Güncelleme Tarihi:
İncirlik Hava Üssü’nde yıllardan beri gündelikçi durumda oldukları için sigortasız çalıştıklarını ve bu güne kadar bir sıkıntılarının olmadığını belirten Türk işçiler, Valilik önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Çoğunluğu çocuk bakıcısı kadınlardan oluşan grup, 400 ailenin açlıkla karşı karşıya kaldığını söyleyerek, uygulamanın geri alınmasını istedi.
İncirlik Hava Üssü kurulduktan bir süre sonra çocuk bakıcısı olarak çalışmaya başlayan 63 yaşındaki Rabia Yıkılmaz, grup adına basın açıklaması yaptı. Hava Üssü’nün ABD’li sorumluları tarafından verilen talimatın geri alınması için girişimlerde bulunulmasını isteyen Yıkılmaz, “Ben tam 40 yıldan beri ABD’li ailelerin çocuklarına bakıyorum. Bu güne kadar sigorta konusunda bir sorun yaşamamıştık. Bizler, haftada 100 dolara çalışıyoruz. Şimdi bizim işverenimize, 750 ile 850 dolar arasında maliyet çıkartıp, sigortamızı yatırmasını istiyorlar. Hiç bir aile buna yanaşmıyor. Böyle olunca da sigortamız yapılmıyor. Sigortasız olduğumuz için de üssü giriş kartlarımı elimizden alındı. Bu saatten sonra ne yer, ni içeriz? Sokakta dilencilik mi yapalım?” diye konuştu.
Sigorta işlemleri için üs dışında bulunan bazı oto kiralama şirketlerinin yetkili kılındığını ifade ederek, kendilerinin üzerinden başkalarına para kazandırılmaya çalışıldığını öne süren 12 yıllık çocuk bakıcısı 29 yaşındaki Ayşe Yalçın, “Çalışanların herhangi bir temizlik şirketi üzerinden değil, kendi belirledikleri oto kiralama şirketlerinin üzerinden sigortalı gösterilmesini istiyorlar. Biz maaşlarımızı o şirketten alacağız. Hiç bir yükümlülüğü olmadan oto kiralama şirketleri bizim sırtımızdan para kazanacak. Üstelik, maaşımız aylık 400 dolar iken, işverenin cebinden ortalama 800 dolar çıkacak. Böyle olunca da kimse sigorta yapmıyor. Bizi işten çıkartıyorlar” açıklamasını yaptı.
ABD ile Türk Hükumeti’nin yaptığı ikili anlaşmalar gereği Dışişleri, Milli Savunma ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarınca denetlemesi yapılan İncirlik Hava Üssü’nde, ABD’li ailelerin yanında çocuk bakıcılığı, ütücülük, hizmetli ve bahçevanlık gibi işlerde çalışan Türkler’in sigortasız çalıştırıldığı anlaşıldı.
Müfettişlerin hazırladıkları raporlar üzerine yardımcı hizmetlerde çalışan Türklere sigorta yaptırılması zorunluluğu getirildi. Denetimlerde herhangi bir sorunla karşılaşmak istemeyen ABD’li yöneticiler, vatandaşlarından yanlarında sigortasız kimse çalıştırılmaması talimatı verdi. Talimat üzerine 40 yıldan beri çalışan yaklaşık 400 kişi işten çıkartıldı.