Ergün AYAZ/İZMİT (Kocaeli), (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2007 13:31
TARİHTE birçok medeniyete başkentlik yaptığı bilinen İzmit’te, mevcut D-100 Karayolu’nun altından Roma mezarlığı çıktı. D-100’ün kent içi geçişinde Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Battı-çıktı’ olarak da adlandırılan altgeçit inşaatı da, mezar lahitlerine rastlanması nedeniyle kısmen durduruldu.
Yaklaşık 2 bin yıllık geçmişi olan ve o dönemlerde İskenderiye, Antakya ve Roma’dan sonra dünyanın en büyük liman kenti olduğu tarihi kayıtlardan anlaşılan İzmit, Nikomedye Krallığı’nın yanı sıra Roma İmparatorluğu’na da M.S. 284 yılında da İmparator Diokletionus döneminde imparatorluk başkenti yapıldığı biliniyor.
Halen Orhan Mahallesi’ndeki konutların altında İzmit Körfezi’ne hakim büyük bir antik tiyatronun bulunduğu da belirlenen İzmit’te, kazılan hemen her yerden tarih fışkırıyor. Bunun son örneği de, Büyşükşehir Belediyesi’nin D-100’ün kent içi geçişinde yaptırmakta olduğu altgeçiş inşaatında rastlandı. ‘Battı-çıktı’ olarak da adlandırılan altgeçit için yapılan kazı çalışmaları sırasında yaklaşık 10 metre derinde Roma dönemine ait lahitler çıktı. Durumun Müze Müdürlüğü’e bildirilmesi üzerine çalışmalar durduruldu.
İzmit Müze Müdürü İlksen Özbay, burada şu anda iki adet içi daha önce boşaltılmış lahit mezar bulunduğunu belirterek, bu bölümdeki çalışmaları durdurduklarını, bölgede daha geniş araştırma başlattıklarını belirtti. İlksen Özbay, Anıtlar Yüksek Kurulu’nun konuyu incelediğini ve verilecek karara göre hareket edileceğini bildirdi.
İzmit’in çeşitli bölgelerinden çıkan ve aralarında ‘Herkül’ olarak da bilinen Herakles’e ait başı eksik dev heykelin de bulunduğu eserler, Av Karsı, Müze Müdürlüğü ve yeniden restore edilen eski Gar binası bahçesinde muhafaza ediliyor.