Güncelleme Tarihi:
Daldız, pek çok farklı alet için kullanılmaktadır. Tarımda daldız denilen keskin uçlu bir demirle bitkiler ana bitkiden ayrılabildiği
gibi, bitkilerin toprak düzeyinden kesilerek oyulması ve içine üre koyarak iptal edilmesi işlemi de uygulanabilmektedir. İşte, daldız hakkında bazı bilgiler
DALDIZ NEDİR?
Daldız ile muz yetiştiriciliği ülkemizde muz üretiminde en çok kullanılan yöntemdir. İlkbaharda her muz ocağında yaklaşık 5–20 arasında sürgünler oluşur. Fidan üretiminde ilk çıkan sürgünler kullanılmamalıdır. Üretim amacıyla daha sonra çıkan sürgünlerden 1–4 tanesi bırakılır. Bu fideler 50–60 cm boya ulaştığında daldız adı verilen demir bir çubuk yardımıyla soğanların biraz altından kesilerek çıkarılır.
Daldız; aynı zamanda ağaçtan oyulmuş arı kovanı anlamına da gelmektedir. Petekten bal almak için kullanılan kepçe manasını da taşımaktadır. Bu nedenle günümüzde sofralarda kullanılan bal kaşıkları da daldız olarak adlandırılmaktadır.