Güncelleme Tarihi:
Türkiye'nin ilk Sualtı Milli Parkı Gökçeada'da kuruluyor.
Denizlerdeki biyolojik zenginliği korumak ve bilimsel araştırmalar yapmak üzere yararlanılacak olan park, 2000 yılında ziyarete açılacak.
Akdeniz fokunu, beyaz köpekbalığını, yunus ve kaplumbağaları doğal mekanında görebilecek, üstelik gökkuşağının binbir rengini yansıtan sualtında çiçek açan deniz çayırlarına, nesli tükenmekte olan süngerlere, denizyıldızlarına dokunabileceksiniz.
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı'nın projelerinden biri olan Türkiye'nin ilk Sualtı Milli Parkı Gökçeada'daki Yıldız Koyu ile Kaşkaval Burnu arasında açıldı. Denizlerdeki biyolojik zenginliği korumak ve bilimsel araştırmalar yapmak üzere yararlanılacak olan park, 2000 yılında ziyarete açılacak.
BALİNA BİLE VAR
200 metre genişliğinde 1 mil uzunluğunda. Marmara'nın açık deniz laboratuvarı gibi görülen bu parkta çok sayıda flora ve fauna türü ile aralarında beyaz köpekbalığı, mavi köpekbalığı, boz ve camgöz köpekbalıklarının, vatosların da bulunduğu 36 tür kıkırdaklı balık yaşıyor. 350 tür canlının yaşadığı bilinen bu yerde, bugüne kadar 49 çeşit sünger türü saptandı. Bu denizde kaşalot türü balinaların bile yaşadığı ispatlandı.
CAM TEKNEDEN SU ALTI
Kimi yerlerde 15-20 metreye ulaşan Gökçeada Sualtı Milli Parkı yılın her ayı gezilebilecek. Tüp ve şnorkelli dalışlar yapılabileceği gibi, dalış yapamayan yetişkinler ve küçük çocuklar için altı cam olan tekneden denizaltının o büyülü dünyası görülebilecek. Gökçeada'nın bozulmamış doğal zenginliklerini ve aynı zamanda arkeolojik dokusunu görmek için Çanakkale ve Kabatepe'den feribotlarla adaya ulaşmak olanaklı.
Adada aynı zamanda bir uçak pisti de bulunuyor. Sualtı Milli Parkı'nın bulunduğu bölgede balıkçılık yasaklandı. Koruma bölgesi olarak ilan edilen Gökçeada'da balık avcılığına karşı çok sıkı önlemler alındı. Gökçeada Su Altı Milli Parkı'nı dünyadaki su altı parkları düzeyine getirmek isteyen TÜDAV, bunun için şimdiden gerekli çalışmalara başlamış.
Dünyanın çeşitli yerlerinden bilimciler çok yakında bölgeye araştırma yapmaya geliyor. Aynı zamanda su altı çalışması yapmak isteyen lise ve üniversite öğrencileri için bu koruma alanında yaz kampları kurulacak, dalış kursları verilecek, sualtı fotoğraf çekimi üzerine dersler verilecek.
TÜDAV
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı, Türkiye sularını, bu sulardaki yaşamı, araştırmak, tanıtmak ve korumak amacıyla bir grup bilimci, deniz sektöründe çalışan kişiler ve doğa severler tarafından kurulan bir vakıf. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde, denizlerde yapılan araştırmaların oldukça yetersiz olduğunu farkeden TÜDAV, bu boşluğu doldurmak amacıyla çeşitli bilimsel çalışmalar da yapıyor. Denizlerle ilgili bir bilgi bankasının oluşturulduğu vakıfta Türk Boğazları konusunda da uzun dönemli bir proje yürütülüyor. Araştırmalar bir yandan Türkçe ve yabancı dilde bilim dünyasına sunulurken öte yandan denizlerimizi tanıtmak ve sevdirmek amacıyla kamuoyuna rehber kitaplar hazırlanıyor. Denizlerdeki temel sorunlar ve koruma önlemleri özellikle balıkçılara ve diğer toplum katmanlarına anlatılırken, denizlerde özel koruma alanlarının oluşturulması için çalışmalar devam ediyor.