Danışıklı dövüş

Güncelleme Tarihi:

Danışıklı dövüş
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2006 00:00

Tuzla’da ortaya çıkarılan zehirli varilleri değerlendiren Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Ertuğrul Ünlütürk, Bakan Pepe’nin şikayet etme hakkının bulunmadığını söyledi. Ünlütürk ’Danışıklı dövüş var. Pepe 3.5 yıldır bakan. Görevi şikayet değil, çözüm üretmek" dedi.

ÇEVRE Mühendisleri Odası Başkanı Ertuğrul Ünlütürk, zehirli varillerin kamyonlara yüklenerek taşındığına dikkat çekerken, "Bir hafriyat kamyonunun peşine düşenler, bu kamyonları nasıl fark edemiyorlar? Bunlarda kimyasal silah yapımında kullanılan malzeme taşınsa ne olacaktı?" diye sordu. Ünlütürk, sorularımıza şu yanıtları verdi:

ŞİKAYET HAKKI YOK

Burada danışıklı dövüş var. Sorumluluk makamındaki kişilerin bu konularda şikayet etme hakkı yok. Osman Pepe 3.5 yıldır bakan, partisi de iktidarda. Bakan, kendi hükümetini halka şikayet ediyor. Onun görevi şikayet etmek değil, çözüm üretmek.

KİRLETEN TEMİZLEYECEK

İktidardakiler dahil herkes, çevre kirliliğine neden olanlara verilen cezanın yetersizliğinden yakınıyor. Türkiye’deki yönetim anlayışı, "Kirleten öder" prensibi üzerine kurulu. Oysa prensip, "Kirleten temizler" olmalı. "Cezasını ödesin, etrafı kirletmeye devam etsin" anlayışı kabul edilemez. Yeni TCK’da bu konuda ağır cezalar var. Ancak henüz bir uygulama yok.

TEHDİT DEVAM EDECEK

Çevre denetçileri uygulamasına acilen geçilmeli. Ancak devlette bunu gerçekleştirecek bir yapılanma yok. Bu yapılanma gerçekleşene kadar da nesiller boyu zarar verecek zehirli atıklar halk için tehdit olmaya devam edecek.

Zehirli toprak ürünleri
/images/100/0x0/55ea3f17f018fbb8f873beb1


TUZLA’da ortaya çıkarılan variller için son model teknolojik yer altı tarama cihazları kullanıldı. Vatandaşların ihbarıyla ortaya çıkarılan varillerin üzerinde 10.02.2003 tarihi ve içerisinde metilen klorür olduğuna dair etiketler görüldü. Varillerin bulunduğu bölgede, sebze-meyve üretiminin yapıldığı seralar olduğu gözlendi. Çevre ve Orman İl Müdürü Doç Dr. Mehmet Emin Birpınar buraya kamyonların ve iş makinelerin gelerek çalışma yaptığını ancak kimsenin görmediğine de dikkati çekerek, herkesin daha duyarlı olmasını, kendilerine ihbarda bulunmasını istedi.

25 yeni zehir varili

Zehirli kanserojen madde ihtiva eden varillerin bulunduğu Tuzla, Orhanlı beldesindeki alanda Orman ve Çevre İl Müdürlüğü ile İZAYDAŞ yetkilileri, yeni bir çukurda, 25’e yakın varil tespit etti. Yeni bulunan varillerin çıkarma işlemlerine başlanacağını belirten yetkililer, "Biz 25 diyoruz ama belki daha da fazla çıkacak. Bu bölgede, toprak altında tespit edilemeyen daha yüzlerce varil bulunabilir" dediler.

Hurdacıda
/images/100/0x0/55ea3f17f018fbb8f873beb3


Şekerpınar Beldesi’ndeki hurdacılarda Tuzla, Orhanlı Beldesi’nde ortaya çıkarılanların benzeri variller bulunuyor. Hurdacılar kilosu 60 YKR’den böyle yüzlerce varil almış. Şekerpınar’da çobanlık yapan Mehmet Beşir ise yörede ani hayvan ölümlerinin yaşandığını aktardı.

UFO’lar mı gelip bıraktı

NOVARTİS Türkiye Başkanı Dr. Altan Demirdere, Orhanlı Beldesi’nden çıkarılan zehirli varillerin bir ilaç firmasına ait olduğuna ilişkin iddiaların ilaç sektörünü zan altında bıraktığını söyledi. Novartis’in kuruluşunun 10. yılı nedeniyle Swissotel’de düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtlayan Demirdere, "Bu 50 bidon gömülürken kimse görmemiş mi? Bu nasıl bir rezalettir? Neredeyse UFO’lar gelip bıraktı diyecekler. Sayın Bakan bunu yapan firmanın adını açıklamalı ve firma en ağır şekilde cezalandırılmalı. Novartis olarakatıklarımızı kontrol altında belli prosedürlere göre biriktiriyoruz ve yakılıp imhasını sağlıyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!