Güncelleme Tarihi:
Küresel Terörizm ve Uluslararası İşbirliği” sempozyumuna katılmak için Türkiye'ye gelen ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace, çuval olayıyla ilgili özeleştiri yaptı. Süleymaniye'deki çuval olayını, “talihsiz bir yanlış anlaşılma” olarak değerlendiren Pace, “Bu olay hiç yaşanmamalıydı” dedi. Pace, Kurtlar Vadisi-Irak filmi için de “Bu film, hiç gerçekleşmeyecek şeyleri gösteriyor” diye konuştu.
Orgeneral Pace, NTV'ye yaptığı açıklamada, “Irak'ta silahlı PKK üyeleri olduğunu bildiklerini, terör örgütü PKK ile etkin mücadele için Irak devletinin güçlenmesini beklemek gerektiğini” belirtti. Pace, öncelikli hedeflerinin Iraklı güvenlik güçlerinin eğitimi olduğunu kaydetti.
Irak'ta saldırıların sürdüğünü, teröristlerin hükümet kurma çalışmalarını engellemeye çalıştığını belirten Pace, ancak bu girişimlerin başarıya ulaşamayacağını, Irak'ta bir iç savaş çıkacağına ihtimal vermediğini ifade etti.
ABD Genelkurmay Başkanı Pace, “bağımsız bir Kürt devletine karşı olduklarını, birleşik bir Irak'tan yana olduklarını” da belirtti. Orgeneral Pace, İran konusunda da “bu aşamada askeri bir operasyonu öngörmediklerini, diplomatik çabaların süreceğini” söyledi.
Pace, Ankara'da düzenlenen “Küresel Terörizm ve Uluslararası İşbirliği” sempozyumunda bir konuşma yaptı.
"PKK ÖNEMLİ KONULARDAN BİRİ"
Pace, Türkiye'nin terör örgütü PKK'ya yönelik ABD'den beklentilerinin hatırlatılması üzerine, bu konunun Türkiye ile ABD arasındaki önemli konulardan birini oluşturduğunu kaydetti.
PKK'nın bir terör örgütü olduğunu söyleyen Pace, bu örgütün bundan sonra da herhangi bir şekilde faaliyetlerini sürdürmesine izin verilemesinin söz konusu olamayacağını kaydetti. Türkiye'nin bu konuda uzun yıllar boyunca mücadele ettiğini hatırlatan Pace, “bu sorunun çözümünün kolay olmadığını, kolay olsa çoktan çözülmüş olacağını” belirtti. Irak'ın içinde hala bir mücadelenin varlığına işaret eden Pace, bir yandan bu ülkede terörist faaliyetleri ve intihar saldırılarıyla halen mücadele edildiğini, diğer yandan da Irak güvenlik güçlerinin eğitiminin başarıyla sürdüğünü, ancak bu konuda daha atılacak adımlar bulunduğunu belirtti.
Irak'ın istikrarının ve güvenliğinin sağlanması önemine dikkati çeken Pace, Irak'taki tüm kesimlerin temsil edileceği bir hükümetin kurulmasının önemli olacağını, böylece bu hükümetin daha sonra Türkiye ve ABD ile ortaklaşa çalışabileceğini söyledi. Pace, “böylece PKK terörü tehdidinin Irak'ın kuzeyinden tamamen kaldırılabileceğini” söyledi.
“Ancak bu, Türkiye'deki ortaklarımızla bu aşamada ortaklaşa bir adımımız olmadığı anlamına gelmiyor, ortaklaşa adımlar atıyoruz” diyen Pace, “bunları açıklayamayacağını” söyledi.
