulunmayan şüpheliler Doğan Öztürk, Orhan Yıkılkan, Cemil Turhan, Gökhan Eski ve Mehmet Partigöç arasında darbe girişiminin icrasına yönelik görüşmeler yapıldı.

MİT’E İHBAR GELİYOR

16.16- KKK Orgeneral Salih Zeki Çolak YAŞ hazırlıkları kapsamında karargâha geldi.
Bu saatlerde Kara Havacılık Komutanlığı’nda görevli, örgüt üyesi bir subay, Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) giderek, örgüt üyesi askerler tarafından Müsteşar Hakan Fidan’ın alınmasına yönelik kuruma bir saldırı olacağına dair ihbarda bulundu. Hakan Fidan, Yaşar Güler’i telefonla arayarak bilgi verdi ve bir müsteşar yardımcısını bilgi vermek için karargâha gönderdi.

17.32- Bir MİT müsteşar yardımcısı karargâha geldi.

17.54- MİT Müsteşar Yardımcısı’nın karargâhtan ayrılmasından sonra Güler, Akar’a yaşanan gelişmeleri anlattı. Akar, Fidan’ı karargâha çağırmayı teklif etti. Fidan ve Güler arasındaki toplantıya Çolak da katılarak konuya vakıf oldu.

18.24- Akar, Çolak’ı Kara Havacılık Komutanlığı’na gönderdi. Çolak, 18.24’te karargâhtan ayrıldı. Akar, Çolak’ı gönderirken olayın maskelenmesi için bir B-200 uçağı hazırlanarak Ankara dışına gideceği intibası uyandırmasını, herhangi bir uçuş olması halinde uçanları derhal tutuklamasını istedi.

18.10- MİT Müsteşarı Hakan Fidan karargâha gelerek, ihbarın daha büyük bir planın parçası olabileceğini söyledi.

18.30- Genelkurmay Başkanı Akar, Komuta Merkezi’ni arayarak, havadaki bütün araçların indirilmesi emrini verdi. Akar’ın emri saat 19.19’da tüm komutanlıklara ulaştı. Akar ayrıca 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Metin Gürak’a da Etimesgut’tan hiçbir tank ve zırhlı aracın çıkmamasını emretti.
Aynı zamanlarda Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı aradı ancak kendisine ulaşamayınca koruma müdürü ile görüşerek güvenliği ile ilgili bir problem olup olmadığını sordu.

20.09- Akar’ın makamından çıkan ve makamda Hakan Fidan’ı gören şüpheli Korgeneral İlhan Talu, şüpheli Kurmay Albay Cemil Turhan’a giderek, Çolak’ın Kara Havacılık Komutanlığı’na gittiğini, FETÖ mensubu personelle ilgili tutuklamaların başlayacağını söyledi.

ERKEN SAATE ÇEKİLDİ

20.22- MİT Müsteşarı Hakan Fidan karargâhtan ayrıldı.

20.30- Darbeci askerler endişeyle FETÖ örgütünün sivil imamı Adil Öksüz ve diğer sivil örgüt üyelerinin de bilgisi dahilinde 16 Temmuz 2016 saat 03.00 olarak belirlenen darbe faaliyetine başladılar. İddianameye göre aynı saatlerde 4. Ana Jet Üssü’nde toplanan 33 Özel Kuvvetler Komutanlığı mensubu, Genelkurmay’a yola çıktı.

20.46: Karargâhtan saat 20.07’de ayrılan Tümgeneral Mehmet Dişli geri döndü ve Orhan Yıkılkan’ın odasına geçti. Atama listeleri Partigöç, Yıkılkan, Dişli ve Kurmay Albay Ramazan Gözel arasında süratli bir şekilde organize edildi.

20.51 Dişli ve Yıkılkan Akar’ın odasına çıktı. 21.00 sıralarında Dişli, “Komutanım operasyon başlıyor, herkesi alacağız, taburlar, tugaylar yola çıktı, biraz sonra göreceksiniz” diyerek, darbeyi tebliğ etti. Akar’ın söylenenlere tepki göstererek bu girişimi hiçbir şekilde desteklemeyeceğini net olarak belirttiği kaydedilen iddianamede, “Genelkurmay Başkanı’nın bu duruş ve söyleminin, darbe girişiminin başarısızlığa uğramasının en büyük nedenlerinden biri olduğu” belirtildi.

REHİN ALINDILAR

21.22 Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görevli darbeci askerler Genelkurmay’a tam teçhizatlı ve silahlı olarak girdi.

23.03 Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar derdest edildikten sonra darbeci askerlerden Tümgeneral Mehmet Dişli ve beraberindekilerle birlikte Genelkurmay Karargâhı’ndan çıkarılarak, Akıncı Üssü’ne götürüldü. Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler de karargâh katında elleri ve gözleri bağlandıktan sonra darbeciler tarafından Akıncı Üssü’ne götürülüp rehin alındı.

03.55 Genelkurmay Harekât Plan Daire Başkanı Tümgeneral Baki Kavun, Genelkurmay karargâh katında darbeci askerler tarafından elleri ve gözleri bağlanarak götürüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!