Dağlıca Duruşması için savcı görevsizlik karar istedi

Güncelleme Tarihi:

Dağlıca Duruşması için savcı görevsizlik karar istedi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2009 16:32

HAKKARİ’nin Yüksekova İlçesi Dağlıca Bölgesi’nde 12 askerin şehit edildiği saldırı sırasında teröristlerce kaçırılıp bir süre sonra serbest bırakılan 8 askerin Askeri Mahkemede tutuksuz yargılandığı Dağlıca Davası’nın 8’inci duruşması bugün yapıldı.

Haberin Devamı

Duruşma Savcısı Yarbay Zafer Metin, mahkemenin askeri yargı görev alanına giren suçlarla ilgili karar verip diğer suçlarla ilgili de yine görevsizlik kararı vererek dosyanın sivil mahkemeye gönderilmesini istedi. Yaklaşık 1 saat süren duruşmayı, mahkeme heyeti erteledi.

Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde saat 13.30’da başlayan duruşma yaklaşık 1 saat sürdü. Jandarma Albay Halil İbrahim Pehlivanlı başkanlığındaki duruşmaya sanık avukatları katıldı. Geçen duruşmada sanıklardan istenilen ek savunmaların okunmasının ardından avukatların talepleri dinlendi. Sanık avukatları, görevsizlik kararı verilmesi ve yayın yasağının kaldırılmasını talep etti. Bu talepler üzerine Askeri Savcı Yarbay Zafer Metin görüş bildirdi. Savcı Yarbay Metin, mahkemenin askeri yargı görev alanına giren suçlarla ilgili karar verip diğer suçlarla ilgili de yine görevsizlik kararı vererek dosyanın sivil mahkemeye gönderilmesini istedi. Savcı Yarbay Metin, yayın yasağının kaldırılması gerektiği yönünde de görüş bildirdi.

YAYIN YASAĞINA DEVAM

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, yayın yasağının devamına karar verdi. Askeri savcı ve Ramazan Yüce’nin Avukatı Dincel Aslan’ın görevsizlik kararı talebine ise, sanığa isnat olunan devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak suçunun vasıf ve mahiyetinin değişmesi ihtimali, sanığa isnat olunan diğer suçların büyük bölümünün askeri mahkemelerin görev alanına giren askeri suçlar olması ve tüm suçlarla ilgili delillerin birlikte değerlendirilmesi gerektiği, askeri mahkemenin görev alanına girmeyen suçlarla ilgili görevsizlik kararı verilmesi hususunun hükümle birlikte değerlendirilmesine karar verdi. Duruşma 11 Aralık 2009 tarihine ertelendi.

Haberin Devamı

OLAY

Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’ndeki Dağlıca Taburuna, 21 Ekim 2007 gecesi PKK’lı teröristler tarafından baskın yapılmış, 12 asker şehit edilmiş 16 asker yaralanmış, 8 asker de kaçırılmıştı. Kaçırılan askerler Türkiye’ye teslim edildikten sonra Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. 8 asker, hakkında ‘Suçun vasıf ve mahiyetinin askeri disiplini aşırı derecede sarsmış olması’, ‘Büyük zararlar doğuran emre itaatsizlikte ısrar suçunun işlendiğini gösteren kuvvetli delillerin bulunması’ ve ‘İzinsiz olarak başka ülkenin topraklarına geçmek’ gerekçesiyle tutuklanmıştı. Uzman Çavuş Halis Çağan, çavuş Mehmet Şenkul, erler Ramazan Yüce, Fuat Başoda, İlhami Demir, İrfan Beyaz, Özhan Şabanoğlu ve Fatih Atakul hakkında yapılan soruşturmanın devamında askeri savcı hazırladığı iddianamede, Er Ramazan Yüce için ağırlaştırılmış ömürboyu, diğer sanık askerlere de 3 ile 7 yıl arasında hapis talep etmişti. Sanık askerler 1 Şubat 2008’de yapılan ilk duruşmada da tahliye edilmişti.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!