Çuval dolusu delil

Güncelleme Tarihi:

Çuval dolusu delil
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

Paraşüt operasyonunun 19 zanlısı, dün DGM savcılığına çuvallar dolusu delil belgeyle çıktı. Savcılık, aralarında Yasin Altınbaş ve Melahat Özyürek ile Habur Gümrük Müdürü Mehmet Ünlü'nün de bulunduğu 12 kişiyi, tutuklama istemiyle hakimliğe sevketti.

GÜMRÜK kaçakçılığı gerekçesiyle gözaltına alınan Doğa Altınbaş Holding yönetim kurulu başkanı Yasin Altınbaş ile birlikte olaya adı karışan, Habur Gümrük Müdürü Mehmet Ünlü, TCDD Daire Başkanı Melahat Özyürek'in de aralarında bulunduğu toplam 19 zanlı savcılığa sevk edildi. Paraşüt Operasyonu'nda gözaltına alınan ve dün sabah Ankara DGM'ye sevkedilen 19 kişiden 12'si tutuklanma talebiyle yedek hákimliğe sevkedilirken, 7'si serbest bırakıldı.

Gözaltındaki 23 zanlıdan 19'u, Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekiplerince dün erken saatlerde Keçiören'deki Adli Tıp Kurumu'nda sağlık kontrolünden geçirildi. Ardından zanlılardan Yasin Altınbaş ve Melahat Özyürek Mali Şube Müdürlüğü'ne ait bir otomobille, diğer zanlılar ise Çevik Şube Müdürlüğü'ne ait bir otobüsle Devlet Güvenlik Mahkemesine getirildiler. Altınbaş Holding'in patronu Yasin Altınbaş DGM'ye getirilirken polislerin arasında yüzünü gizledi. Şebekenin Ankara sorumlusu TCDD Daire Başkanı Melahat Özyürek de yüzünü gizlemek isterken, izdiham nedeniyle ayakkabının topuğu çıktı. Paraşüt operasyonu çerçevesinde düzenlenen operasyonda ele geçen belgeler mahkemeye çuvallarla taşındı. Aramalarda bulunan pompalı tüfek ve tabanca ise savcıya teslim edildi.

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Talat Şalk ile Cumhuriyet Savcıları Şemsettin Özcan ve Nuh Mete Yüksel tarafından sorgulanan Yasin Altınbaş, Abdullah Altınbaş, Servet Sukuti Altınbaş, Melahat Özyürek, Mehmet Zeki Arcas, Aydın Güneş, Recep Kayar, Ayvaz Canpolat, Remzi Horzum, Mustafa Kemal Atay ve Mehmet Doğan, ‘‘suç işlemek için teşekkül oluşturmak’’, ‘‘sahte resmi evrak düzenlemek’’ ve ‘‘ihraç ve ithal kaçakçılığından’’ tutuklanma talebiyle yedek hákimliğe sevkedildi. Mehmet Ünlü ise ‘‘organize suç örgütüne iştirak’’ ve ‘‘rüşvet almak’’ suçlarından yedek hakimliğe sevkedildi.

Ayten Şenkaban, Hanife Özdemir, Müslüm Canpolat, Döndü Çelik, Fatma Aldoğan, Öznur Fakı ve Oğur Kılıç ise serbest bırakıldı.

Holding'in pompalısı

Paraşüt operasyonu çerçevesinde düzenlenen operasyonda ele geçen belgeler mahkemeye çuvallarla taşındı. Aramalarda bulunan pompalı tüfek ve tabanca ise savcıya teslim edildi. Gümrük kaçakçılığı yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan Altınbaş Holding'in patronu Yasin Altınbaş'ın da aralarında bulunduğu 19 kişi, DGM'ye götürülürken yüzlerini gizlemeye çalıştı. DGM önündeki izdiham sırasında, ‘patroniçe’nin ayakkabısının topuğu çıktı.

Paraşütçülerde kim, kimdir

Yasin Altınbaş (Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı)

Abdullah Altınbaş (Yönetim Kurulu Üyesi)

Servet Altınbaş(Yönetim Kurulu Üyesi)

Melahat Özyürek (TCDD görevlisi)

Mehmet Ünlü (Habur Gümrük Müdürü)

Zeki Arcas (Gümrük kapılarında iş takipçisi)

Döndü Çelik (Muhasebeci)

Aydın Güneş Oğur Kılıç, Ayten Şenkaban, Hanifi Özdemir, Recep Kayar, Müslüm Canpolat, Ayvaz Canpolat, Remzi Horzum, Kemal Atay, Fatma Aldoğan, Öznur Fakı, Ahmet Doğan (Holding çalışanları)

Halen Emniyet Müdürlüğünde tutulan diğer zanlılar:

İbrahim Palabıyık, Semih Dönmez, Nadir Dönmez, Ahmet Dönmez (Holding'in yan kuruluşu olan Men-ar Muz şirketinin yetkilileri)

Lazkiye muzu Meksika malı çıktı

ALTINBAŞ Holding'in Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden aldığı ‘‘Dahilde İşleme İzin Belgeleri’’ inceleniyor. Dahilde İşleme belgesinin kumaşı elbise yapacak şirketlere verildiğini söyleyen bir yetkili, ‘‘Dış Ticaret, dahilde işleme belgesini çay için bile vermiş. Bu izinler kaçakçılığı teşvik etmiş’’ diye konuştu.

Dış Ticaret Müsteşarlığı, Yasin Altınbaş'ın talebi doğrultusunda, 3 milyon 628 bin kilo muzu Suriye'nin Lazkiye şehrinden alıp Türkiye'ye ithal izni verdi. Gümrük üst düzey bir yetkili, şunları anlattı: ‘‘Birincisi Suriye'nin Lazkiye şehrinde bu kadar muz yetişmiyor. İkincisi, Suriye'den Irak'a satılacak mal Türkiye üzerinden geçmez. Suriye'den direkt Irak'a taşımak, maliyeti yarı yarıya ucuzlatır. Üçüncüsü, muz soğuk hava depolu tırlarla taşınır. Bu yüzden navlun ücreti yüksektir. Dördüncüsü, taahhüt edilen bu işlemler gerçekleştiğinde Altınbaş Holding'in zarar etmesi gerekir.’’

Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün yaptığı araştırmada, Dahilde işleme belgesine istinaden Lazkiye'den getirilip Kuzey Irak'a ihraç edildiği öne sürülen 3 milyon 628 bin kilo muzun aslında Suriye malı değil, Meksika ve Ekvator menşeeli olduğu öğrenildi. Bu muzların iç pisaya sürüldüğü bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!