Güncelleme Tarihi:
"ÖĞRENCİLER ŞİFRE ARARKEN ZAMAN KAYBEDECEK"
Öğrenciler arasında derin bir güvensizliğin hakim olduğuna dikkat çeken Bil Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Vedat Metin Çeşmekolu, bir sonraki sınavda da aynı sorunun yaşanmasından çekindiklerine dikkat çekti. Bir sonraki sınavda öğrencilerin şifre aramaya çalışacağını belirten Çeşmekolu’na göre LYS’de şifre arayan öğrenciler sınav sürelerini boş yere harcayacak. Yaşanan sorunlardan dolayı YGS’nin iptal olabileceğini dile getiren Çeşmekolu, yüzde 60 ağırlığındaki LYS’yi tek sınav olarak kullanabileceklerinin altını çizdi.
"ÖSYM ÇABUK KARAR VERMELİYDİ AMA..."
Yaşanan şifre sorunu nedeniyle başarılı öğrencilerin mağdur olabileceğine dikkat çeken Çözüm Dershaneleri Kurucusu Ahmet Akça, sözlerine şöyle devam etti: “ÖSYM yöneticileri zaten gereken açıklamaları yaptılar. Programdan kaynaklanan bir şifre var. Ancak bu şifrenin sınava girenlere yansıması başarılı öğrencileri de mağdur edebilir. Öğrencilerimiz tedirgin bir bekleyiş içerisinde. ÖSYM yaşanan bu sorunla ilgili çabuk karar vermeliydi; ama karar sürecini nedense uzattılar.” Dershane yönetimi ve öğrencilerinin şifrelemeye dayalı kopyalama sistemine inanmadığını belirten Akça, yıpratıcı bir sürecin devam ettiğini sözlerine ekledi.
"MATEMATİK BÖLÜMÜNDEN EN BAŞARILI ÖĞRENCİLER İNCELENSİN"
YGS'de en başarılı bin öğrencinin kopya iddiası ile incelenmesinin çok hatalı olduğunu savunan Uğur Dershaneleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Polat, "Zaten kopya çekecek olan aday bütün soruları doğru işaretlemezdi. Bir inceleme yapılacaksa illere göre rastlantısal olarak adaylar incelenmeliydi. Ayrıca şifre iddiaları sadece matematik bölümü için ortaya atıldı. Oysaki bir adayın ilk bine girmesi için Türkçe, sosyal ve fen Bilimlerinden de başarılı olması gerekiyor" dedi. Bu araştırmalar İlk bine çalışarak hakkıyla girmiş olan adaylara büyük haksızlık olduğunun altını çizen Polat, "İlla bir inceleme yapılacaksa matematik bölümünden en başarılı adaylar incelenmeli. Kaldı ki orada da bu şifreyi öğrenen aday tüm soruları doğru cevaplamamıştır. Ayrıca daha adaletli bir sorgu için başarılı çocukların sınava hazırlandığı dershanelerdeki denemelerin sonuçlarına da bakılsın” şeklinde konuştu.
Meteksan'a yapılan baskında sadece başarılı öğrencilerin soru kitapçıkları ile ilgili olmadığını söyleyen Polat, Meteksan'a giden ekipler arasında kriptoloji uzmanları da olduğunu ve bu uzmanların sınavın algoritması ile iligli çok önemli raporlar vereceklerini hatırlattı.
"ÖĞRENCİLERİ LYS'YE HAZIRLAYAMIYORUZ"
En başarılı bin öğrencinin kopya iddiası ile incelenmesinin yanlış olduğunu savunan Sınav Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Erol Mutlu, sınavla ilgili ortaya atılan her şaibenin öğrencilerin psikolojisini olumsuz etkilediğini söyledi. İlk bin kişinin incelenmesinin hakkıyla çalışarak sınava hazırlanan öğrencilere haksızlık olduğunu da söyleyen Mutlu, "Bir öğrencinin bütün matematik sorularını doğru cevaplasa bile diğer bölümlerden de en az 35'er net yapması gerekiyor. Bu durumda başarılı bin öğrencinin incelemesi çok doğru değil" dedi.
Bu arada herkesin gözden kaçırdığı bir konusunda sonuçların açıklanmaması ve LYS'ye çok az bir süre kalmasının öğrenciler üzerindeki baskısı olduğunu söyleyen Mutlu, "LYS'ye bir ay kaldı ve biz hala öğrencileri ikinci sınava konsantre edebilmiş değiliz. Hiçbir şekilde öğrencileri tutamıyoruz. Bize de sağlıklı bilgiler verilmediği için öğrencilere gereken açıklamaları yapamıyoruz. Öğrencilerin üzerindeki baskı her geçen gün artıyor. Biz rehberlikçiler olarak bu baskıyı aşmakta çok zorlanıyoruz" dedi.