Güncelleme Tarihi:
Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kelkit, saldırı olayının ardından bazı basın yayın organlarına saldırının faili Alparslan Arslan'ın yurt dışında özel eğitim gördüğünü açıklayan İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek'in duruşmada tanık olarak dinlenmesini talep etti. Kelkit'in bu talebi mahkeme heyetince reddedildi.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın bugünkü duruşmasına tutuklu sanıklar Alparslan Arslan, Erhan Timuroğlu, Aykut Metin Şükre, Süleyman Esen, Osman Yıldırım, İsmail Sağır, Tekin Irşi avukatları ve saldırıda hayatını kaybeden Danıştay 2. Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in ailesinin avukatları, Cumhuriyet Gazetesi avukatı ile Danıştay Bakanlığının avukatı katıldı.
Mahkeme Başkanı Süreyya Gönül, Alparslan Arslan'ın babası İdris Arslan ve avukat Abdurrahman Sarıoğlu imzalı, posta ile gönderilmiş bir dilekçe ve eklerinin mahkemeye geldiğini belirtti.
Sanık Tekin Irşi'nin avukatı Atılgan Göymen, Irşi'nin sosyal hayatına ilişkin beyanlarda bulunması için İlyan Aslan ve Fatih Kaya'nın tanık olarak dinlenilmesini istedi.
Erhan Timuroğlu'nun avukatı Mustafa Ergin de Timuroğlu'nun yaşayışına ilişkin açıklamalarda bulunması için Serdar Özten'in tanık olarak dinlenilmesini talep etti.
Tanık Serdar Özten, Erhan Timuroğlu ile olaydan 6 ay önce tanıştığını ve sürekli gittiği barda içki içtiğini söyledi. Timuroğlu'nun dini sohbetlere katılmadığını sürekli içki içen ve kumar oynayan bir kişi olduğunu ifade eden Özten, Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kelkit'in sorusu üzerine de Timuroğlu'nun maddi durumunun “pek de iyi” olmadığını kaydetti.
İlyas Aslan da Tekin Irşi'nin yaklaşık 10 yıldır arkadaşı olduğunu belirterek, “Tekin alkol bağımlısıdır, bali bağımlısıdır. Gazete okumasını bilmeyen bir çocuk, okuma yazmayı da zaten bilmiyor. Namaz kılmasını bilmez, Cuma namazına gitmez. Siyasi hiçbir şey bilmez” diye konuştu.
Tanık Fatih Kaya da Tekin Irşi'yi 8 yıldır tanıdığını ve böyle bir olaya karışacağını tahmin bile etmediğini söyledi. Kaya, Irşi'nin herhangi bir örgütle bağlantısı da bulunmadığını, cahil ve okuma-yazma dahi bilmediğini kaydetti.
VAKİT GAZETESİ DAVASI İLE BİRLEŞTİRME TALEBİ
Saldırıda hayatını kaybeden Mustafa Yücel Özbilgin'in avukatları, Vakit Gazetesi aleyhine “hedef gösterme” nedeniyle dava açıldığını hatırlatarak, gösterilen hedefe karşı bir suç işlendiğini ve suçun vasfının değiştiğini savunarak, Vakit Gazetesi aleyhine açılan davanın, Danıştay saldırısı davası ile bileştirilmesi talebinde bulundular.
Sanık Alparslan Arslan'ın avukatı Ahmet Doğan, daha önce reddedilen soruşturmanın genişletilmesi taleplerini tekrarladı.
Diğer sanık avukatları da müvekkillerinin uzun süredir tutuklu bulunduklarını belirterek, tahliye talebinde bulundu.
“PERİNÇEK TANIK OLARAK DİNLENSİN”
Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kelkit, geçen celse esas hakkında mütalaanın hazırlanması için dava dosyasının Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiğini hatırlatarak, duruşma arasında müdahil avukatlarınca yapılan soruşturmanın genişletilmesi talepleri doğrultusunda mütalaa hazırlanmadığını söyledi.
Kelkit, müdahil avukatlarınca yapılan soruşturmanın genişletilmesi taleplerinin kabulünü, saldırı olayının ardından bazı basın yayın organlarına saldırının faili Alparslan Arslan'ın yurt dışında özel eğitim gördüğünü açıklayan İP Genel Başkanı Doğu Perinçek'in duruşmada tanık olarak dinlenmesini ve sanık avukatlarının taleplerinin reddine karar verilmesini istedi.
Bu arada, söz alan sanık Osman Yıldırım ise mahkemede 4 sayfalık savunma dilekçesini okudu. Yıldırım, saldırıyı kınadığını ve saldırıda adının geçmesinden üzüntü duyduğunu kaydetti.
İstanbul'da kahvehane işlettiğini ve Tekin Irşi ile Erhan Timuroğlu'nu da oradan tanıdığını anlatan Yıldırım, Ankara'ya yanında çalıştırmayı düşündüğü yeğenlerini görmek için geldiğini ifade etti.
“BAŞÖRTÜSÜ SORUNU BENİ KESİNLİKLE İLGİLENDİRMİYOR”
İlkokul mezunu olduğunu, siyaset ve din ile alakasının bulunmadığını tek derdinin ailesinin geçimi olduğunu dile getiren Osman Yıldırım, “40 yaşındayım camiye gitmedim, hacı-hoca değilim. Alparslan'ın telefonunda ismim var diye polis beni aldı. Bir takım insanların başörtüsü sorunu varsa bu beni kesinlikle ilgilendirmiyor. Ailemin ve kızlarımın başı açıktır. Polis fezlekesi yalandır, düzmecedir. Cumhuriyet Gazetesi'ne atılan bombalarda ismim geçti bunlar iftiradır. Tahliyemi ve beraatımı istiyorum” diye konuştu.
Mahkeme Başkanı Süreyya Gönül, Alparslan Arslan'ın vekili olmayan avukat Abdurrahman Sarıoğlu ve Arslan'ın babası İdris Arslan imzalı mahkemeye posta ile gönderilen dilekçe ve eklerinin dava dosyası ile ilgisi bulunmadığı için dosyadan çıkartılmasına ve avukat Ahmet Doğan'ın soruşturmanın genişletilmesi talepleri hakkında daha önce ret kararı verildiğinden yeni bir karar vermeye yer olmadığının kararlaştırıldığını belirtti.
Gönül, müdahil avukatlarının Vakit Gazetesi aleyhine açılan dava ile bu davanın birleştirilmesi taleplerinin ve Cumhuriyet Savcısı Kelkit'in İP Genel Başkanı Perinçek tanık olarak dinlenmesi ile soruşturmanın genişletilmesi yönündeki taleplerinin de dosyaya katkı sağlamayacağı gerekçesiyle reddine karar verilerek, duruşmanın 21 Aralık 2006 Perşembe gününe ertelendiğini kaydetti.
BABA ARSLAN'IN DİLEKÇESİ
Bu arada, mahkemeye gönderdiği dilekçe hakkında bilgi veren İdris Arslan, dilekçenin kabul edilmemesine üzüldüğünü belirtti. Arslan, avukat Abdurrahman Sarıoğlu ile hazırladıkları dilekçede, Danıştay saldırısı ile Gümüşhane Barosu eski Başkanı Ali Günday'a yapılan saldırının benzerlikler taşıdığına dikkati çekerek, soruşturmanın bu yönde genişletilmesi gerektiğine işaret ettiklerini söyledi.