Daha bir insan ömrü kadar önce...

Güncelleme Tarihi:

Daha bir insan ömrü kadar önce...
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2014 10:21

Almanya Cumhurbaşkanı Gauck, vatandaşlık töreninde önemli mesajlar verdi. “Biz” ve ‘onlar’ demeyi artık bırakalım. Farklılıkların birleştiği yeni bir Almanya var...”

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANLIĞI Sarayı Bellevue’deyiz. Vatandaşlık töreninde... Cumhurbaşkanı Gauck, yeni vatandaş olanlara belgelerini verdi. Yeni vatandaşlar şık giysileriyle bu günün, bir nikah töreni

Daha bir insan ömrü kadar önce...
gibi hayatlarının en önemli günlerinden biri olduğunu hissettiriyor. Bellevue Sarayı’na adımlarını atarken, “Artık buralıyız” demenin heyecanı ve sevinci var simalarında. Törene Merkel’in bakanlar kurulunda ilk Türk kökenli Bakan Aydan Özoğuz, Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, SPD’den yeni dönem milletvekili Gülistan Yüksel, Başbakan Merkel’in partisi CDU’dan Cemile Giousouf ve göçmen kökenli diğer milletvekilleri de davetli. Salondaki görüntü Almanya’nın son yıllarda ne kadar değiştiğinin bir yansıması.

BİR ZAMANLAR...

Ev sahibi Cumhurbaşkanı Gauck, yeni vatandaşlarını saray­da misafir etmekten son derece mutlu görünüyor. Tören klasik dönemin ünlü Avusturyalı
Daha bir insan ömrü kadar önce...
bestecisi Joseph Haydn’dan bir eserle başlıyor. Ardından Cum­hurbaşkanı Gauck, heye­canla beklenen konuşmasına başlıyor. Vatan­daşlık töreninin bugün kutla­nacak Alman anayasasının 65’inci yıldönü­mü arifesinde düzenlenmesi törene derin bir anlam kazan­dırıyor. Gauck, “Daha bir insan ömrü kadar önce, savaş ve soy­kırımın yaşandığı bizim ülkemiz şimdi 190 ülkeden insanlara vatan oldu” diyor ve değişen Almanya’yla daha değişmesi gereken Almanya’yı anlatıyor.

AYDAN’A BAKIN
Daha bir insan ömrü kadar önce...


Gauck’un konuşmasının satır başları şöyle:
“Bakın, Aydan Özoğuz’la ilk kez bir göçmen kızı federal bakanlar kurulunda oturuyor. İran kökenli Alman Navid Kermani Federal Meclis’te bizim anayasamızın 65’inci yılı üze­rine konuşma yapacak. Geçen yılın en başarılı Alman filmini, Türk kökenli Bora Dağtekin’e borçluyuz. Göç insanlık tarihine yabancı değil. Burada doğup büyümüş, buralı olan insanlar devamlı yeniden ötekileşti­rildikleri duygusu taşıyor. Bu olamaz. ‘Biz’ ve ‘onlar’ demeye son verelim. Farklılıkların birleş­tiği yeni bir Alman biz var. Bu bizim zenginliğimiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!