Güncelleme Tarihi:
Sabancı Vakfı tarafından, toplumda Fark Yaratan kişi, kurum ve projeleri görünür kılarak, Fark Yaratanlar’ın çalışmalarına katkıda bulunmak ve topluma ilham vermek amacıyla 2009 yılında hayata geçirilen “Fark Yaratanlar” programı üçüncü sezonunu tamamladı.
Fark Yaratanlar programının üçüncü sezon finali, Cüneyt Özdemir’in sunduğu “5N1K” programından canlı olarak yayınlandı. Programa, üçüncü sezonun Fark Yaratanları ile birlikte Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı da katıldı.
“Fark Yaratanlarımız, toplumsal gelişmeyi ve değişimi temsil ediyor”
Programa stüdyo konuğu olarak katılan Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Cüneyt Özdemir’in sorularını yanıtladı. Güler Sabancı, “Fark Yaratanlarımız toplumsal gelişmeyi ve değişimi temsil ediyor. Fark Yaratanlar’ın ve onlardan ilham alanların artmasıyla toplumsal gelişmede sürdürülebilirliği sağlayacak önemli adımlar atılacağına inanıyoruz” dedi.
Sabancı, çevreden eğitim öğretime, kültür-sanattan yurttaş katılımına kadar birçok alanda toplumsal gelişme adına önemli projeler hayata geçiren, ülkemizin çeşitli sorunlarına, sivil toplumun gücü ile çözümler geliştiren Fark Yaratanlar’ın toplum için iyi örnekler yarattığını, başkalarını da harekete geçirdiğini vurguladı.
Fark Yaratanlar’ın Fransız New CITYzens tarafından seçilen dünyadaki örnek 40 proje arasına dahil edildiğini hatırlatan Sabancı, “Fark Yaratanlar, sadece ülkemizdeki değil, yurtdışında, Fransa’daki gençlere dahi örnek oluyor” dedi.
Sabancı, sosyal medyanın gücüne de değinerek, 2009 yılından bu yana Fark Yaratanlar videolarının internet siteleri ve sosyal medya aracılığıyla 1,5 milyondan fazla kişi tarafından izlendiğini belirtti.
Güler Sabancı, “İnanıyoruz ki, Muş’un köylerinde kız çocuklarının okula devam etmesi için çaba gösteren bir öğretmen de, Adana’da engelliler için spor kulübü kuran bir genç de, üniversite sınavına hazırlananlar için eğitim kooperatifi kuran gençler de daha iyi yarınlar için çalışıyorlar. Biz de kamuoyunda bu emeğin farkına varılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Onlara yalnız olmadıklarını söylüyor, ortaya çıkardıkları değeri herkesin görmesi, takdir etmesi için çabalıyoruz. Başka insanları da toplumsal gelişme adına yeni girişimlerde bulunmaya teşvik ediyoruz” dedi.
Fark Yaratanlar programı hakkında
Sabancı Vakfı, “Fark Yaratanlar” projesini, Türkiye’de toplumsal gelişmeye katkıda bulunanların öykülerini ve çalışmalarını gündeme getirerek, onları teşvik etmek ve topluma ilham vermek amacıyla 2009 yılında hayata geçirdi. 2009-2012 arasında üç sezon boyunca halkın aday gösterdiği yaklaşık 900 başvuru arasından Danışma Kurulu’nun seçimi ile 80 “Fark Yaratan” kişinin ilham veren hikayesi videoya çekildi ve yayınlandı. Program, Türkiye ve İngilizce altyazılarla yurtdışında internet ve sosyal medya aracılığıyla 1.5 milyondan fazla kişiye ulaştı.
Programın 3’üncü sezonunda Muş’un köylerini dolaşarak kız çocuklarını okula kazandıran bir okul müdüründen, Down sendromlu gençlere açtıkları kafe ile iş olanağı yaratan vakfa, köy halkına arıcılık öğreten öğretim üyesinden, üniversiteye hazırlanan öğrencilerine gönüllü ders vermek için kooperatif kuran gençlere kadar birbirinden yenilikçi Fark Yaratan’ın öyküsü izleyicilerle buluştu.
3 yıl boyunca programa çıkacak adayları, sivil topluma gönül vermiş değerli isimlerden oluşan Danışma Kurulu üyeleri seçti; çevre, eğitim-öğrenim, ekonomik katılım, kültür-sanat, sağlık, toplumsal adalet ve yurttaş katılımı alanlarında bugüne kadar toplamda 80 Fark Yaratan’ın çalışmaları Türkiye’ye ve dünyaya tanıtıldı.
Daha fazla bilgi için:
http://www.sabancivakfi.org/sayfa/3-sezon-kapanis-mayis-2012
www.facebook.com/FarkYaratanlar
www.twitter.com/Farkyaratanlar
www.youtube.com/user/turkeychangemakers