Daimi Zafer

Güncelleme Tarihi:

Daimi Zafer
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

Büyük Zafer'in 78'inci yıldönümünde, tüm Türkiye'de bayram coşkusu yaşandı. Ankara'daki törende tank üzerinde konuşan Tümgeneral Zafer Özkan, ‘‘TSK, laik ve demokratik cumhuriyetimizin teminatı olarak görev başındadır’’ dedi.

TÜRKİYE Cumhuriyeti'nin kuruluşundaki en önemli kilometre taşlarından biri olan 30 Ağustos Zaferi'nin 78. yıldönümü dün tüm yurtta KKTC'de ve Bosna'da büyük bir coşkuyla kutlandı.

Bayram nedeniyle dün devletin zirvesi Ankara Hipodromu'nda bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Bülent Ecevit, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Başbakan Yardımcıları ANAP Lideri Mesut Yılmaz ve MHP Başkanı Devlet Bahçeli, tüm kuvvet komutanları, bakanlar, diğer siyasiler ve bürokratların katıldığı törene muhalefetten Fazilet Lideri Recai Kutan katılırken, Ankara'da olmasına karşın DYP Lideri Tansu Çiller katılmadı.

Hipodrom'daki törenler İstiklal Marşı'nın ardından Kara Harp Okulu'nu bu yıl birincilikle bitiren Teğmen Fatih Cesur'un konuşması ile başladı. TSK'nın Atatürk'ün yolunda gelecekte de görevini aynı azim ve kararlılıkla sürdüreceği sözünü veren genç subay, ‘‘Davamız büyüktür. Türk milleti asla yolundan dönmeyecektir’’ dedi.

Ardından Zırhlı Birlikler Okul Komutanı ve aynı zamanda tören komutanı olan Tümgeneral Zafer Özkan da bir konuşma yaptı. Özkan, tank üzerinden yaptığı konuşmada TSK adına iç ve dış dünyaya hassas mesajlar verdi. Tümgeneral Özkan şunları söyledi: ‘‘TSK, kendisine verilecek her görevi demokratik düzen içerisinde, Atatürk ilke ve inkılaplarının ışığında sarsılmaz bir azim ve irade ile yerine getirebilecek güç ve kararlılıkla laik ve demokratik cumhuriyetimizin, toprak bütünlüğümüzün, hürriyet ve bağımsızlığımızın teminatı olarak görev başındadır.’’

Türk Yıldızları nefes kesti

Ankara Hipodromu'ndaki törene halk yoğun ilgi gösterdi. Genelkurmay'a bağlı mehter takımı, gaziler, eski ordu giysilerinin temsil edildiği askeri birlikler, Harp Okulu başta olmak üzere askeri okullar, tam teçhizatlı muharip birlikler, tank, zırhlı personel taşıyıcıları resmi geçit yaptı. Paraşütçülerin de inişte Türk bayrağı açtığı törenlerde ayrıca, TSK envanterinde bulunan ve uçar birlik sıfatındaki helikopterler de gösteri uçuşu gerçekleştirdi. UH-1H, Sikorsky Black Hawk, Cobra-Super Cobra, Cougar tipi helikopterler izleyicileri selamlarken, F-16 ve F-4 uçakları da alçak irtifa uçuşu ile başkenti büyüledi. Bununla birlikte, törenlerde en büyük ilgi, Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı F-5 Türk Yıldızları hava akrobasi filosununun nefes kesen gösterisine oldu.

