Güncelleme Tarihi:
Vücudun D vitamini ihtiyacını karşılayan en iyi kaynak D vitaminidir. Cilt, güneş ışınlarını sentezleyerek D vitaminine dönüştürür. Uzmanlar bahar ve yaz aylarında yüz, kollar ve bacaklar güneş görecek biçimde günde 20 dakika güneşlenmeyi öneriyor. D vitamini kemik ve diş gelişimi, sağlığı için gereklidir. Kemikler, ihtiyacı olan kalsiyum ve fosforu D vitamini sayesinde alabilir. Uzmanlar günlük D vitamini ihtiyacının 1000 ünite olduğunu belirtiyor. Bu miktar günde 20 dakika güneşlenmeye tekabul ediyor. Yeterince kalsiyum alsanız da gerekli miktarda D vitamini almıyorsanız kemikleriniz ve dişleriniz bu kalsiyumdan faydalanamaz. Vücudun günlük kalsiyum ihtiyacı 30-50 yas arasinda gunde 1000 mg, 50 yas üzerinde ise günde 1200 mg.
D VİTAMİNİ BULUNAN BESİNLER
Mantar
D vitamini oranı yüksek olan mantarı pişirilebilir veya tavada kızartarak tüketebilirsiniz. Daha fazla fayda sağlamak için tüketmeden önce güneşte kurutabilirsiniz. Mantarlar güneş ışığına maruz kaldığında doğal olarak D Vitamini üretebilir.
Balık
Her türlü balıkta D vitamini yüksektir. Tipik olarak yağlı veya yağlı balıklar, daha az yağlı balıktan daha fazla D vitamini içerir.
Peynir
Peynir, en yüksek D vitamini bulunan 5 gıdadan biridir.
Soya sütü
Soya sütü, kuru soya fasulyesi ile ıslatılarak ve suyla öğütülerek elde edilen bitki bazlı bir sütdür. Düzenli inek sütü ile aynı miktarda protein içermekle birlikte yüksek D Vitamini, Vitamin C ve demir içerir.
D vitamini içeren diğer besinler:
Süt, ayran, kefir, peynir ve yoğurt tereyağı, Ton balığı, Tatlı patates, maydanoz, ısırganotu, yulaf
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ ZARARLARI
D Vitamini eksikliğinin kemik ve kas güçsüzlüğüne neden olduğu bilinen bir gerçek. İleri derecede D vitamini eksikliğinin sebep olduğu raşitizm gibi hastalıkları bilirsiniz. Bu vitamin, vücut için önemli mineraller olan kalsiyum ve fosforun emilimi için temel öneme sahip. Aynı zamanda kemik ve diş sağlığı, sinirle bağışıklık sistemleri, bazı hormonların düzenlenmesi, normal hücre çoğalması ve olgunlaşması gibi görevlerin yerine getirilmesini sağlar.
D vitamini azlığı, hormon düzeylerini değiştirerek insülin direncini artırmak suretiyle diyabet riskini yükseltiyor.