Cushing Sendromu nedir?

Güncelleme Tarihi:

Cushing Sendromu nedir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2017 09:25

Cushing Sendromu, Türkan Şoray ile yeniden gündeme geldi. Ülkemizde çok fazla bilinmeyen Cushing Sendrom’unun anlamı merak konusu oldu. Peki Cushing Sendromu nedir?

Haberin Devamı

Cushing Sendromu, kanda kortizol hormonunun yükselmesi nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Aynı zamanda stres hormonu olarak bilinen kortizolun fazlası zarar verir, makul seviyedeki hali ise vücut için gereklidir; örneğin enfeksiyon durumunda vücudu buna hazırlar. Sıklıkla romatolojik, hematolojik ve alerjik hastalıklar halinde tercih edilen glukokortikoid ilaçların uzun süre kullanımından kaynaklanır. Ayrıca böbreküstü bezinden gelişen kitleler, kortizol hormonunu fazla üretirse hastalık oluşabilir. Hipofiz bezinde kitle oluşumu halinde bu kitleler de ACTH hormonunu fazla üreterek Cushing hastalığı gelişimine neden olabilir.

Cushing sendromu (Cushing hastalığı ile karıştırılmamalıdır), 1932 yılında Harvey Williams Cushing tarafından tanısı ilk kez konmuş olan kortizol hormonunun olağanın üstünde bir düzeyde olduğu durumlarda ortaya çıkan belirtiler bütünüdü. Diğer isimleri Itsenko-Cushing sendromu, hiperadrenokortisizm veya hiperkortisizm. Cushing sendromunun alışılmış nitelikleri kilo artması, obezite, kan basıncının artması (hipertansiyon), ve derinin zayıflaması sonucu oluşan çizgilerdir. Her hastada belirtilerin tümü gözlenmeyebilir. Belirtilerin ağırlığı ve niceliği hastanın ne denli uzun bir süredir kortizol etkisinde kalmasına bağlıdır. Ancak kimi belirtiler bu durumdan bağımsız, iveğen olarak da gelişebilir. Örneğin, özellikle uyluk kemiğinin baş bölgesinin iveğen doku ölümüne uğraması (akut aseptik nekroz) çok kısa bir süredir hafif izleyen, ya da yıllardır ağır izleyen Cushing sendromlu hastalarda da rastlanabilir.

Haberin Devamı

Bu sendromun bulgularının çoğu Cushing sendromu'na özgü olmadığından, tanısı başka durumlarla karıştırılabilir. Örneğin, psikiyatrik düzensizlikler, çok kistli yumurtalık sendromu, metabolik sendrom, obezite gibi durumlarda Cushing sendromu'na benzer bulgulara rastlanabilir. Bundan dolayı, bir hastada hipertansiyon, yüksek kan şekeri, ruhsal bozukluklar, enfeksiyon, kanda artan pıhtılaşma eğilimine rastlanıldığında, bu sendromdan kuşkulanılmalı, ve tanı konmaya çalışılmalıdır, çünkü bu durum sağaltılabilir ve karmaşıklıkları önlenebilir bir sendromdur.

KİMLER TEST YAPTIRMALI? CUSHİNG SENDROMU BELİRTİLERİ

Kan şekeri kontrol edilemeyen diyabet hastaları, Yüksek tansiyonu olanlar, Genç yaşta kemik erimesi olanlar, Cildinde kolay berelenme olanlar ile cildinde morarmaları ve kırmızımsı çatlakları bulunanlar, Morbid obezitesi olanlar, Vücutta ani gelişen yaygın tüylenme sorunu yaşayanlar, Boy uzaması geri, kilosu ise artan çocuklar, Başka bir nedenle çekilen tomografi ve MR'da böbreküstünde kitle saptananlar. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Yavuz Selim Demir, Cushing Sendromu'nda tedavinin genellikle cerrahi olduğunu, cerrahiye uygun olmayan hastalarda ise medikal tedavi uygulandığını kaydetti.

 

 

BAKMADAN GEÇME!