Güncelleme Tarihi:
Çocuğun mu var derdin var.
Sihirli Dadı, Emma Thompson'ın 1995 yılında Oscar ödülü alan Sense and Sensibility'den sonra yazdığı ikinci senaryo. Hikaye, 1960'larda ünlü olmuş Nurse Matilda serisinden yola çıkılarak yazılmış.
Bu noktada hemen filmimizin 21. yüzyılın dokunuşlarına sahip olduğunu, eski bir öyküye dayanıyor olmasına rağmen kesinlikle naftalin kokmadığını söylemek gerek.
ÃœVEY ANNE KRÄ°ZÄ°
Dadı McPhee, işte bu eve geliyor'da kalmıştık.
EÅŸek delirtmiÅŸ | |
Colin Firth yiyecek savaşı sahnesindeki slapstick komediyi çok beğendiğini söylüyor. |
Patates burnu, öne fırlamış çarpık dişleri, üzeri kıllı benlerle dolu yüzü ile son derece çirkin bir kadın olan McPhee, alışılmışın dışında bir söylemle başlıyor işe; çocuklar ona ihtiyaç duyduğu sürece yanlarında olacak, ama ona artık ihtiyaçları olmadığında, gitmesini istemeseler bile oradan ayrılacak.
7 afacan, daha önceki dadılara yaptıkları gibi McPhee'ye de gününü göstermek istiyorlar. Ama bu tuhaf dadı öncekilere hiç benzemiyor. Eğri büğrü sopasını yere vurduğunda istediği herşeyi yapabiliyor.
Çocuklar, yeni dadılarıyla uğraşa dursun, devreye bir de üvey anne krizi giriyor.
Kasabanın cenaze işleri servisinde çalışan Bay Brown'ın aldığı para yeterli olmadığından gerekli maddi desteği otoriter kişilikli halası Adelaide'den almakta.
Hala bir gün tuhaf bir teklifle geliyor karşısına.
Bir ay içinde yeniden evlenmediği takdirde aileye desteği kesecek.
Üvey anne adayı, "Allah kimsenin başına vermesin" denilebilecek türden olunca, Dadı McPhee ve çocuklar elbirliğiyle Bay Brown'u bu kararından vazgeçirmeye çalışıyorlar.
HİKAYENİN ORİJİNALİNDE 35 ÇOCUK VAR
Emma Thompson, senaryosunu yazıp, başrolü oynadığı Sihirli Dadı filmini bebeği gibi gördüğünü söylüyor. Bundan 9 yıl önce evdeki kitapların tozunu alırken rastladığı kitaptaki hikayeden iyi bir film olacağını düşünmüş. Senaryoyu yazarken pek çok şeyi değiştirmek zorunda kalmış. Bay ve Bayan Brown'ın hikayesinde önce Bayan Brown'ı ortadan kaldırmış, sonra da çocuk sayısını 35'ten 7'ye düşürmüş. Mary Poppins'i hatırlatsa da ondan çok daha sert bir dadı olan McPhee'nin önce çirkin olmasına, olaylar iyiye gittikçe de güzelleşmesine karar vermiş. Değişim geçiren dadı fikri, masalsı filmin büyülü atmosferine gerekten de çok iyi gidiyor.
ÇOCUKLAR ÇİRKİN DADIYI SEVECEK
Emma Thompson ve Colin Firth gibi ünlü ve yetenekli oyuncuların varlığı filmin en önemli avantajlarından. Emma Thompson, canlandırdığı karakterin fiziksel değişimine paralel olarak kalbindeki yumuşamayı da izleyenlere hissetiriyor. Kendinden emin ve sakin tavrı çevresindekileri rahatlatıyor.
Colin Firth, içine kapalı bir aşığı da oynasa, 7 çocuklu bir babayı da, hep başarılı. Varlığı oynadığı filmlere artı değer katıyor.
Sihirli Dadı, bir başka İngiliz yapımı Harry Potter kadar olmasa da zaman zaman büyüye başvurulan, doğaüstü olaylar ve özel efektler içeren bir film.
Dadı McPhee, her ne kadar istediği anda sihir yapabilse de, bu gücünü öyle her dakika kullanmıyor. Çocuklara nutuk çekmenin, öğütler vermenin bir işe yaramayacağını bildiğinden (bunu bilmek için Dadı McPhee olmaya gerek yok elbette!), kendi hatalarından ders almalarından, yaşayarak öğrenmelerinden yana.
Olaylara ancak çok gerektiği zaman müdahale ediyor ve işte o zaman elindeki sopayı yere vururak büyüye başvuruyor. Çocuklar için filmin en eğlenceli sahneleri hiç kuşkusuz, Sihirli Dadı'nın sihirini kullandığı bu bölümler olacak.
Filmde çocuklarla birlikte yola gelen, doğruyu bulan bir de baba var.
Çocuklarını kucaklamayan, onlara sarılmayan, hikayeler anlatmayan Bay Brown, Dadı McPhee sayesinde ideal baba olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
Sihirli Dadı her ne kadar çocuk filmi gibi görünse de, bu noktada yetişkinlere de aslında çok şey söylüyor.
Satır aralarını okumasını bilenler, sinemaya gittikleri günün akÅŸamında çocuklarına sarılıp, rafa kaldırdıkları hikaye kitaplarını onlara okumak üzere indireceklerdir hiç kuÅŸkusuz. Emma Thompson'ın bundan 9 yıl önce tozlu raflardan indirdiÄŸi kitabın sinema uyarlamasının böyle sonuç doÄŸurması hoÅŸ bir tesadüf olsa gerek.Â
NANNY MCPHEE (SÄ°HÄ°RLÄ° DADI)
Yön: Kirk Jones
Oyn: Emma Thompson, Colin Firth, Kelly Macdonald
Tür: Aile-Komedi-Fantastik
Süre: 97 dk.