Ata'ya gurur mesajı:TSK, bölgenin en modern ve güçlü ordusu

30 AĞUSTOS Zafer Bayramı kutlamaları, dün ilk olarak Anıtkabir'deki törenle başladı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, kuvvet komutanları, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Şener Eruygur ve diğer askeri erkanın katıldığı tören 09.00'da başladı. Kıvrıkoğlu'nun Anıtkabir’e TSK'nin çelengini koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. Kıvrıkoğlu, Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı: ‘‘Ulu Önder Atatürk. Büyük zaferin 78. yıldönümünde huzurunda bulunmanın gururunu yaşıyoruz. Büyük Atatürk, çizdiğin yolda gösterdiğin hedefe ulaşmadaki azim ve kararlılığımızın bir göstergesi olarak bölgesinin en modern ve en kuvvetli silahlı gücü haline gelen kahraman TSK kutsal emanetin olan bu güzel vatanı iç ve dış düşmanlara karşı canı pahasına koruyarak senin ve Türk milletinin güvenine layık olmaya devam edecektir. TSK, kurduğun cumhuriyetin değişmez nitelikleri olan demokratik, laik ve sosyal hukuk devletinin teminatı olarak görevinin başında yüksek disiplini ve ferafat duyguları ile yüce Türk milletinin emrindedir. TSK, eşsiz kahraman ulu önderine ve onun değerli silah arkadaşlarına en derin saygı, şükran ve tazimlerini sunar.’’

Bosna'da da havai fişekli kutlama

ZAFER Bayramı, Bosna'da da kutlandı. Zenica'da konuşlu Türk tabur Görev Kuvvet Komutanı P.Kur.Yb.Kudret Erkan'ın organize ettiği kutlama törenine çok sayıda seçkin konuk katıldı. P.Kur.Yb. Kudret Erkan'ın günün önemini belirten açılış konuşmasından sonra izlettirilen Türkiye'yi tanıtıcı video gösterisi, özellikle yabancı konukların büyük ilgisini çekti. Folklorun ardından yaklaşık yarım saat süren havai fişek gösterisi izleyenleri büyüledi. Zenica Belediyesi yetkililerinin havai fişek gösterisi için bir süre kentin elektriğini kesti. Ancak havai fişeklerin atılması sırasında bomba seslerini çağrıştıran sesler yakın geçmişi halen unutamayanları endişelendirdi. Saraybosna Büyükelçiliği Askeri Ateşe Albay Aytekin Erol, dün gece bir davet verdi.

Paşa'ya mikrofon azizliği

Sivil ve devlet erkanının şeref tribününde bulunduğu sırada Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, kendisi için özel hazırlanan ciple alanda bulunan tüm askeri birlikleri selamladı. Ancak, Genelkurmay Başkanı'nın tam ‘‘merhaba asker’’ diyeceği sırada mikrofon azizlik yaptı. Orgeneral Kıvrıkoğlu'nun ‘‘merhaba asker’’ hitabı bu yüzden duyulmadı.

Hipodrom'daki törenlere Ankara'daki tüm yabancı sivil ve askeri misyon da katıldı. Davetlilerden Rus askeri ataşeleri, son teknoloji ürünü silahların sergilendiği geçit törenini baştan sona videoya çekti ve dürbünle dikkatle izledi. Bu durum, çevredekilerin de dikkatinden kaçmadı.

Alkışlanan cesaret

Ankara'daki törenlerde, paraşütçü birliklerin sahaya inerken bir anda Türk Bayrağı çıkarması büyük alkış aldı. Özel Kuvvetler’in Sikorsky helikopterine asılı olarak yaptıkları alçak geçiş ise hayranlıkla izlendi . Zafer Bayramı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı yüzer kuvvetlerin İstanbul Boğazı'nda yaptığı tören geçidiyle de kutlandı. Uçak ve helikopterlerin de katıldığı tören geçidi gurur verdi

Memleketimden tören notları

ZAFER Bayramı nedeniyle tüm Türkiye bayraklarla donatıldı. İstanbul, başta Kapalıçarşı olmak üzere dün ayyıldızlı bayraklarla süslendi. İstanbul'daki ilk tören, saat 09.00'da Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda yapıldı. Adan Menderes Bulvarı'nda da askeri birlikler resmi geçit yaptı. Şişli Belediyesi de yürüyüş düzenledi. Atatürk Evi önünden başlayan ve 10'uncu Yıl Marşı eşliğinde süren yürüyüş Maçka Demokrasi Parkı'nda sona erdi. Edirnekapı Şehitliği'nde düzenlenen törende de tüm şehitlerin anısına 4 manga asker tarafından saygı atışı yapıldı. Sultanbeyli'deki törenden sonra Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri Fethullan Gülen'i protesto etti.

