Ayşegül USTA-Haluk ATALAY/İSTANBUL, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2010 20:30
İstek Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bedrettin Dalan hakkında Ergenekon soruşturması kapsamında, isminin şüpheli olarak geçmesinden 15 ay sonra, savcılığın talebi üzerine, İstanbul nöbetçi 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nce yakalama kararı çıkartıldı.
Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan 8’inci iddianamenin şüphelisi olarak yer alması beklenen Bedrettin Dalan, Türkiye'ye döner dönmez yakalanarak tutuklanacak.
10'UNCU OPERASYONDA ADI GEÇMİŞTİ
Emekli Orgeneral Tuncer Kılıç, Prof. Dr Yalçın Küçük, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, Emekli Orgeneral Kemal Yavuz ve Susurluk hükümlüsü İbrahim
Şahin'in de aralarında bulunduğu 32 kişinin gözaltına alındığı, 7 Ocak 2009'da yapılan 10'ncu operasyonda, Bedrettin Dalan'ın da adı geçmişti. Operasyon kapsamında Bedrettin Dalan'ın oğlu Barış Dalan, gözaltına alınmış ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılmıştı. Ancak Bedrettin Dalan, yurt dışında olduğu için gözaltı işlemi uygulanamamıştı.
Oğlunun gözaltına alınması üzerine açıklama yapan Bedrettin Dalan, ABD’de tedavi gören eşi Ayseli Dalan'ın yanında olduğunu belirterek, “Ocak ayı sonunda döneceğim“ diyerek aynı zamanda kendi sağlık sorunları olduğunu da söylemişti. Ancak aradan 15 ay geçmesine rağmen Türkiye'ye dönmeyen Bedrettin Dalan, Amerika, Fillandiya, Hollanda, Almanya, Rusya, Belarus ve Suriye'ye giderek, bir süre kalmıştı. Son olarak Suriye'de Bekaa Vadisi çevresindeki şehirlerde yaklaşık bir ay kaldığı öne sürülen Bedrettin Dalan'ın istihbarat teşkilatı El Muhaberat'ın bilgisi dahilinde dolaştığı iddia edilmişti.
ERGENEKON'UN FİKRİ VE MALİ LİDERİ İDDİASI
Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan iddianamelerde, Bedrettin Dalan'ın örgütün fikri ve mali lideri olduğu iddia edilmişti. MİT görevlilerinin, bürokratların, müfettişlerin çocuklarına burs verdiği ileri sürülen Bedrettin Dalan'ın, Ergenekon tutuklusu Tuğgeneral Levent Ersöz ile telefonla konuştuğu ve Cumhuriyetçi Çalışma Grubu'nu göreve çağırdığı ifade edilmişti. Ergenekon soruşturması kapsamında İstek Vakfı'nda ve Yeditepe Üniversitesi'ndeki odasında arama yapılan Bedrettin Dalan'ın, vakfı aracılığıyla sahibi olduğu Poyrazköy'deki araziden de silah ve mühimmat ele geçirilmişti. Bu silahların Ergenekon sanığı Levent Göktaş'a bağlı suikast timinin silahları olduğu ve silahların gömülmesinden Bedrettin Dalan'ın da bilgisinin bulunduğu öne sürülmüştü.
İRTİCA İLE MÜCADELE EYLEM PLANI'NDA KISMİ PARMAK İZİ İNCELEMESİ
Kıdemli Kurmay Albay Dursun Çiçek'in ıslak imzasının bulunduğu iddia edilen, “İrtica ile Mücadele Eylem Planı“ orijinal belgesinde, Askeri Savcılık tarafından kısmi olarak parmak izi incelemesi yapıldı. Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet savcılarının orijinal belgede parmak izi incelemesi yapılması durumunda tahribat olacağı gerekçesi ile izin vermemesi nedeniyle ıslak imzanın bulunduğu sayfada inceleme yapılmadı. Ancak inceleme yapılan diğer sayfalarda kullanılan kimyasal maddeler nedeniyle tahribat olduğu öne sürüldü. İncelemeyi yapan Askeri savcılık, belgeyi Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılara geri gönderdi.
ASKERİ SAVCILIK DA SORUŞTURUYOR
Belgenin orijinalinin bir ihbar mektubu ile Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet savcılarına gönderilmesinin ardından, Askeri Savcılık da belgeye ilişkin soruşturmayı yeniden başlatmıştı. Askeri savcılığın talebi üzerine orijinal belge üzerinde imza incelemesi yapan Jandarma Kriminal, parmak izi incelemesi yapılması halinde kimyasal maddeler kullanılacağı için belgede tahribat olabileceği yönünde Askeri Savcılığı uyarmıştı. Askeri Savcılık, bu uyarı üzerine belgeyi kendilerine gönderen Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılardan ve Dursun Çiçek'in avukatlarından izin istemişti.
Dursun Çiçek’in avukatları, orijinal belgenin üzerinde parmak izi yapılmasını isterken, Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar ise belgenin orijinalinde tahribat olacağı gerekçesi ile inceleme yapılmasına izin vermemişti.