Pocahontas'la Kaptan Smith'in aşkı
32 yıllık kariyerinde sadece üç film (Badlands, Days of Heaven, The Thin Red Line) çekmiş olan usta yönetmen Terrence Malick, tutkulu ve asil bir genç Kızılderili kız ile hırslı bir kaşifin, toplumsal görevlerin gereklilikleriyle yüreğin kaçışı mümkün olmayan istekleri arasında sıkışıp kalan iki insanın hikayesini anlatırken yeni bir kıtaya altın aramak içn giden kolonici İngilizler ve Kızılderililer'in karşılaşmalarında yaşananları da perdeye taşımış.
Yeni Dünya, 1607'de Jamestown kasabasının kuruluşu sırasında geçen bir epik drama. John Smith ve Pocahontas efsanesinden esinlenen Malick bu klasik hikayeyi perdeye taşırken, aşk, kayıp ve keşfin incelemesini yapıyor.
Yeni bir kıtaya ayak basan insanların hikayesini, savaşı, Jamestown kolonisinde yaşananları ve tutkulu bir aşkı aynı filmde anlatmaya çalışırken, incelikleri, şiirsel bir dili olan, ancak ağır ilerleyen bir filmle çıkıyor izleyici karşısına.
Yeni Dünya'da keyifle izlediğiniz sahneler olacaktır mutlaka, ama durağanlıktan çok hoşlanmıyor, haraketli bir keşif filmi bekliyorsanız, zaman zaman sıkılabilirsiniz.
NEW WORLD
YENÄ° DÃœNYA
Yön: Terrence Malick
Oyn: Colin Farrell, Q'Orianka Kilchern, Christian Bale
Tür: Macera-Dram
Süre: 135 dk.
Koca Anne görev başında
İlk filmde bir banka hırsızını yakalamak için kılık değiştiren FBI ajanı Malcolm, bir kez daha Koca Anne olarak karşımızda.
Martin Lawrence'ın 2. kez Koca Anne kılığına bürünmesinin sebebi ulusal bir güvenlik felaketini önlemek. Ölümcül bir bilgisayar virüsü tarafından tehdit altında bulunan ulusal güvenlik dosyalarının kurtarılması gerekince Koca Anne ülkeyi kurtarmak için öncelikle şüpheli ve garip bir ailenin çocuklarına bakıcılık etmek durumunda kalıyor.
Vay Anam Vay 2, daha çok, dünya çapında 200 milyon dolar hasılatı elde eden 2000 yılı yapımı ilk Koca Anne filmini sevmiş olanlara hitap ediyor. Aslına bakacak olursak, 40 yaşlarında bir erkeğin yaşlı, obez bir kadına dönüşüp, çok da yaratıcı olmayan bir yazar tayfasının belirlediği tuhaf durumlara düşerek izleyiciyi güldürmeye çalışmasının pek de cazip bir yanı yok.
VAY ANAM VAY 2 (BIG MOMMA'S HOUSE)
Yön: John Whitesell
Oyn: Martin Lawrence, Elton LeBlanc, Nia Long
Tür: Komedi
Süre: 99 dk.
Bir Techine filmi daha
Usta Fransız sinemacı Andre Techine, ilerleyen yaşına rağmen (yaş 63 bu arada) üretken olmaya devam ediyor. Yoldan Çıkanlar'dan kısa bir süre sonra bir başka Techine filmi daha vizyonda.
Geçmişte Kalan Aşk, orta yaşı geçmiş iki eski aşığın yıllar sonra tekrar biraraya gelmesiyle gelişen olayları konu alıyor.
Antoine, 30 yılı aşkın süredir sessiz fakat tutkulu biçimde sevmekten vazgeçemediği Cecile'i bulmak için Tanca bölgesine gelir. Buradaki inşaatı kontrol edecek, sevdiği kadına da tekrar yakın olacaktır.
Cecile ise, Antoine'ı unutmuştur bile. Kuzey Afrika'ya göç etmiş, kendinden genç Faslı doktor Nathan'la evlenmiştir. Oğulları Sami Paris'te yaşar ve tatillerde onları ziyarete gelir.
Antoine ile Sami aynı anda Tanca'ya gelip, Cecile'in hayatını kökünden değiştirecektir.
Geçmişte Kalan Aşk'ın, Techine'nin kafasının karışık olduğu döneme denk gelmiş olduğu her halinden belli. Yaşını başını almış iki aşığın hikayesi üzerinden Avrupa'da yaşayan göçmenlerin sorunlarına ve de din farklılıklarına da göz atmaya kalkınca ne demek istediği belli olmayan bir filme imza atmış.
Bir koyunun ve horozun kurban edilmesini de uzun uzun kameraya alınca iyice gözümüzden düşüyor Andre Techine.
Sonuna, "bu filmin yapımında hiç bir hayvana zarar verilmemiştir" yazamayan bir filme gidip gitmemek konusunda seçim sizin!
GEÇMİŞTE KALAN AŞK
Yön: Andre Techine
Oyn:Â Catherine Deneuve, Gerard Depardieu, Gilbert Melki
Tür: Dram-Romantik
Süre: 90 dk.