Güncelleme Tarihi:
Bir Meyvan, bir ben hep sustuk. Meyvan’ın kanser tedavisinde de mucizevi bir gelişme söz konusu iken, tedavisinin yarım kesilmesi, narkoz ve strese tabi tutularak sonu felaketle bitecek bir maceraya nakil edilmesi, kısaca Meyvan’ın mutlak idam kararı tartışılıyor. ‘Doğal alana gönderilecek’ iddiasına inanmayın, uzmanı mektep sıralarında aramayın.
YAVRUYKEN doğada bulunan, bir süre sokaklarda oynatıldıktan sonra Hayvan Koruma Derneği’nin (HAYKOD) özel koruması altına alınan ayı Meyvan’ın kaderini Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu belirleyecek. 26 yıl önce şehit olan bir askerin kurtardığı ayı Meyvan için 7 yıldır devam eden hukuk savaşında son sözü Danıştay söyleyecek. 26 yıldır Meyvan’a bakan HAYKOD Yönetim Kurulu Başkanı Hayriye Erkök ise Meyvan’ın kalbinin “nakil hazırlıklarına”, kendi kalbinin ise “evlat acısına” dayanamayacağını söyledi.
ANAM, DAĞLARIN ÖKSÜZÜ SANA EMANET
26 yıl önce Hakkari-Yüksekova’daki bir çatışma esnasında annesi vurulan yavru ayıyı er Mehmet buldu ve adını, Kürtçe “öksüz kız çocuğu” anlamına gelen “Meyvan” koydu. 6 gün sonra terhis olan Mehmet’in Meyvan ile birlikte bindiği ve koruma aracı eşliğinde Yüksekova’dan ayrılan Ankara otobüsü yolda pusuya düşürüldü. Evine dönen 9 erle birlikte Mehmet hayatını kaybederken, ertesi gün Meyvan, şarampole yuvarlanıp kısmen yanan aracın bagajından çıkarıldı. Meyvan, Mehmet’in cebinden çıkan mektupta yazan “Canım anam, ölürsem ağlama sakın. Sana emanetimdir Hakkari dağlarının küçük öksüzü Meyvan” sözleri nedeniyle Ankara’ya gönderildi. Aile tarafından Yenimahalle Şentepe’de terk edilen ve bir süre sokaklarda oynatılan Meyvan’ı HAYKOD sahiplendi.
7 yıl önce Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP), Meyvan’ın Ankara’daki barınaktan alınarak Bursa Karacabey’deki Ayı Rehabilitasyon Merkezi’ne götürülmesi için dava açtı. İki dernek arasında kavga konusu olan ve son yıllarda kanser tedavisi gören Meyvan’ın, bakıcılığını yapan HAYKOD Yönetim Kurulu Başkanı Hayriye Erkök’ten (85) alınıp Karacabey’e gönderilip gönderilmeyeceği Danıştay’ın kararı neticesinde belirlenecek.
Danıştay’ın Meyvan kararını bekleyen Erkök, başta hayvanseverler olmak üzere kamuoyuna yazdığı mektupta, duygularını şöyle anlatı:
KALBİM EVLAT ACISINA DAYANAMAZ
“Dünyada bilinen en yaşlı ayı olan Meyvan’ı, ne ‘ayı uzmanı’ bilir ne hekim ne de hakim bilir. Meyvan hakkında yıllardır, bilirkişiler, bilmeyen kişiler, alaylılar, mektepliler, görenler, görmeyenler herkes konuştu. Bir Meyvan, bir ben hep sustuk. Meyvan’ın kanser tedavisinde de mucizevi bir gelişme söz konusu iken, tedavisinin yarım kesilmesi, narkoz ve strese tabi tutularak sonu felaketle bitecek bir maceraya nakil edilmesi, kısaca Meyvan’ın mutlak idam kararı tartışılıyor. Sevgili evlatlarım, sizlerden bugüne kadar hiçbir talebim olmadı ama şu anda ilk ve son bir ricam var. Lütfen sizler onu koruyun. ‘Doğal alana gönderilecek’ iddiasına inanmayın, uzmanı mektep sıralarında aramayın. Bir ayıyı 26 yıl yaşatabilenin uzmanlığına, bu yaşamsal emeğe saygı gösterin. Meyvan’ın tek ihtiyacının huzur olduğuna inanın ve onu ölüme göndermeyin. Şu anda insan yaşıyla 99 yaşında olan Meyvan’ın kalbi Karacabey’e nakli sırasında alacağı narkozu, hiç görmediği ve doğadaki tek düşmanı olan hemcinslerine alışma rehabilitasyonunu, kilitleneceği hücreyi, beton kafeste kış uykusuna yatamamanın ızdırabını kaldıramaz. Benim kalbim ise evlat acısına dayanamaz.”
Yargı süreci nasıl işledi
HAYTAP, doğal ortamına aykırı şartlarda tutulduğu iddiasıyla Meyvan’ın Karacabey’e naklini istedi. İl Orman Müdürlüğü ve HAYKOD ise kendilerine ulaşan raporları gerekçe göstererek reddetti. Genel Müdürlük, uzmanların Meyvan’a nakil sırasında yaşı gereği uygulanacak anestezi nedeniyle hayati risk bulunduğuna dair rapor düzenlediğini bildirdi. HAYTAP, ret yanıtı üzerine Orman ve Su İşleri Bakanlığı hakkında Ankara 7. İdare Mahkemesi’nde dava açarak, Meyvan’ın Bursa’ya nakline ret işleminin iptalini istedi. Davaya, davalı müdahil olarak HAYKOD da katıldı. Mahkeme, Meyvan’ın kış uykusundan uyandıktan sonra Ankara’dan, Bursa Karacabey’de üniversite kontrolündeki Karacabey Ayı Rehabilitasyon Merkezi’ne sevkine karar verdi. Kararın temyizi üzerine Danıştay esasa girmeden yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme kararında direnince dosya, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’na taşındı. Kurul’un vereceği karar kesin nitelik taşıyacak. Kurul, mahkeme kararını bozarsa karara mahkeme uymak zorunda kalacak.