Güncelleme Tarihi:
Kopenhag Üniversitesinde düzenlenen törene çok sayıda Danimarkalı yazar, profesör, Ermeni diasporası ve Türk toplumunun temsilcileri katıldı. Ancak törende Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçisi Berki Dibek veya bir büyükelçilik temsilcisinin bulunmaması dikkat çekti.
Tören, Rektör Ralf Hemmingsen’in yaptığı konuşma ile başladı. Ralf Hemmingsen, Sonning ödülünün Avrupa’nın kültürüne katkıda bulunanlara verildiğini belirterek, Orhan Pamuk’un yazdığı romanlarla Avrupa kültürüne büyük katkıda bulunduğunu söyledi. Daha sonra Orhan Pamuk’un biyografisi okundu.
Kürt asıllı şarkıcı Fuat Talay’ın seslendirdiği Kürtçe “Naz Bariadlı” şarkısının ardından Orhan Pamuk’a ödülü sunuldu.
TÜRKİYE'NİN AVRUPA'YA GİRMESİ İÇİN PROPAGANDA YAPARDIM
Ödülü aldıktan sonra kürsüye çıkan Pamuk, “2004 yılında bu ödülü alsaydım belki Türkiye’nin AB’ye girmesi için propaganda yapardım. Ama Avrupa’nın sorunları yüzünden o tatlı günler biraz geride kaldı. Avrupa yalnızca Avrupa Birliği anlamına gelmiyor. Hepimiz için, Türkiye’de birçok kişi için hatta en önemlisi Kemal Atatürk için de Avrupa düşünceler fikirler, sanat ve kültür anlamına geliyor. Avrupa bizi yapandır” dedi.
Danimarkalı gazetecilerin sözde Ermeni soykırımı konusunda sorularını yanıtsız bırakırken, “Türklere yönelik basın toplantısında, Kopenhag’da Sonning ödülünü aldım. Danimarka’da böyle bir ödülü almak benim için olduğu kadar Türkiye ve Türk halkı için de çok önemli. Sonning ödülü benden önce olduğu gibi Avrupa kültürüne katkıda bulunanlara veriliyor. Benim katkılarımdan dolayı bana da bu ödülü layık görmüşler. Bugüne kadar büyük bir zevkle okuduğum başka yazarlara da verildi. Sürekli Avrupa ile aşk ve nefret ilişkisi yaşayan biz Türkler için böyle bir ödülü almak sevindirici bir şey. Çok şeref duydum dedi. Orhan Pamuk ayrıca Kopenhag Üniversitesi kampüsünde hayranlarına kendi hayatı ve yazarlığıyla ilgili bir konferans verdi.
BÜYÜKELÇİ DİBEK: DAVET EDİLMEDİM, EDİLSEYDİM KATILIRDIM
Törende bulunmayan Büyükelçi Berki Dibek, kendisine telefon ile ulaşan DHA muhabirine, "Davet edilmedim, edilseydim katılırdım. Orhan Pamuk Türkiye’nin Nobel ödüllü yazarıdır" dedi.
PROGRAMIN DAVET LİSTESİNDE DİKKAT ÇEKEN AYRINTI
Ödül törenine dair üniversitenin hazırladığı davet listesinde Kürt asıllı şarkıcı Fuat Talay’a hazırlanan tanıtım metninde, "1975 doğumlu, bağlama çalıyor. Danimarka’da da 2000 yılından beri Türkiye’den kaçan, politik mülteci olarak bulunuyor. Gençliğinden beri Kürt müzikleri çaldığı için Türk makamlarının dikkatini çekti. Üniversitede okurken Kürt terör örgütünün propagandasını yaptığı gerekçesi ile 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Danimarka’da saygın bir müzisyen olarak çalışıyor" yazması dikkat çekti.
SONNNIG ÖDÜLÜ HAKKINDA
Sonnnig ödülü 1879 – 1937 yılları arasında yaşayan Danimarkalı yazar ve redaktör C.J.Sonnifg adına kurulan fon tarafından Avrupa kültürüne katkıda bulunanlara veriliyor.
1950 yılından beri verilmekte olan ödül daha önce aralarından Winston Churchill, Bertrand Russell, Albert Scweitzer, Niels Bohr, Laurence Olivier, Dario Fo, Günter Grass, Vaclav Havel ve Krzysztof Kieslowski gibi isimlerin bulunduğu 33 kişiye verilmişti.