ADANA'DA BAYRAKSIZ YÜRÜYÜŞE TEPKİ

Adana'nın Karataş İlçesi'nde Zafer Bayramı kutlaması skandala dönüştü. İlçe Jandarma Komutanlığı'nın tüm personeli ve Mehmet Akif İlköğretim Okulu bando takımının yer aldığı kortej, Atatürk Caddesi'nde 2 kilometre, önlerinde Türk Bayrağı olmadan yürüdü. Kortejin bayrak taşımaması halkın büyük tepkisine yol açarken, Kaymakam Kadir Okatan, önce törenin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nce düzenlendiği söyledi, ardından da ‘‘Tören İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından düzenlenmiştir. Ancak, Zafer Bayramı kutlama töreni programında resmi kortej geçidi yer almıyor. Tören yeri Atatürk Parkı'dır. Buraya geliş ve gidişte belirleyici uygulama programa alınmamıştır. Tören Atatürk Parkı'nda büyük coşkuyla kutlanmıştır’’ dedi. Adana Valisi Oğuz Kağan Köksal, olayla ilgili araştırmanın yapılacağını bildirdi.

DİYARBAKIR'DA MEHMETÇİĞE KARANFİL

Diyarbakır'daki kutlamalara Diyarbakır Valisi Cemil Serhadlı, OHAL Valisi Gökhan Aydıner, HADEP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Çelik, 7'nci Kolordu Komutanı Doğan Temel, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fikri Canoruç ve çok sayıda davetli katıldı. Tören kıtası ile zırhlı araçlar protokol ve vatandaşların önünden geçti. Mehmetçik ayakta alkışlanırken, davetliler karanfiller atarak sevgi gösterisinde bulundu. Törende konuşan Kurmay Binbaşı Selami Özçoban, ‘Türkiye Cumhuriyeti'ni yıkmaya kimsenin gücü yetmeyecektir’’ dedi.

NİĞDE'DE FP'NİN ÇELENK REZALETİ

Niğde'nin Ulukışla İlçesi'ndeki kutlamalarda Atatürk Anıtı'ndaki törene FP’den kimse katılmadı. Tören alanına kimin gönderdiği belirlenemeyen ve anıta yaklaşık 125 metre uzaklıkta bırakılan FP çelengi belediye zabıta görevlilerince getirildi. Çanakkale'nin Lapseki İlçesi'nde de CHP İlçe Örgütü Atatürk Anıtı'na çelenk koymayı unuttu. Kaymakam Muhittin Varol, olayı ‘‘densizlik’’ olarak nitelerken, CHP İlçe Başkanı Yaşar Genç ‘‘Bunun mazereti yok. Unuttuk’’ dedi.

ŞEHİT ANALARININ İSYANI: APO İDAM EDİLSİN

30 Ağustos nedeniyle Aydınlar Ocağı tarafından Edirnekapı Şehitliği'nde düzenlenen anma toplantısında şehit anaları PKK lideri Abdullah Öcalan'nın idamını istediler. Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erkal ise, Öcalan'ın sadece hukuken değil, milletin vicdanında da idama mahkûm edildiğini söyledi. Anma toplantısına FP Milletvekili Nevzat Yalçıntaş ve MHP milletvekili Nazif Okumuş da katıldı.

Kutlamalara her kesimden İstanbullu büyük ilgi gösterdi. Bu arada, çarşaflı bir kadın da, tören yürüşüyü başlayınca, elindeki Türk Bayrağı'nı çocuğuna verdi ve coşkuya katılmasını sağladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!