Güncelleme Tarihi:
Sıhhiye'deki hizmet binası yetersiz kalan Danıştay Başkanlığının, Eskişehir yolu Lodumlu mevkisinde yapılan yeni hizmet binası tamamlandı. 62 bin 310 metrekarelik arsada yapımı tamamlanan yeni binaya dosyaların taşınmasına başlandı.
Danıştay Genel Sekreteri Mustafa Kökçam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, taşınma işlemlerini iki hafta içinde tamamlamayı planladıklarını söyledi.
Danıştayın mevcut binasının, yapıldığı döneme göre modern olduğunu belirten Kökçam, geçen süre içinde binanın yetersiz kaldığını, üyeler, tetkik hakimleri, savcılar ve personelin sıkışık ortamda çalıştığını belirtti.
Yeni bina Danıştaya özgü yapıldığı için her üye, tetkik hakimi ve savcının, modern, teknolojik altyapıyla donatılmış, tek kişilik odalarda çalışacağını ifade eden Kökçam, “Burayla kıyas kabul edilmeyecek kadar iyi bir ortamda yargılama hizmeti yapılacağını umuyorum” dedi.
Taşınma işlemleri hakkında bilgi veren Danıştay Genel Sekreter Yardımcısı Fikret Erkan da şu anda arşivlerin, yarından itibaren de dairelerin taşınacağını, yeni hizmet binasında 27 Şubat itibarıyla yargılama faaliyetinin başlayacağını kaydetti.
Danıştayın yıllar sonra kendisine yakışan binasına taşınmış olacağını ifade eden Erkan, resmi açılışın martta yapılmasının planlandığını söyledi. Dosyaların kaybolmaması için bir firmayla anlaştıklarını ve dosyaları sigortaladıklarını belirten Erkan, bütün sorumluluğu taşıyıcı firmaya yüklediklerini, her gün 2 daireyi taşımayı planladıklarını bildirdi.
Akıllı bina
Özellikle Danıştay 2. Dairesine yapılan silahlı saldırının ardından, ambulansların binaya yaklaşmada yaşadığı sorunlar da göz önüne alınarak, Danıştay için yeni bina arayışına girildi.
Danıştay üyeleri, savcılar ve hakimlerin iki, üç, hatta dört kişilik odalarda Türk milleti adına karar vermeye çalıştığı Danıştayın mevcut binası, zaman içinde dairelerin dosyalarını bile almakta zorlanır hale geldi. Sıhhiye'de 1976 yılından bu yana hizmet veren Danıştay binası, daire ve üye sayılarının artırılması ve iş yükündeki artış nedeniyle daha da yetersiz hale geldi. Mevcut ana binaya ek olarak, kiralama yöntemiyle kullanıma alınan ek hizmet binası da Danıştayın bina ve yerleşim sorununu çözemedi.
Yapılan proje yarışmasında, 64 proje arasından birinciliği mimar Cem Açıkkol'un hazırladığı proje kazandı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğünce yapılan ihaleyle bina yapımı, 64 milyon 880 bin lira bedelle Varlıbaşlar (VARYAP) Yapı Sanayi ve Turizm Anonim Şirketine verildi. 72 bin 500 metrekare kapalı alandan oluşan yeni binanın temeli, 14 Aralık 2009'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katılımıyla atıldı.
Binada 3 duruşma salonu, genel kurul salonu, bin 200 metrekarelik ve 600 kişi kapasiteli bir konferans salonu ile 150 kişinin masa düzeninde oturacağı İdari Dava Daireleri Kurulu, Vergi Dava Daireleri Kurulu için ayrı salonlar yer alıyor. Ayrıca kompleks içinde kreş, spor salonu, sağlık birimi gibi sosyal tesisler de bulunuyor.
Daire başkanları için tasarlanan odalarda dinlenme bölümü, tuvalet, televizyon ve buzdolabı da bulunuyor. Danıştay üyeleri, tetkik hakimleri ve savcılar için tasarlanan odalar da mimarisi ve iç dizaynı ile dikkat çekiyor.
Mevcut binada, dairelerde heyetlerin müzakereleri başkan odasındaki masalarda yapılırken, yeni binada her daire için müzakere salonu da bulunuyor.
Hem kapalı hem açık otoparkı bulunan yeni bina, akıllı bina olarak tasarlandı. Taş görünümlü dış cephesi ve modern mimarisiyle binadaki blokların toplamında 22 asansör işleyecek.
Yeni bina ayrıca enerji tüketiminin minimize edilmesi açısından güneş enerjisinden olabildiğince çok faydalanılabilecek tarzda tasarlandı. Su tasarrufu için kurulacak yağmur suyu indirme sistemiyle de yeşil alan sulamasında şebeke suyu kullanmama yoluna gidilecek.
Şiddetli depreme dayanıklı şekilde inşa edilen akıllı bina, alışılagelmiş klasik devlet yapılarının dışında bir bina olarak göze çarpıyor.
(AS-İC)
11:38 17/02/12
"