Dağa çıkar, savaşırım

Güncelleme Tarihi:

Dağa çıkar, savaşırım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

Aliyev'in ve Türkiye'nin Karabağ politikasına ateş püsküren Azerbaycan'ın eski Cumhurbaşkanı Elçibey, ‘‘Karabağ geri verilmezse, dağa çıkar, savaşırım’’ dedi. Atatürk'ün 1923'te Karabağ'ın pazarlık konusu bile yapılmasına karşı çıktığını da hatırlatan Elçibey, Türkiye'nin O'nun politikasını izlemesi gerektiğini belirtti.

AZERBAYCAN Halk Cephesi lideri ve eski Cumhurbaşkanı Ebulfeyz Elçibey, Karabağ Ermeniler'den geri alınmazsa dağa çıkacağını söyledi. Bakü'deki evinde Hürriyet'in sorularını yanıtlayan Elçibey, Türkiye'nin Kafkas politikasının, Atatürk'ün çizdiği doğrultuda geliştirilmesini istedi.

İşgal altındaki Karabağ'dan Ermenilerin mutlaka çekilmesi gerektiğini belirten Elçibey, ‘‘Azeri toprağı Karabağ geri verilmezse, dağa çıkar, savaşırım’’ dedi.

AGİT'TEKİ AYIP

AGİT toplantısının İstanbul'da yapılmasına karşın Azeri-Ermeni sorununa tek kelimeyle bile olsa dokunulmamasından duyduğu rahatsızlığı dile getiren Elçibey, oysa aynı toplantıda Moldova ve Gürcistan'ın toprak bütünlüğünün garanti altına alındığını hatırlattı, şunları söyledi:

‘‘Şayet toplantı İstanbul'da değil de başka bir ülkede olsaydı, beni etkilemezdi. Toplantıya katılan Türk liderlerinden biri kalkıp da, işgal altındaki Karabağ ve Azerbaycan topraklarının ne olacağını sormuyor. Yazık...’’

Atatürk'ün, 1923'te Karabağ sorunu gündeme geldiği zaman Türkiye ve Azerbaycan için stratajik öneme sahip Karabağ'ın Ermenilere verilmesinin mümkün olmayacağını kesin bir dille açıkladığını ve pazarlık konusu bile yapılmasına izin vermediğini anlatan Elçibey, ‘‘Şimdi Türkiye, bölgede Rusya'dan daha güçlü bir ülke konumunda. Onun için Türkiye, Karabağ ve Çeçenistan sorunlarına daha aktif olarak eğilmelidir'' dedi.

Tarihte en güçlü emperyalist ülkelere karşı Atatürk'ün önderliğinde bağımsızlık savaşı veren Türkiye'nin, şimdi Kafkaslar'daki kardeşlerine sırt dönemeyeceğine dikkati çeken Elçibey, söyle konuştu:

‘‘Hazreti Muhammed demiş ki: ‘Bir kişiyi kölelikten kurtaran iyi bir şey yapıyor. İki kişiyi kurtaran çok iyi iş yapıyor. Üç kişiyi kölelikten kurtaran bir kişi ise cennetliktir.' Atatürk milyonlarca insanı kölelikten kurtardığı gibi, sömürülen ve bağımsızlıkları ayaklar altına alınan ülkelere de örnek olmuştur. Bu bağımsızlık sayesinde camiler ibadete açılmış ve Türk halkı özgürce ibadet yapmaya başlamıştır. Gerici çevrelerin propagandalarını anlamak mümkün değildir. Atatürk'e karşı yapılanları içime sindiremiyorum. Atatürk'e düşman olanların karşısındayım ve ben de onların düşmanıyım. Makam ve mevkisi ne olursa olsun, hiç kimsenin Atatürk'e karşı çıkma hakkı yoktur. Çünkü tarih Atatürk gibi bir dahiyi henüz yetiştirmedi.’’

ATATÜRK’ÜN KEMİKLERİ SIZLIYOR

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'e Atatürk Barış Ödülü verilmesini de eleştiren Ebulfeyz Elçibey, şunları söyledi: ‘‘Aslında Türk Hükümeti'ne Atatürk Barış Ödülü konusunda çok kızgın ve kırgınım. Sovyet döneminden beri, 40 yıldır Türkiye'nin altını oymaya çalışan, Atatürk düşmanı bir adama Atatürk Ödülü verilmesi, büyük Türk lideri Atatürk'ün kemiklerini sızlatmıştır. Atatürk'ün, Türkiye'nin aleyhine çalışanlara ödül verilmesi, üzücüdür, düşündürücüdür. Aliyev, Atatürk Barış Ödülü'nü aldıktan sonra, hem bunu iç siyasette kullanıyor, hem de Karabağ sorununu örtbas etmeye çalışıyor.’’

Atatürk'ün düşmanı yendikten sonra barış yaptığını vurgulayan Elçibey, Aliyev'in ise toprağı işgal altındayken Karabağ'ı, ‘‘hallet’’meye çalıştığını öne sürdü, ‘‘Atatürk, toprakları Yunanistan'a verdikten sonra mı barış yaptı? Hayır, tam aksine Atatürk düşmanlarını denize döktükten sonra barış masasına oturmuştur’’ diye konuştu.

ABD'lileri bile uyardım

Elçibey, Karabağ'ın oyuna getirilmemesi için kendisiyle görüşen ABD'lileri bile uyardığını belirtti. Elçibey, ABD'lilere, ‘‘Biz, herkesle dost kalmak istiyoruz. Ama Karabağ bizim toprağımız. Bunun için canımızı veririz. Sizinle bile savaşırız. Dost bir Azerbaycan'ı mı, düşman bir Azerbaycan'ı mı tercih edersiniz’’ dediğini söyledi.

Elçibey'den müthiş sözler

Karabağ mutlaka alınacak

Şamil gibi olacak

Şair olan ve hümanist kişiliği ile tanınan Azerbaycan'ın eski Cumhurbaşkanı ve Halk Cephesi lideri Ebulfeyz Elçibey, Karabağ geri verilmez ve Ermeni toprağı olarak kabul edilirse, Çeçenlerin efsanevi savaşçı komutanı Şamil Basayev gibi savaşacak. Bu konuda çok ciddi olduğunu belirten Elçibey, bugüne kadar Karabağ için 30 bin şehit verdiklerini vurgulayarak, ‘‘Azerbaycan, yeni bir Çeçenistan olur’’ dedi.

Aliyev, Karabağ'ı Ermeni'ye verecek

Elçibey, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in, büyük ülkelerle anlaşarak Karabağ'ı Ermenilere vereceğini ileri sürdü. Elçibey şunları iddia etti: ‘‘Laçin'den açılacak bir koridorla Azerbaycan ile Nahcivan'ı birleştirecek. Oysa Karabağ'da Azeriler 30 bin şehit verdi. Madem ki bu toprakları Ermenilere verecektik, niçin bu kadar şehit verdik?. Eğer bir karış toprağımız Ermenilere verilirse Azerbaycan, Çeçenistan'a, Afganistan'a döner.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!