‘Daha güzel yarınlar’ hibesi almışlar

Güncelleme Tarihi:

‘Daha güzel yarınlar’ hibesi almışlar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2018 20:55

Adana’da 29 Kasım 2016 tarihinde 11’i çocuk 12 kişinin yanarak öldüğü Aladağ’daki kız yurdunun sahibi olan Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği’nin, ‘Daha Güzel Yarınlar’ projesiyle valilikten hibe aldığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

ADANA’nın Aladağ ilçesinde Süleymancılar tarikatına ait olan ve 11’i çocuk 12 kişinin hayatını kaybettiği yurt yangınına ilişkin davanın görüldüğü Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava dosyasına, Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği karar defterleri girdi. Bu defterlere göre Süleymancılar tarikatına bağlı kişilerin kurduğu dernek, 2013’te ‘Daha Güzel Yarınlar’ adlı projeyle Adana Valiliği’ne başvurarak, Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamındaki hibelerden yararlanmak istemiş. Dernek 2014 yılında da hibe almış. Projenin okul uygulamalarında, kamuda çalışan dört öğretmen görev yapmış. Bu dört kişiden ikisinin, can veren çocukların okuduğu Sinanpaşa Ortaokulu Müdürü Mücahit Aydın ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı İlçe Müdürü Yunus Demircioğlu olduğu anlaşıldı. Çocuklarını yitiren veliler, Aydın ve Demircioğlu tarafından yurda yönlendirildiklerini söylemişti. Buna göre Demircioğlu, yurdu gezdirerek aileleri çocukların burada kalması için ikna etmişti. Facia gecesi yurtta bulunanlardan biri de Yunus Demircioğlu’nun eşi Neslihan Demircioğlu’ydu. Yangında yaralanan Neslihan Demircioğlu’nun yurtta ‘hocalık’ yaptığı iddia edilmişti.

Haberin Devamı

KOMİSYON TUTANAKLARI

TBMM Aladağ Komisyonu tutanaklarına göre faciada kızını yitiren Mustafa Avcı, “Yunus Demircioğlu, bizim önümüze düştü. Okul Müdürü Mücahit Aydın da gelmiş, oranın açığı var diye bizim çocuklarımızı oraya yerleştirdiler” demişti. Baba Ahmet Yetim, “Yunus Demircioğlu’yla beraber elettik çocukları. Demircioğlu, ‘Eşim orada çalışıyor, orada sizin çocuklara yardımcı olur’ dedi” ifadelerini kullanmıştı. Mehmet Kara da Mücahit Aydın’ın “Buraya verin, orada yatsın, kalsın. Gelen öğrencimiz bizim” dediğini anlatmıştı. Ahmet Altun da okul müdürü Aydın’ın “Kardeşim, en iyisini yapıyorsunuz. Biz orada hemşire vereceğiz, öğretmenleri getirip etüt yaptıracağız, biz denetleyeceğiz, kafanız rahat olsun. Hem din dersi öğrenir hem şey olur” diye konuştuğunu söylemişti.

‘HEM GELİR HEM İSTİSMAR’

Sosyal Haklar Derneği’nden avukat Can Atalay, “Aydın ve Demircioğlu, ailelerin çocuklarını yurda göndermeleri için telkinde bulunmuştu. Demircioğlu, aileleri bizzat gezdirmişti. Bu da en azından görevi kötüye kullanma suçunu göstermektedir. Hem gelir kazanıyorsun, hem de ailelerin yoksulluğunu istismar ederek yurda gitmeye mecbur bırakıyorsun” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!