Bu konuda yapılanların sadece iki ülke arasında olmadığını, birçok dost Avrupa ülkesinin de sürece destek verdiğini belirten Pace, bu çerçevede terör örgütünün finansmanının ortadan kaldırılması, dışarıdan destek verilmesinin önlenmesi gibi çabalar bulunduğunu kaydetti. Türkiye'nin on yıllardır terör örgütüyle mücadele ettiğini bildiğini söyleyen Pace, “Terör örgütü PKK'ya yönelik kuzey Irak'ta adımlar atılmasının beklendiğini biliyorum, Türkiye'deki bazı kişilerin sabırsızlandığını da biliyorum. Ancak öncelikle güçlü ve birleşik bir ülkenin kurulması gerekiyor. Böylece ortaklaşa PKK terörüyle mücadele edebilelim ve bu sorunu tamamen ortadan kaldırabilelim.”
Pace, Türkiye'nin dünya meselelerinde ve terörle mücadelede bir lider gibi davrandığını ve bunu takdir ettiklerini söyledi.
Türkiye'nin Afganistan'da önemli görevler ya da önemli katkılarda bulunduğunu kaydetti. Orgeneral Pace, Türkiye'nin Irak'a gerek maddi, gerek eğitim, gerekse dostluk olarak destek olduğunu, topraklarını açarak, fırsatlar sunduğunu belirtti.
KÜRESEL TERÖRİZM
“Terörle mücadelenin yolu ortaklıktan geçer” diyen Pace, tüm dünya ülkelerinin konuya yönelik farklı ölçülerde katkıları olabileceğine işaret etti.
Silahlı kuvvetlerin, güvenliği sağlamak yönünde üstlendiği görev bulunduğunu belirten Pace, “Ama yalnızca silahların kuvvetiyle terörle savaşı kazanamayız. Bizim güvenliğe ihtiyacımız var. Bu konuda silahlı kuvvetlerin yanı sıra kentlerde polis teşkilatının da sağlayacakları var. Güvenlik temin edildikten sonra, ulusal güçlerin diğer unsurları da teröre karşı kazanacağımız zaferde anahtar rol üstlenecektir” diye konuştu.
Bu konuda iyi bir yönetimin gerekliliğine işaret eden Pace, ekonomi ve eğitim alanlarının önemine değindi. Pace, “Öyle bir eğitim sistemi olmalı ki, hoşgörüyü öğretmeli, nefreti öğretmemeli. Bu eğitim, farklı görüşleri bir araya getiren bir eğitim olmalı. Toplum içindeki her bireye erişecek bir eğitim olmalı” dedi.
Terörün dünyanın her yerinde olduğunu hatırlatan Pace, küresel bir tehditle karşı karşıya bulunulduğunu belirtti.
“Irak ve Afganistan'ın belirli bir zaman sonra istikrara kavuşmuş ülkeler olarak karşımıza çıkacak” diyen Pace, bu ülkeler başarılı şekilde kendi ayakları üzerinde durduktan sonra da terörle savaşa devam edileceğini söyledi.
DÜŞMANIN UZUN DÖNEMLİ VİZYONU
Terörle mücadelede “zamanın” önemli olduğuna işaret eden Pace, stratejik düzeyde sabırlı olmanın şart olduğunu söyledi. Bu mücadelenin yıllar boyunca süreceğini ifade eden Pace, “Bugün kazandığımız zaferler, herhangi şekilde gelecekte stratejik başarılara ulaşacağımızın garantisi anlamına gelmiyor” ifadesini kullandı.
Bu çerçevede uzun dönemli vizyonların geliştirilmesine ihtiyaç olduğunu kaydeden Pace, “Düşmanlarımızın uzun dönemli vizyonları var. Onların neler planladıklarını çok dikkatli yorumlamamız gerekiyor. İkinci Dünya Savaşındaki hataları tekrarlamamamız lazım” diye konuştu.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Pace'e konuşmasının ardından “Anı ve Katılım Belgesi” verdi.
ABD Genelkurmay Başkanı Pace, Esenboğa'dan hareketinden önce "Kurtlar Vadisi Irak" filmine ilişkin bir soru üzerine, eğelence dünyana ait bir filmin iki ülkenin ilişkisini bozamayacağını söyledi.
Filmde ifade edilenlerin tersine iki ülkenin hiç savaşmadığını dile getiren Pace, iki mütefik ülke arasındaki ilişkilerin iyi olduğunu söyledi.